U Zaječaru uveli porez na bandere

Zaječarski odbornici usvojili su na poslednjoj sednici odluku koju su meštani nazvali porezom na bandere.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

00:10

Default images

Odluka podrazumeva da će svako domaćinstvo mesečno morati da plaća 50 dinara na ime javne rasvete.

Ova odluka, koja stupa na snagu 1. januara 2011. godine, uzburkala je čaršiju jer je, kako kažu, toliko nepravedna da prevazilazi sve dosadašnje namete. Mesečno će se u gradski budžet sliti više od pola miliona dinara.

"Živim u naselju Višnjar koje ne da nema uličnu rasvetu, nego nema ni banderu za sijalicu! Sada ću da plaćam ovaj namet što ga svi zovu porez na bandere, i to na nešto što nemam. Čekam da uvedu porez što prelazim preko pešačkog, skidam im belu farbu pa im štetim budžet", ogorčen je Milomir Pašalaković.

Prema rečima Jovana Penčića, odbornika DSS-a, ova odluka bila je na glasanju i na prethodnoj sednici, ali tada nije usvojena jer, kako kaže, gradonačelnik nije bio prisutan da im da direktivu.

"Šta drugo očekivati od vlasti koje su nam grad pretvorili u meku za pevaljke, ovde estradne zvezde dolaze kao hodočasnici u Jerusalim. Taksa, odnosno porez na javnu rasvetu samo je jedan od nameta i otimanja para građana. Ova vlast opstaje isključivo zahvaljujući novcu koji se otima ovakvim nametima. Naravno da smo glasali protiv, ali većinu ima gradonačelnik", kazao nam je Penčić.

Prema odluci vladajuće koalicije, taksu će plaćati i meštani cele opštine po istoj ceni. To obuhvata i sela gde postoje po dva-tri stuba sa javnom rasvetom, što je, kako kaže Dejan Zdravković, menadžer LDP-a i odbornik u Gradskoj skupštini, tipičan harač.

"Najgore je što će Las Vegas Boška Ničića građani plaćati duplo. Ovo rade da popune rupe u budžetu. Nisam čuo da se bilo gde u svetu ovako radi!", kaže Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: