Javni dug će preći 45 odsto BDP-a

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da je vrlo verovatno da će javni dug Srbije u 2011. godini premašiti propisanih 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 11.01.2011.

19:04

Default images

On dodaje da je u novembru prošle godine javni dug dostigao 38,5 odsto BDP-a, što je za 5,6 odsto više nego u decembru 2009. godine.

"Strategija finansiranja deficita budžeta u 2011. godini će se bitno promeniti jer će se smanjiti prodaja trezorskih zapisa a povećati direktna zaduživanja", rekao je Stamenković.

Posledica rasta kredita države, prema njegovoj oceni, biće rast budžetskog deficita zbog otplate kamata, kao i valutna neravnoteža jer država ne uzima pozajmice u domaćoj valuti. "Direktnim zaduživanjem u evrima ili indeksiranim dugovima vlada se praktično suprostavlja centralnoj banci u strategiji dinarizacije finansijskih transakcija", rekao je Stamenković.

U državnom budžetu za 2011. godinu, kako je ukazao, nedostaje oko 13 milijardi dinara za investicije neophodne za ostvarivanje postkriznog modela razvoja Srbije, prema kojem bi investicije u ovoj godini trebalo da iznose 4,3 odsto BDP-a.

Stamenković je napomenuo da će zaduživanje države u ovoj godini i prodaja Telekoma smanjiti pritisak na slabljenje dinara, ali samo na kratak rok. On je kazao da će se, dok se ne postigne trajna ravnoteža priliva i odliva u platnom bilansu, stalno obnavljati pritisak na kurs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: