Gorivo zbog Irana skače na 200 RSD?

Još se nismo oporavili od najave da bi gorivo moglo da poskupi na 150 dinara, danas već stižu nove, po kojima će cena goriva kod nas dostići i dva evra.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

09:32

Default images

Naime, kriza oko Irana mogla bi da podigne cenu goriva u Srbiji i za 50 odsto, a proizvođači zbog manjeg prometa, odlažu moguća poskupljenja.

Embargo na isporuke iranske sirove nafte i naftnih derivate, mogao bi da napumpa cenu barela sirove nafte, sa sadašnjih 100 na 300 dolara.

To bi se odrazilo in a naše tržište, pa bi tako litar benzina na pumpama u Srbiji mogao uskoro da košta i do dva evra. Srbija veliki deo svojih potreba za derivatima zadovoljava uvozom. Učešće cene sirove nafte u maloprodajnoj ceni derivata iznosi oko 50 odsto, a ostalo su akcize, porez i marže.

"Cena sirove nafte je u protekloj godini dostigla prosečnu vrednost od 110,62 dolara po barelu, što je daleko iznad prosečnih 79,5 u 2010. godini. U maloprodaji se to, ipak, nije u velikoj meri osetilo“ , kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, a koji veruje da se neće u punoj meri ostvariti „crne“ prognoze.

Naša zemlja uvozi više od polovine potrebnih količina sirove nafte i naftnih derivata, tako da, ako dođe do poremećaja na međunarodnom tržištu i skoka cena nafte u svetu, to poskupljenje neće zaobići ni Srbiju, ocenili su stručnjaci za energetiku i udruženja naftnih kompanija.

”Ako Iran obustavi transport nafte kroz moreuz Ormoz, kao što je ranije najavio, to će uticati na porast cena tog energenta na svetskom tržištu, što bi se vrlo brzo, već za nedelju dana, odrazilo na skok cena nafte i kod nas, s obzirom da se njena cena obračunava na osnovu berzanskih kretanja i da Srbija uvozi više od 50 odsto potrebnih količina nafte”, kaže stručnjak za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

Obustava isporuka nafte kroz Ormuski moreuz u Persijskom zalivu dovela bi do velikog skoka cena nafte na svetskom tržištu, a to poskupljenje ne bi zaobišlo ni Srbiju, kaže za Radio B92 predesednik UO kompanije Nafta i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

“Stanje na svetskom tržištu nafte uvek se posredno odražava na cenu sirove nafte koju mi prerađujemo. Iako mi ne prerađujemo naftu iz regiona Bliskog istoka, već rusku naftu tipa Ural, svejedno sve to se prensi po principu spojenih sudova", kaže on.
Kako dodaje, verovatno nećemo odmah imati direktno učešće tog povećanja berzanske cene sirove nafte, ali će vremenom, kako bude rasla cena nafte s teritorije Bliskog istoka, rasti i cena ruske nafte, odnosno nafte iz Potkavkazja.

Daleko gori scenario od povećanja cena nafte bio bi da ne možemo da dođemo do dovoljnih količina sirove nafte ili derivata iz zemalja u okruženju, iz kojih se danas uvozi više od 80 odsto evrodizela i oko 65 odsto TNG-a.

Poskupeće i sve ostalo

Koliko će to uticati na svakodnevni život u Srbiji, nije teško pretpostaviti. Kod nas bi se poskupljenje goriva „prelilo“ najpre na transport, gradski i taksi prevoz, ali i na cenu povrća, voća i ostale robe. U pekarskoj industriji za sada neće menjati cene po osnovu skoka cene goriva, a sličan odgovor stiže i iz mesne i mlekarske industrije, kao i od proizvođača konditora i pića.

„Sama situacija na tržištu, slabija tražnja, pad kupovne moći stanovništva, sve skuplja „korpa“, usporiće primenu novih cenovnika“ , kaže Saša Đogović, ekonomista i dodaje da će se to svakako negativno odraziti i na kupovnu moć stanovništva.

Đogović ističe da će zavisno od toga koliki je udeo goriva u ceni koštanja samog proizvoda, cene biti i različito povećane. A, zbog niskog standarda to poskupljenje neće moći u potpunosti da se primeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: