Zastava spremna za remont tenkova

Fabrika Zastava oružje iz Kragujevca je spremna da se uključi u posao remonta i modernizacije 149 tenkova M-84 koje je bivša Jugoslavija izvezla u Kuvajt.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

12:28

Default images

Vrednost ovog posla procenuje se na oko 400 miliona dolara, a ukoliko bude realizovan, u njemu će učestvovati više kompanija iz Srbije i regiona.

Direktor fabrike Rade Gromović kaže da je Zastava oružje učestvovalo u proizvodnji tog tenka kao isporučilac podsistema naoružanja spregnutog teškog mitraljeza kalibra 12,7 milimetara, kao protivavionskog mitraljeza.

„Mi smo, kao aktuelni proizvođač tog artikla, spremni da u domenu potrebe remonta tog podsistema naoružanja u potpunosti učestvujemo u tom poslu sa našim strateškim partnerom Jugoimport SDPR, koji će biti nosilac tog posla“, rekao je Gromović. On je kazao da je dominantno tržište kragujevačke fabrike oružja, tržište koje se obezbeđuje preko Ujedinjenih nacija (UN), navodeći da je fabrika Zastava oružje akreditovani i licencirani snabdevač snaga UN naoružanjem i vojnom opremom.

„To su uglavnom tržišta koja pokrivaju mirovne snage u regionu Bliskog istoka, Iraka, Avganistana i afričkih zemalja“, kazao je Gromović.

Gromović je istakao da na inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za dalekometnu snajpersku automatsku pušku „crna strela“, čija je kompletna ovogodišnja proizvodnja unapred prodata.

Pored Vojske Srbije (VS) koja je naručila određenu količinu „crne strele“, postoje ugovorene isporuke za Ministarstvo odbrane Indonezije, za Ministarstvo policije Jordana i još nekoliko zemalja tako da je kompletna ovogodišnja planirana proizvodnja prodata.

Fabrika Zastava oružje će ove godine nastaviti opremanje VS automatskom puškom M 21, a prema Gromovićevim navodima, „činjenica da je naša armija usvojila tu pušku je izuzetno važna referenca za sve potencijalne kupce u svetu“.

On je podsetio da je puška M 21 već plasirana na inostranom tržištu u značajnim količinama, a među prvim kupcima bilo je Ministarstvo odbrane Makedonije. „Tom puškom smo snabdeli policiju Kameruna, značajne količine su isporučene snagama UN u Iraku“, rekao je Gromović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: