Ruski kredit obnavlja barsku prugu

Ugovor o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za železnicu u Srbiji trebalo bi da bude parafiran tokom ovog meseca.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.03.2012.

16:45

Default images

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica je podsetio da su pregovori o kreditu završeni prošle sedmice i dodao da će uslediti procedura u vladi za zvanično usvajanje teksta i potpisivanje ugovora. Usaglašeno je pet projekata na železnici koji će biti finansirani iz ruskog kredita, kazao je on.

Lasica je precizirao da će ugovor o realizaciji prva tri projekta, vrednih nešto manje od 200 miliona evra, biti potpisan u maju.

Kako je dodao, reč je o izgradnji drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, modernizaciji 111 kilometara pruge, na šest deonica, na Koridoru 10 i isporuka 25 dizel-motornih garnitura za Železnicu Srbije.

Pomoćnik ministra za železnički saobraćaj kazao je da se drugi ugovor odnosi na izgradnju pruge Valjevo-Loznica, za koji se projekat prilagođava modernoj tehnologiji koju će koristiti ruske kompanije. Ugovor će biti potpisan za četiri do pet meseci.

Lasica je kazao i da će iz ruskog kredita biti finansirana modernizacija pruge Beograd-Bar, za projektovane brzine od 100 od 120 kilometara na sat. On je dodao da je vrednost tog projekta oko 200 miliona evra.

Ukupna vrednost svih pet dogovorenih projekata je oko 920 miliona dolara, rekao je Lasica i precizirao da će Rusi iz kredita od 800 miliona dolara obezbediti 85 odsto novca, dok će preostalih 15 odsto finansirati Srbija.

Lasica je podsetio da su pregovori o finansijskim uslovima završeni prošle nedelje u Moskvi i da će kredit biti dobijen pod povoljnim uslovima, boljim nego što ga daju komercijalne banke.

On je dodao da su finansijski uslovi ruskog kredita slični drugim međudržavnim aranžmanima koje Srbija ima sa drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: