NBS kaznila Alfa banku i KBC banku

Narodna banka Srbije (NBS) je novčano kaznila i izrekla mere Alfa banci Srbija i KBC banci, zbog kršenja odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

13:50

Default images

U Izveštaju o radu Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, nije navedeno koliki je iznos novčanih kazni, koje su zakonske mere preduzete i kakve su prekršaje konkretno počinile te dve banke.

Navedeno je da je u periodu od januara do kraja marta 2012. godine podneto 473 prigovora na rad finansijskih institucija, što je 73,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a od tog broja 89 odsto prigovora odnosi se na rad banaka. "Od ukupnog broja prigovora pristiglih u prvom tromesečju 2012. godine, 48,5 odsto odnosi se na rad tri banke, a od toga 30,4 odsto na jednu banku", navedeno je u Izveštaju, ali se ne navodi koja je to treća banka, osim KBC i Alfa banke koje su kažnjene.

U navedenom periodu bilo je 213 preuranjenih prigovora i 281 pitanje, a Informativnom centru NBS upućeno je 5.453 poziva korisnika i zakazano 25 medijacija u rešavanju sporova.

Od ukupno 473, većina od 421 prigovora odnosila se na rad banaka i to 72 odsto na kredite, a ostali na tekuće račune (12,6 odsto) i platne kartice (8,3 odsto).

Povećan je i broj pozitivno rešenih prigovora koji su osnovani, a odnose se na povećanje visine promenljive kamatne stope banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: