PIO: Plaćenih 8 sati za penziju

Svetislav Nedeljković, kome je nedostajalo osam sati do penzije ispunio je uslove za penziju, saopštila je čačanska filijala Republičkog fonda PIO.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2010.

14:04

Default images

Kako navode u PIO fondu, Nedeljkoviću je rešenje o penzionisanju uručeno u čačanskoj filijali fonda.

Nedeljković je, podsetimo, pre dva dana izjavio da je čitav radni vek proveo u Fabrici reznog alata u Čačku, i da mu, umesto da uživa u penziji, nedostaje osam sati, odnosno jedan radni dan da se penzioniše.

Nakon njegove izjave, veći broj privrednika ponudio je Nedeljkoviću da ga zaposli na jedan dan kako zbog osam sati ne bi na penziju čekao nekoliko godina zbog zakonskih izmena.

U saopštenju čačanske filijale Fonda PIO navodi se da je pri utvrđivanju staža po zahtevu za starosnu penziju Svetislava Nedeljkovića, podnetom 2. decembra, konstatovano da nema penzijski staž za četiri dana u 2003. godini, tačnije da ima izostanak s posla koji nije pokriven doprinosom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Da bi se potencijalni problem osiguranika izbegao, po rečima Krinke Lukić, direktorke Filijale Fonda PIO u Čačku, pravnici su kontaktirali Nedeljkovića nekoliko dana nakon prijema zahteva, ukazali mu na nedostatak staža i predložili najednostavniji način rešavanja problema.

Platio ili neplatio ide u penziju

Nedeljković je, dodaje se, prihvatio sugestiju, 8. decembra se uključio u samostalno osiguranje po članu 15. Zakona o PIO, dobio obračun i uplatio doprinose za jedan dan, jer je to bio uslov za ostvarivanje prava po osnovu staža.

"Napominjemo da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nije zakonodavac, već sprovodi zakon i ima obavezu da svoju delatnost realizuje u celini i isključivo u skladu sa zakonskim odredbama", navodi se u saopštenju.

Nedeljković je međutim, danas kazao da nije uplatio sredstva za otkup radnog staža.

"Do sada nisam ni dinara uplatio i nije mi jasno kako je takva informacija mogla da se objavi, sem ako neko drugi nije u moje ime uplaćivao", rekao je on.

Nedeljković je u čačanskoj Fabrici reznog alata radio 38 godina i osam meseci nakon čega je proglašen za tehnološki višak i otišao na Zavod za tržište rada.

"Rečeno mi je da posle 16 meseci stičem uslove za punu penziju a to je bilo 2. decembra, kada sam podneo zahtev, da bi posle nedelju dana dobio obaveštenje da mi nedostaje jedan dan, da bi ispunio 40 godina osiguranja", rekao je ranije Nedeljković.

On ističe da nikada nije minut zakasnio na posao i da nema dana bolovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: