Čeka nas stroži aranžman sa MMF-om

Nova vlada će morati sklopiti restriktivniji novi aranžman sa MMF-om, kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2012.

14:18

Default images

"Taj aranžman će biti mnogo zahtevniji, jer će tražiti otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru i kod javnih preduzeća, i u državnoj administraciji'', rekao je Đogović i naglasio da ''javna uprava, zaista, mora da se solidariše sa onima koji rade u privatnom sektoru u kome su mnogi otpušteni i nemaju redovne plate".

Đogović je istakao da mora da se pronađe izlazna strategija za podržavljena javna preduzeća, odnosno da država počne polako da izlazi iz vlasničke strukture. "Da se nađe strateški partner za 'Elektroprivredu Srbije', rešenje za 'Železnice Srbije' koje su u gubicima, da se napokon nadje izlaz iz "tunela" za "Jat ervejz", kao i da se nadje rešenje za "Galeniku", jer država ne može da brine o njoj i da daje nove garancije za zaduživanje...", kazao je Đogović.

On je naglasio da je dugačak spisak javnih preduzeća koja će biti na stolu u pregovorima sa MMF-om.

Prema njegovim rečima, neminovna je reforma penzijskog sistema, odnosno podizanje starosne granice za odlazak u penziju, što bi trebalo da dovede do 'predaha' u novom prilivu penzionera.

"Moguće je i da dođe do zamrzavanja penzija. To vam niko neće reći tokom izborne kompanje, ali je to opcija koja stoji na stolu u pregovorima sa MMF-om", rekao je Đogović.

"Da smo mi ranije ušli u reforme, ti potezi bi bili manje bolni", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: