Srbija

Utorak, 08.02.2011.

17:05

DRI: Dragin, Mrkonjić, Obradović...

Državna revizorska institucija (DRI) je nadležnom prekršajnom sudu podnela 13 prijava protiv četiri ministra i devet odgovornih lica u ministarstvima.

Izvor: B92, Beta

Default images

Prekršajne prijave podnete su protiv ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, ministra prosvete Žarka Obradovića, ministra poljoprivrede Saše Dragina i ministra za infrastrukturu Milituna Mrkonjića.

Kako je saopštila DRI, prijave su podnete zbog više prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o budžetu Srbije, Zakona o radu i Zakona o javnim nabavkama.

Iako je ranije najavio mogućnost da bi prijave protiv odgovornih u Ministarstvima koji su kršili propise prilikom trošenja novca iz budžeta za 2009. godinu mogle da budu krivične, državni revizor se i ove godine odlučio samo za prekršajne.

Maričić rekorder po prijavama

Prekršajni postupci se traže i protiv sekretara za nauku i tehlooški razvoj Biljane Spasić, direktorke Uprave za trezor Svetlane Ljubičić, državnog sekretara ministarstva za rad Tatjane Matić, direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića, pomoćnika ministra poljoprivde i šumarstva Milana Stegića, i direktora Uprave za zaštitu bilja Jana Boćanskog, državnog sekretara ministarstva za rad Zorana Martinovića i državnog sekretara za ministarstva za nauku Miloša Nedeljkovića.

I ove godine prekršajna prijava podneta je protiv Ivana Maričića, bivšeg direktora Uprave za trezor. Ovim je Maričić postao apsolutni rekorder u broju prijava. Njega su revizori lane teretili da nije evidentirao nefinansijsku imovinu, ali i da je sa računa trezora pozajmio novac za pokrivanje minusa u državnoj kasi koji kasnije nije vraćen i za niz drugih prekršaja.

Vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda Milan Marinović je napomenuo da se pojedina lica pominju u po dva zahteva. On je objasnio da će pošto se predmeti dodele u rad sudijama, oni prvo utvrditi urednost zahteva a potom zakazati saslušanje okrivljenih ili glavni pretres. Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta.

DRI je prošle godine već podnela prekršajne prijave zbog kršenja propisa o trošenju sredstava iz budžeta za 2008. protiv 19 državnih funkcionera, među kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda za prekršaje u Beogradu Zoran Pašalić rekao je agenciji Beta da su postupci po prijavama koje je DRI ranije podneo u toku.

"Ima postupaka o kojima se odlučuje po žalbama, a neki su još u toku", rekao je Pašalić.

On nije mogao da kaže da li je neki od ranije pokrenutih postupaka u završnoj fazi i kada bi mogla biti doneta prva presuda, jer bi se time, kako je dodao, prejudicirala presuda.

Do sada nije doneta nijedna pravosnažna presuda u postupcima pokrenutim na osnovu tih prijava.

Ukoliko sud utvrdi da prekršaj postoji, ministrima i ostalima protiv kojih će biti podnete prijave, sledi kazna od 5.000 do milion dinara. Jer, 25. jula 2009. godine sankcije su pooštrene, a dotad je ”najskuplji” prekršaj bio 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: