Biznismeni nemaju mesta u politici?

Dva bivša političara, Aleksandar Vlahović i Miograd Kostić, koji se danas bave biznisom, smatraju da aktivnim biznismenima nije mesto u politici.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.10.2011.

03:16

Default images

Nedavno okupljanje poznatih srpskih preduzetnika u Pokret privrednika sa ozbiljnom namerom da putem predstojećih izbora dobiju resor u vladi otvorilo je pitanje da li je bolje zameniti direktorsku fotelju ministarskom.

Vlahović i Kostić, ne sporeći da iz toga može da se izrodi i javna korist, kažu da oni sebe tu više ne vide. Partner u Eki investmens Aleksandar Vlahović, koji je u vladi Zorana Đinđića bio ministar za privredu i privatizaciju, kaže da se ne može biti i jedno i drugo.

"U svakoj zemlji privrednici imaju uticaj na politiku u smislu da svojim idejama i predlozima pomažu izvršnoj vlasti da formulišu odgovarajuće projekte. Međutim, ne mislim da privrednici treba da budu profesionalni političari, u tome treba povući jasni granicu", navodi on.

Na pitanje šta je garant da ulaskom u politiku privrednik neće iskoristiti državnu funkcije za lično bogaćenje, on odgovara da su to "jasno zakonodavstvo i precizni regulatorni okviri, koji isključuju bilo kakva diskreciona prava koje bilo ko unutar vlade može da iskoristi za interes koji nije u skladu sa javnim interesom".

"Lično mislim da neko ko želi da se bavi politikom treba da uskoči u političke vode i nastavi samo time da se bavi", objašnjava Vlahović i dodaje da "ne razmišlja o ponovnom političkom angažovanju".

Kostić: Ne vraćam se u politiku

Ni predsednik MK grupe Miodrag Kostić, koji je u periodu od 1996. do 2000. godine bio politički direktor Demokratske stranke, takođe ne veruje da se istovremeno uspešno mogu voditi i kompanija i ministarstvo i, kao ni Vlahović, nema ambicije da se vrati u politiku. On smatra da privrednicima nije mesto u aktivnom bavljenju politikom, jer se ne može u isto vreme voditi firma i ministarstvo.

"Sa druge strane, ako se predsednik jedne uspešne firme, sa više hiljada radnika, opredeli za jednu stranku, verovatno će imati problema sa radnicima koji su članovi različitih partija. Zbog toga lično mislim da se aktivan biznismen, koji u operativnom smislu vodi kompaniju, ne treba baviti politikom, bolje rečeno, ne treba da bude predsednik stranke ili ministar", kaže prvi čovek MK grupe.

Kostić dodaje da "ukoliko je takav biznismen spreman da napusti kompaniju ili ukoliko aktivno ne učestvuje u vođenju poslova, a ima ambicija da svojim znanjem i iskustvom doprinese boljitku Srbije, svakako bih podržao takav angažman".

On naglašava da "nije dobro da nekome prva funkcija bude ministarska, već tu treba da bude neko ko je već prošao sve segmente napredovanja u karijeri i ko je dokazao da je pre toga bio uspešan u onome čime se bavio. Ne može ni loš privrednik da bude dobar ministar, ali je velika verovatnoća da će dobar privrednik biti dobar ministar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: