Referentna kamata NBS 10,5 %

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja poveća referentnu kamatnu stopu na 10,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

13:00

Default images

Pri donošenju odluke, IO je pre svega uzeo u obzir potrebu zaustavljanja rasta inflatornih pritisaka podstaknutih rastom cena hrane, efekte ranije deprecijacije, kao i brži oporavak agregatne tražnje od očekivanog.

Rast cena hrane bio je ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci, ocenjuje se u saopštenju NBS.

Navodi se i da će preko povećanja uvoznih cena na rast inflatornih pritisaka uticati i do sada ostvarena deprecijacija.

Istovremeno, nastavak ekonomskog oporavka, kao i odluka o odmrzavanju zarada u javnom sektoru i penzija, doprineće slabljenju dezinflatornog uticaja agregatne tražnje, navodi NBS.

Centralna banka je ocenila da će se međugodišnja inflacija u narednim mesecima kretati iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Stoga je, kako se navodi, povećanje referentne kamate potrebno kako bi se inflacija krajem 2011. godine vratila u granice utvrđenog cilja od 4,5 plus/minus 1,5 odsto za kraj 2011. i 4 plus-minus 1,5 odsto za kraj 2012.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 9. decembra 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: