Đilas: Gradnja metroa krajem 2012.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da se 20. septembra čeka odgovor francuske vlade o donaciji od pet miliona evra za izradu projekta beogradskog metroa.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

13:53

Default images

Đilas je rekao da će, kada se projekat bude uradio, znati kako ćemo finansijski da ga realizujemo, kao i da će početi da se gradi u 2012. ili 2013. godine

Đilas je podsetio i da će beogradski metro predstavljati nezavisni šinski sistem, što znači da se neće ukrštati sa ostlim vrstama prevoza, već će sa gradnjom dva mosta smanjiti saobraćajne gužve.

Odbornici Skupštine grada usvojili su 30. juna informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro - osnova za izbor rešenja", a Đilas je tada kazao da je gradski parlament doneo istorijsku odluku, kojom se metro definiše kao nezavisan šinski sistem.

Trase metroa, kako je navedeno u informaciji bi trebalo realizovati tako da se obezbedi osnovni zahtev o punoj nezavisnosti, uzimajući u obzir da ih je moguće izgraditi podzemno, tamo gde to zahtevaju uslovi opšteg saobraćaja, a ne postoje druge mogućnosti.

Istaknuto je i da trase metroa obezbeđuju punu povezanost sa ostalim sistemima javnog prevoza, uključujući gradsku železnicu, a tačke povezivanja su Vukov spomenik, stanica Prokop, stanica Novi Beograd, u čijoj blizini je planirana izgradnja međugradske autobuske stanice, navodi se u Informaciji.

Razvoj beogradskog metroa bi trebao da se sprovede u dve faze - u prvoj bi se pristupilo izgradnji trasa koje čine polaznu osnovu mreže, a u drugoj bi se mreža širila s tim što bi preciznije analiziranje usledilo nakon izrade studijske i tehničke dokumentacije i procene opravdanosti ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: