Proizvode punto, 500L nema tražnju?

Najava da će Fijat u Kragujevcu ponovo proizvoditi punto govori da potražnja za novim modelom 500L nije zadovoljavajuća, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2012.

15:19

Default images

"Vest da će od iduće godine Fijat u Kragujevcu proizvoditi punto, koji je skoro tri puta jeftiniji od fijata 500L, govori u pravcu da sa plasmanom tog novog modela stvari možda ne idu tako dobro kao što se očekivalo", rekao je Stamenković na predstvljanju novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

On je ocenio da je fijat 500L za auto te veličine dosta skup i izrazio sumnju da će prodaja tog vozila ići dobro na srpskom tržištu.

"Pitanje je i prodaja na evropskom tržištu. Pariski salon automobila je bio katastrofa", rekao je Stamenković.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković je naveo da je početak proizvodnje novog automobila u Kragujevcu u avgustu uticao na opravak preradjivačke industrije u Srbiji.

"Imamo početak proizvodnje i valja očekivati rastuću proizvodnju jer za to ima potencijala. Valja čekati za tražnju za novim modelom na domaćem i svetskom tržištu", rekao je on.

Povodom najave da se od 2013. oživljava proizvodnja punta u Kragujevcu, Vučković je rekao da to "sa jedne strane može dodatno da pogura industrijsku prozvodnju, ali da se sa druge strane dovodi u pitanje ta tražnja za ovim skupljim novim modelom Fijata".

Mesečnik Makroekonomske analize i trendovi izdaje Ekonomski institut u Beogradu, uz podršku Privredne komore Srbije. Najjeftiniji model "fijata 500L" koji se prodaje u Srbiji je 13.490 evra, a najskupji 18.690 evra. "Punto klasik" se prodaje po ceni od 5.799 evra.

Montaža "punto klasika" u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu obustavljena je u martu 2011. godine, kada je započeta instalacija linija za proizvodnju modela "fijat 500L".

Kompanija Fijat automobili Srbije je u dopisu listu Politika potvrdila da se u 2013. godini planira nastavak proizvodnje "punta" u Kragujevcu.

Kompanija Fijat automobili Srbija nije dala informacije o tražnji modela 500L na svetskom tržištu. Ovaj model je, inače tek pre mesec dana počeo da se izvozi preko Luke Bar. Ali FAS je još ranije naglašavao da je ovaj "srpski fića" namenjen prevashodno za strano tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

10 h

Podeli: