Ruski tajkun "zagrizao" za Telekom

U trku za Telekom Srbije uključio se i ruski milijarder Mihail Fridman preko Altimo grupe, koja poseduje dva telekomunikaciona giganta Turksel i Vimpelkom.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 09.12.2010.

15:36

Default images

Turksel i Vimpelkom su u procesu otkupa tenderske dokumentacije i moći će to da urade do 16 sati kada ističe rok za otkup dokumentacije.

Očekuje se da to uradi i Veder investment, dok su dokumentaciju za učešće na tenderu za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija već otkupili Dojče Telekom, Frans telekom, Telekom Austrija i America movil.

Interesantno je i da su se oktobra ove godine kompanije Vimpelkom i Veder investments udružile u jednu grupu, čime je Vimpelkom stekao pravo na 51,7 odsto akcija Oraskom telekoma. U transakciji koja je obuhvatila i emisiju akcija, deoničari Vedera dobili su 20 odsto ekonomskog udela u Vimpelkom grupi. Nakon ove akvizicije, Vimpelkom će postati peta najveća telekomunikaciona kompanija na svetu.

Od ulaska Altima u Vimpelkom 2001. godine, vrednost firme je porasla više od deset puta. Altimovi operatori zajedno imaju preko 200 miliona korisnika i Altimo ima ukupnu aktivu od 16 milijardi evra.

Drugi Altimov operator Turksel je najveći telekomunikacioni operator u Turskoj i po broju korisnika treći u Evropi. Prva je i jedina kompanija iz Turske koja se kotira na Njujorškoj Berzi. Turksel takođe ima svoje operacije u Ukrajni, Kazahstanu, Gruziji, Azerbejdžanu, i na Kipru.

Cilj ruske grupe je otkup tri tenderske dokumentacije. Sa tri ponuđača Rusi bi mogli da daju tri različite ponude i da tako kalkulišu kako da za Telekom plate manje.

Trka dvojice milijardera diže cenu

Takođe, meksička kompanija “Amerika movil”, u vlasništvu najbogatijeg čoveka sveta Karlosa Slima, i zvanično je otkupila tendersku dokumentaciju za domaćeg teleoperatora pa bi trka dvojice milijardera mogla da podigne cenu Telekoma.

Slim će nezavisno od toga da li bude kupio akcije srpskog operatora uspeti da profitira i od samog pojavljivanja među zainteresovanima. On će preko vlasništva u Sitigrupi, privatizacionom savetniku za Telekom, dobiti deo provizije od 0,15 odsto od transakcije.

Kako saznaje Blic, ideja Sitigrupe je i bila da isticanjem ovako zvučnog imena u javnosti, kao interesenta za Telekom, podigne cenu srpskoj kompaniji, a samim tim i sebi pribavi veću proviziju.

Tako deluje da bi ovakvim potezom mogle da profitiraju tri strane - Vlada Srbije koja bi pojavljivanjem zvučnog imena Karlosa Slima mogla da izvuče višu cenu za Telekom i Sitigrupa koji će, s obzirom na to da radi za procenat, uzeti više novca, ali i sam Meksikanac koji će bez mnogo truda i ulaganja zaraditi određenu sumu vlasništvom u Sitigrupi.

Ko je Mihail Fridman?

Mihail Maratovič Fridman, rođen 21. aprila 1964. u Lavovu u Ukrajini, jedan je od najmlađih ruskih oligarha. Časopis Forbs je ove godine procenio njegovo bogatstvo na 12,7 milijardi dolara. Fridman je trenutno treći najbogatiji čovek Rusije, a na svetskoj listi bogataša zauzima 42. mesto. Zajedno sa Pjotrom Avenom osnovao je Alfa grup, kompaniju koja danas kontroliše Alfa banku, Alfa kapital, Tjumen oil i nekoliko firmi koje trguju građevinskim materijalom, kao i nekoliko lanaca supermarketa. Fridman je 2003. prodao pola naftne kompanije Tjumen oil Britiš petroleumu za 6,15 milijardi dolara.

Fridman je član Doma za javna pitanja Ruske Federacije, jedan je od osnivača Ruskog jevrejskog kongresa. Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, prošle godine sastao se sa Fridmanom, što su analitičari protumačili u svetlosti sukoba između Alfa grupe i Baznog elementa, holding kompanije Olega Deripaske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: