Država krije minus, rupa duplo veća

Minus u državnoj kasi u prvom tromesečju bezmalo je udvostručen u odnosu na plan, saznaje Politika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

15:29

Default images

Umesto dogovorenih 26, razlika između prihoda i rashoda na kraju marta bila je 48,5 milijardi dinara.

Minus je još veći kad se na to dodaju svi izvori finansiranja, što je u skladu sa metodologijom MMF-a. Tada iznosi 52,7 milijardi dinara.

Iako su se državni zvaničnici prilikom zamrzavanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom zaricali kako će se držati dogovora i da će pratiti kvartalne ciljeve kad je reč o budžetskom manjku, u praksi se to nije dogodilo. Ovakav rezultat Fiskalni savet je već predvideo kada su objavljeni podaci o februarskim prihodima i rashodima iz državne kase. Već u prva dva meseca deficit centralne kase dostigao je više od 37 milijardi, dok je konsolidovani (ukupni) bio oko šest milijardi dinara manji. Međutim, to su ujedno i poslednji podaci o budžetu koje je Ministarstvo finansija objavilo.

U vreme dok je ministarka bila Diana Dragutinović uvedena je pozitivna praksa da se prve nedelje u mesecu objavljuju podaci o budžetskim prihodima i rashodima iz prethodnog meseca. U poslednje vreme to pravilo je narušeno, pa se sa objavom podataka kasni već dva meseca.

Na to su se nedavno požalili i predstavnici ekonomske struke na promociji najnovijeg broja biltena „Makroekonomske analize i trendovi”. I bez javno dostupnih brojeva uspeli su da zaključe da su rashodi veći od planiranih, jer je masa zarada u prvom kvartalu bila realno veća nego u istom periodu prošle godine za četiri odsto.

U okviru toga primetili su i natprosečni rast zarada u javnom sektoru za 5,4 odsto. Ukoliko prihodi od poreza na dodatu vrednost, ali i ostali prilivi u kasi ostanu nešto malo veći od proseka u prva dva meseca, a rashodi se ne povećaju do kraja godine, postoji opasnost, tvrde, da minus u budžetu bude veći za 42 milijarde dinara, ocenili su autori MAT-a.
To znači da će, na republičkom nivou posmatrano, jaz između prihoda i rashoda umesto 125 biti 167 milijardi dinara. Međutim, podaci za april u koje je Politika imala uvid pokazuju da je samo u prva četiri meseca minus bezmalo dostigao polovinu godišnjeg nivoa. Jer u aprilu je razlika između prihoda i rashoda dostigla oko 48 milijardi dinara, a sa svim izvorima finansiranja ona je još veća i dostiže 57,5 milijardi dinara.

Šabić: Svi podaci od javnog značaja na sunce

O netransparentnosti budžetskog procesa nekoliko puta je govorio i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Šabić kaže da je zakonska obaveza da podaci o prihodima i rashodima budu dostupni javnosti na internet prezentacijama organa i bez posebnih zahteva novinara ili građana.

Nekim posebnim zakonima te obaveze su čak i dodatno potencirane, nažalost, bez efekta, dodaje. Na primer, zakonima o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj i republičkoj administraciji predviđeno je da su organi vlasti dužni da na svojim internet prezentacijama svakog meseca objavljuju podatke o broju zaposlenih i angažovanih lica i o iznosima isplaćenim za njihove plate, zarade i naknade.

“Uz to je predviđeno da registar o ovim podacima vodi Ministarstvo finansija i objavljuje na svojoj internet prezentaciji. Od stupanja na snagu tih zakona prošlo je skoro dve i po godine, a registar Ministarstva finansija nikad se nije pojavio na internetu. Suvišno je da naglašavam da takva praksa mora da prestane”, zaključuje Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: