Psihoza kriva za nestašice hrane

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će iz robnih rezervi trgovinama uskoro biti isporučeno 5.000 tona ulja po ceni od 120 do 125 dinara po litru.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.09.2010.

16:26

Default images

Na tržištu neće biti nestašice ulja, a cene će biti za bar 20-30 dinara niže u odnosu na cenu od 145 dinara, koja je bila u opticaju proteklih dana, rekao je on.

"Vlada Srbije neće dozvoliti nestašicu osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i učiniće sve da ih bude u dovoljnim količinama i po prihvatljivim cenama", rekao je Milosavljević.

On je istakao da u robnim rezervama ima ulja za potrebe domaćih potrošača za dva do tri meseca, a da je ovogodišnji rod suncokreta garancija da će ga biti dovoljno i za domaće tržište i za izvoz i u narednom periodu.

Nije bilo špekulacija na tržištu

"Inspekcijske kontrole su pokazale da uzrok nestašice ulja poslednjih nekoliko dana nisu bile špekulativne radnje i držanje u zalihama te robe već veća potražnja", rekao je Milosavljević i apelovao na građane da ne kupuju ulje u većim količinama nego što im je potrebno
Milosavljević je rekao da je nestašica poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bila posledica psihoze u iščekivanju najavljenih poskupljenja, a ne skrivanja zaliha od strane proizvođača ili trgovaca.

Prema nalazima tržišne inspekcije koja je, kako je rekla pomoćnica ministra trgovine Lidija Stojanović, obavila 933 kontrole, ulje se proteklih dana prodavalo po ceni od 99 do 154 dinara za litar.

Utvrđene su 23 nepravilnosti koje su se odnosile na neisticanje cene ulja, uglavnom zbog brizine kojoj su trgovci morali da pune rafove tom namirnicom.

Republička tržišna inspekcija je na terenu nekoliko dana proveravala stanje zaliha osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i kod proizvođača i kod trgovaca.

Ministar Milosavljević ranije je rekao da te kontrole imaju za cilj da se utvrdi da li ima zloupotreba na tržištu, da li neko pokušava špekulacijama da se izbori za veću cenu i da li neko ucenjuje potrošače i državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: