Ceo budžet prosvete ide na plate

Državnog novca nema za studente jer 97 odsto budžeta Ministarstva prosvete odlazi na plate, dok fakulteti sa druge strane, imaju materijalnih teškoća.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.12.2010.

12:47

Default images

Zbog toga se fakulteti "dovijaju kroz školarine", jer 70 odsto tih izdataka moraju sami da plate - komunalije, struju, vodu, grejanje.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je, povodom protesta studenata ispred Vlade Srbije, da traženog novca nema i da je rešenje potrebno tražiti u saradnji vlade i tog ministarstva.

Nedugo posle te Kovačevićeve izjave, dekani Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta i Više elektrotehničke škole prihvatili su rešenje problema plaćanja školarine studentima sa 48 i više bodova.

Prema predlogu, za studente sa 60 bodova, koji nisu unutar budžetske kvote, fakultet treba da plati školarinu u potpunosti, za studente sa 54 poena 70 osto školarine, i sa 48 poena 55 procenata školarine.

Član pregovaračckog tima student Marko Pavlović je istakao da je trenutno ispred vlade Srbije oko 30 studenata, koji štrajkuju glađu i koji će obustaviti protest kada se ispune zahtevi da akademci koji su ostvarili 48 bodova, studiraju o trošku države.
Pavlović je rekao da studenti neće odstupiti od tog zahteva i da se moraju svi nadležni organi i država uključiti u rešavanje problema, jer je potrebno naći zajedničko rešenje.

Ističući da situacija na Univerzitetu nikada nije dobra, ali da su zahtevi studenata realni, Pavlović, koji je student Geografskog fakulteta, naveo je da njegova školarina iznosi oko 70.000 dinara godišnje.

On je podsetio da protest traje treću nedelju, a štrajk glađu treći dan i da su studenti zahteve predali Ministarstvu prosvete i obratili se Vladi, posle čega su pristupili radikalnijem štrajku da bi ih u nadležnim organima čuli.

Tridesetak studenata provelo je drugu noć ispred Vlade Srbije, u iščekivanju današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, koji je najavio pomoć grada u rešavanju studentskih zahteva. Pavlović je ranije najavio da bi sastanak sa Đilasom i predstavnicima fakulteta i Ministarstva prosvete, trebalo da počne u 13 sati u Starom dvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: