Delez kupuje Maksi na radost svih

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je belgijskom Delezu da preuze 100 odsto Delta Maksija, potvrđeno je u Komisiji.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.07.2011.

13:38

Default images

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, narušava, niti sprečava, konkurenciju u Srbiji.

Predstavnici Deleza i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta maksi, potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto Delta maksija po ceni od 932,5 miliona evra, kao i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev Deleza da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje Delta maksija i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li Delez tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji.

Sticanjem direktne kontrole nad Delta maksijem Delez bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad firmama C market, Pakabeta, Primer C, TP Srbija, Zvezdara, Bel investment properti i TP Stadel.

Delez je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će tržišni udeo Deleza posle koncentracije biti isti kao udeo Delta maksija, odnosno 37,20 odsto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprečavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Dolazak Deleza može da pomogne i privredi i građanima

Domaći privrednici kažu da bi dolazak Delezea mogao da bude od velike koristi za srpsku privredu, ali i da to zavisi od same belgijske kompanije. Miroslav Bogićević iz koncerna Farmakom kaže da bi “jako dobro bilo da oni pomognu srpskoj privredi”.
“Mislim da će time mnogo dobiti na marketingu, imaće mnogo bolji ambijent ako se čuje da Delez neke proizvode gde Srbija ima problem može da plasira kroz svoje lance u svetu. To bi bila otprilike ova priča, oni mogu nama mnogo da pomognu a da njih ne košta, dodaje on.

Domaća privreda će imati direktnu korist od toga što će Delez otplatiti oko 300 miliona evra duga kojeg je Delta Maksi imao prema dobavljačima u Srbiji.

Novinar Mijat Lakićević naglašava i da će “građani imati direktnu korist kroz to što u Srbiju dolazi ozbiljna firma koja će vremenom dovesti i svoje strateške partnere”.

A u međuvremenu oglasila se i Delez grupa koja je zadovoljna odlukom Komisije za zaštitu konkurencije.

Međutim, kao što je saopšteno početkom marta, predstoji rešavanje i drugih pravnih pitanja koja će morati da budu regulisana pre nego što se zatvori transakcija. Navodi se da se ovom trenutku ne zna sa preciznošću kada će transakcija biti zatvorena, ali se veruje da će, kako je planirano, transakcija biti zatvorena do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: