Hoće li Nemci opet vratiti vagone?

Fabrika vagona Kraljevo isporučila je prvih 15 vagona za nemačku firmu "Starbag", a početkom aprila biće isporučeno i preostalih 15.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.03.2012.

14:53

Default images

Ukupna vrednost ovog ugovora je 2,1 milion evra.

Na konferenciji za novinare direktor FVK Boško Slavković rekao je da je isporuka ovih vagona bila planirana za januar, ali je do zakašnjenja došlo zbog hladnog vremena i dodatnih konstruktivnih zahteva naručioca.

Odnosno, kako se pisalo u medijima nemačke železnice nisu htele da preuzmu "jer fabrika nije odradila posao koji je naručen“. Novo odlaganje isporuke usledilo je početkom januara kada su kupci na vagonima našli loše varove, ustanovili da farba mora da se menja zbog prepravki i još štošta.

Sada, direktor firme očekuje da će naplata ovih vagona omogućiti da u naredne dve nedelje oko 800 zaposlenih primi 1,3 zarade.

"Tako će za tri meseca biti isplaćene tri plate, s tim što u februaru nije bilo isplata. Već godinama vučemo zakašnjenje od 7-8 meseci, pa će predstojeća isplata biti za jun prošle godine", rekao je Slavković.

On je istakao da je glavni problem za opstanak Fabrike vagona to što je njen račun blokiran već godinu dana po sudskim presudama za zaostale plate iz perioda od 1996-2003. godine.

"Država je vlasnik Fabrike vagona i država mora strateški rešiti pitanje ove fabrike. Novih ugovora neće biti sa blokiranim računima, jer ne možemo ni naplatiti, ni finansirati proizvodnju", kaže direktor FVK.

On je istakao da je firma u ovako teškim uslovima uspela da u poslednjih godinu dana uradi četiri nova prototipa vagona.

Tako je u toku montaža specijanog vagona od 32 osovine, dužine 57 metara, težine 240 tona i nosivosti 460 tona.

"Tako nešto nikad nije odrađeno na našim prostorima. Pored toga radimo za jednu slovačku firmu prototip vagona-cisterne nosivosti 75 kubnih metara za prevoz naftnih derivata", kaže Slavković.

Ovaj prototip trebalo bi da bude završen do kraja aprila kada se očekuje i potpisivanje ugovora za izradu 40 takvih cisterni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

12 h

Podeli: