Galenika otvorila novu fabriku

Farmaceutska kompanija Galenika je otvorila novu fabriku čvrstih farmaceutskih preparata, čija se vrednost procenjuje na više od 50 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

09:13

Default images

Fabriku su svečano pustili u rad generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović i premijer Mirko Cvetković, a otvaranju je prisustvovao i najviši državni vrh.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je otvarajući fabriku kazao da će ta investicija Galenici omogućiti da bude konkurentna na domaćem tržištu i u izvozu.

Vlada podržava izvoznu orjentaciju Galenike, ali i drugih preduzeća, jer je uvećanje eksporta i promena strukture bruto društvenog proizvoda naš cilj, naglasio je Cvetković i dodao da Srbija od početka godine beleže povoljne rezultate kad je reč o rastu izvoza.

Cvetković je kazao da je u prvom kvartalu ove godine rast eksporta iznosio, u proseku, 18 odsto, a u pojedinim mesecima isporuke na strano tržište su bile veće i za više od 20 procenata. Vlada, prema rečima premijera Cvetkovića, podržaga investicije u nauku, istraživanje i razvoj, a time su obuhvaćena, kako je naglasio, ulaganja i u farmaceutsku indusriju.

Generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović je najavio da će "kapacitet ove fabrike biti dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje i njenom izgradnjom će se kapaciteti Galenike udvostručiti".

"U pogonima na površini od deset hiljada kvadrata, koji su u potpunosti automatizovani, biće zaposleno 150 radnika, uglavnom visokoobrazovnih", rekao je direktor Galenike i dodao da je fabrika, po planiranom kapacitetu, jedna od najvećih u regionu i da su za početak proizvodnje obezbedjeni svi neophodni svetski standardi.

Nova fabrika je izvozno orijentisana i u njoj će se proizvoditi oko 50 preparata. Plan je da se, pored domaćeg i regionalnog tržišta, obezbedi plasman i u drugim delovima sveta. Investiciju je finansirala Galenika iz sopstvenih izvora i kreditnih linija, a prva rata je već otplaćena, naglasio je Ognjenović.

On je rekao da Galenika sa novom fabrikom dobija lokalni i evropski GMP sertifikat, što daje mogućnost da ravnopravno, sa drugim farmaceustkim kompanijama izađe na tržište Evrope, Rusije, Afrike i Azije. "Poseban značaj nove fabrike je u tome što će građani Srbije dobiti najkvalitetnije i jeftine lekove, a 3000 zaposlenih u Galenici siguran i dobar posao", rekao je Ognjenović.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić kaže da je otvaranje novog pogona Galenike nova razvojna šansa koja toj kompaniji otvara put da postane regionalni lider u farmaceutskoj industriji. "U uslovima ekonomske krize investirati 55 miliona evra jeste za svaku pohvalu i dokaz je da postoji dobar način promišljanja razvojne politike", rekao je on.

Kompanija Galenika osnovana je 1945. godine, proizvodi 171 lek, a u 2009. godini je povećala dobit sa 580 na 670 miliona dinara i proizvela 78 miliona pakovanja lekova. Fabrika zapošljava oko 2.600 ljudi i ima godišnji promet od oko 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: