(Ne)bezbedna državna avio-flota?

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković nije danas otputovao u posetu Bugarskoj zbog tehničkih problema na avionu tokom leta.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.12.2010.

11:26

Default images

"Nakon 15 minuta posle poletanja sa beogradskog aerodroma signaliziran je tehnički kvar aviona, zbog čega je pilot odlučio da se vrati na beogradski aerodrom", potvrđeno je u Vladi Srbije.

Cvetković je u Sofiji trebalo da razgovara sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i da prisustvuje otvaranju prvog hipermarketa Tempo kompanije Delta Maksi u koji je investirano 20 miliona evra.

Na vladinom avionu osetile su se vibracije koje su ukazivale na neispravnost, pa je pilot odlučio da letilicu vrati na beogradski aerodrom. Prema izveštaju, vođa vazduhoplova kapetan Zoran Ristić je, nakon poletanja aviona u 9.25 sati na visini od oko 8.000 stopa, osetio vibracije na avionu. On je odlučio da prekine odlazak na navedenu destinaciju i avion se vratio na beogradski aerodrom gde je sletanje obavljeno u 9.40 sati.

Premijer je u Bugarsku leteo avionom lir-džet, jednom od dve etelice koje ima Vlada Srbije. Ovo nije prvi incident sa vladinim "lir džetom". Prilikom posete premijera Cvetkovića Pragu, takođe je bilo problema - sa uređajima za sletanje po magli, pa je delegacija umesto u Prag, morala da sleti u Karlove Vari.

Srbija ipak nije toliko siromašna da ne bi mogla da nabavi jedan avion

Inicident sa vladinim avionom u kome je bio premijer Mirko Cvetković, predstavlja poruku vladi da bi trebala da obnovi svoju avio flotu, kažu stručnjaci za tu problematiku. "To jednostavno mora da se uradi, jer su postojeće letelice stare, kako bi se izbeglo ugrožavanje života ljudi", ocenili su profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić i vojni analitičar Aleksandar Radić.

Dragišić smatra da incident predstavlja poruku vladi da mora da obnovi svoj vozni park podsetivši da je već bilo dosta reči i o avionima i automobila u kojima se voze državni zvaničnici.

"Mora se flota obnoviti jer su to stari avioni.... ili da se ti avioni isključe iz upotrebe pa da se zvaničnici voze redovnim linijama", rekao je on.

Dragišić smatra i da "Srbija ipak nije toliko siromašna država da ne bi mogla da nabavi jedan avion koji bi bio potpuno bezbedan za prevoz najvišić državnih funkcionera".

"To prosto mora da se uradi i država mora da obezbedi da se njeni najviši predstavnici bezbedno voze jer to nije politička priča", rekao je on. Kad je reč o bezbednosti i kvalitetu službenih automobila i aviona za potrebe najviših državnih funkcionera, Srbija - sudeći prema izveštajima iz regiona - spada među nemarnije.
Državnom vrhu Srbije trenutno su na raspolaganju falkon 50”, star skoro tri decenije, i "lir džet", proizveden 1991, koji ima samo pet mesta. Prema podacima Vladine avio-službe, "falkon" i "lir džet" su samo za prvih šest meseci ove godine u vazduhu proveli 380 sati ili oko 16 dana. Procenjuje se da bi nabavka aviona tip "falkon 900”", sa 19 sedišta i mogućnošću interkontinentalnog leta, koštala 40 miliona evra.

Usluge Vladinog "avio-taksija" najčešće koriste predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković, šef diplomatije Vuk Jeremić, ministri Dačić i Dinkić, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović...

Vlada Republike Srpske, na primer, raspolaže avionom "cesna 525", čija se vrednost procenjuje na skoro pet miliona američkih dolara, spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove i nabavljen je pre manje od dve godine. Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara.

Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, nabavila je 2005. "lirdzet 60" iz SAD, koji je iz budžeta platila 11 miliona dolara. Avion je, međutim, do sada dva puta prinudno sletao zbog problema, poslednji put u maju prošle godine kada je premijer Nikola Gruevski iz Brisela putovao na sastanak sa predsednikom Nikolom Sarkozijem u Pariz. Prema zvaničnoj verziji, otkazali su radari aviona, a belgijska kontola letenje je tada saopštila da se ne radi o ozbiljnijem incidentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: