Vladin Falkon čeka neko bolje vreme

Od plana da se kupi novi ili polovni avion za potrebe države nije se odustalo, ali je on do daljeg stavljen ad akta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

08:08

Default images

Iako su dve letilice, koliko ima Vladina avio-flota, prilično izraubovane, zasada će se u budžetu teško naći oko 40 miliona evra, koliko se procenjuje da bi koštala nabavka aviona tip "falkon 900", sa 19 sedišta i mogućnošću interkontinentalnog leta.

"Avio-služba već tri godine u svojim finansijskim planovima predlaže kupovinu letilice, ali taj predlog još nije odobren", kaže, za Aneta Bulatović, direktorka ove službe. Ona kaže da su Vladi dostavili detaljan izveštaj o stanju naše avio-flote još u aprilu.

Državnom vrhu trenutno su na raspolaganju "falkon 50", star skoro tri decenije, i "lir džet", proizveden 1991, koji ima samo pet mesta. Starost naših aviona svake godine poskupljuje troškove održavanja, a u novembru na red dolazi i redovna generalna revizija jednog od četiri motora:

"To se, u zavisnosti od dužine naleta, radi jednom u sedam godina, traje do dva meseca i košta oko 400.000 dolara", kaže Bulatovićeva, i napominje da je Vlada ta koja treba da napravi analizu da li bi kupovina nove letilice donela veće uštede.

U Vladi nam je rečeno da nije u planu da ministri uskoro raspravljaju o ovom pitanju, ali i da se nadaju da bi do kraja godine, uz privredni oporavak, u budžetu mogla da se nađu sredstva i za ovu investiciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: