Hrvatsko more čeka 100.000 Srba

Hrvatska nacionalna aviokompanija Kroacija erjalajns ušla je danas na srpsko tržište otvaranjem direktne linije Beograd-Dubrovnik.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2011.

11:34

Default images

"Otvaranje linije Beogad-Dubrovnik nije istorija, to je realnost. Politika je dala samo okvir", rekao je generalni direktor Kroacija erlajnsa Srećko Šimunović i dodao da je nastavljen rast broja poseta iz Srbije i da se ove godine očekuje više od 100.000 srpskih turista u Hrvatskoj.

Letovi između Beogarda i Dubrovnika će se obavljati dva puta sedmično, ponedeljkom i sredom, do prve polovine septembra ove godine. Šimunović je izrazio očekivanje da ta linija neće biti samo sezonska, veće da će postati redovna.

On je kazao da će cena karte u jednom smeru biti od 70 evra i dodao da će iz Dubrovnika moći da se putuje do Zagreba, Osijeka, Pule, Atine, Istanbula, Venecije, Beča, Rima, Frankfurta i Tel Aviva.

Šimunović je kazao da se očekuje veća saradnja Hrvatske i Srbije i da će takav let do Dubrovnika približiti građanima Srbije, privredne kulturne i istorijske lepote hrvatskog dela Mediterana.

Generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević kazao je dobro da je tri dana nako što je Jat ervejz uveo liniju Beograd-Dubrovnik, hrvatska kompanija Kroacija erlajns učinila isto, s obzirom da je počela sezona odmora.

"Ako želimo da se uključimo u globalne tokove, moramo prihvatiti globalna pravila i zbog toga je beogradski aerodrom otvoren za sve komapnije", kazao je Radosavljević.

On je istakao da su letovi kao što je Beogad-Dubrovnik bitni za slobodan pristup tržištu i ostvarenje profitnih ciljeva, ali i jačanje veza medju zemljama.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kupreša kazao je da su uvođenjem avionske linije između Beograda i Dubrovnika prepoznate potrebe i želje građana obe države i izrazio očekivanje da će broj putnika na toj liniji rasti.

Kroacija erljans osnovana je 1989. godine, ima flotu od 13 aviona, od koji su sedam na mlazni pogon Erbas, tri A 319 i čtiri A320 i šest novih turboprop daš 8-Ku400. Svakodnevno nuti letove do 30 gradova u 20 evropskih država. Za 20 godina poslovanja kompanija je prevazla oko 23 miliona putnika.

Direktna avionska linija Beograd-Dubrovnik ukinuta je pre oko 20 godine, poslednji let obavio je Jat 6. avgusta 1991.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

407 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: