Privreda: Nije moglo bez rebalansa

Rebalans budžeta je logičan potez Vlade Srbije i trebalo je da bude usvojen ranije ali ni sad nije kasno, kažu privrednici.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

00:00

Default images

Vlasnik kompanije Galeb i raniji predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Radoslav Veselinović tvrdi da je Vlada Srbije "morala je da ide u pravcu rebalansa budžeta s obzirom na veliki budžetski deficit, ali i poteškoće u kojima se privreda nalazi".

Veselinović je rekao da je bitno i to što rebalnsom budžeta neće biti uskraćeni državni podsticaji privredi. "U ovako teškoj situaciji, podsticaji privredi su svako neophodni i treba ih podeliti ravnopravno", naglasio je on. Predsednik ITM Grupacije Toplica Spasojević takođe je ukazao da je važno što Vlada Srbije rebalansom budžeta nije smanjila podsticaje za privredu.

"Sigurno je to važan momenat u narednom periodu da privredu koja je malo posustala u odnosu na donete palnove", rekao je Spasojević. On je, međutim, ocenio da nije dobro što su smanjeni kapitalni izdaci, jer je Srbiji potreban novi investicioni ciklus i domaćih i stranih ulagača.

"Ono što nije dobro je što smo umanjili kapitalne izdatke, jer oni su isto tako važni, posebno što Srbiji nedostaje infrastruktura i javne investicije. Upravo izveštaj Svetskog ekonomskog foruma ukazuje na to", naveo je Spasojević.

On je rekao da za kapitalne projekte već postoje obezbeđena sredstva od Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, ali da pretpostavlja da je Međunarodni monetarni fond (MMF) zabrinut zbog rasta zaduživanja naše zemlje.

Spasojević je kazao da je ipak reč o vestačkoj dilemi koja se nametnula i da je trebalo u pregovorima sa MMF naći dodatnog prostora za investicije u energetici i infrastrukturi.

"To su neke prednosti koja Srbija ima i korisne su zbog zapošljavanja, a sa druge strane zbog otvaranja potencijala", kazao je on i naglasio da kada se pogleda nivo zaduženosti drugih zemalja, mi smo daleko iza njih.

Spasojević je naveo i da država mora rešiti pitanje viška zaposlenih u javnom sektoru i da ga svede na nivo "koji privreda može da izdržava".

"Mi, zbog predstojećih evro-integracija treba da ojačamo administrativni kapacitet naše zemlje, ali jačanjem kvaliteta kadrova a ne njihovog broja. Potrebna nam je stručnija administracija i da već postojeće ljude specijalizujemo za ono što je potrebno", zaključio je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: