Loše vreme krivac za loše puteve?

Rok za završetak rekonstrukcije Kružnog puta, važnom delu obilaznice oko Beograda i autoputa za Niš, izvođač radova "Štrabag" probio je više puta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

11:57

Default images

Kako u Putevima Srbije navode izvođač radova imao je mnogo problema zbog loših vremenskih uslova, pa je novi produžetak radova odobren do kraja juna,

Krkljanac tek preti, jer kad putari budu asfaltirali deonicu od raskrsnice za Resnik do raskrsnice "1.000 ruža", a potom i od Avalskog puta do Bubanj potoka.

Vozači će zonu radova zaobilaziti u prvom slučaju preko grada, a u drugom alternativa će biti stari put preko Avale.

"Štrabag" je radove započeo sredinom prošle godine, a sada po drugi put asfaltira istu trasu. U "Putevima Srbije" kažu da su se radovi odužili jer je izvođač radova naiša na probleme.

"Tek što su skinuli stari asfalt, krenule su kiše i podloga se natopila vodom. Radove je dodatno otežala nemogućnost odvođenja površinskih voda, oceđivanje iz kolovoza, kao i plavljenje prouzrokovano uništavanjem i betoniranjem sistema za odvodnjavanje, odnosno kanala koje su vlasnici stovarišta i drugih objekata duž ovog puta, zatrpali. Bilo je potrebno dugo vremena da se tlo rasuši kako bi se nastavili radovi. "Štrabag" nije stigao da pre zime izlije završni sloj, a kada su teretnjaci u januaru preusmereni na ovu trasu, došlo je do ozbiljnih oštećenja", navode u Putevima Srbije.

U toku su radovi od raskrsnice za Kijevo do ulaska u tunel "Stara Straževica". Asfaltiranje je trebalo da bude gotovo u utorak, međutim, zbog vremenskih uslova putari će nastaviti posao tek od petka.

"Po završetku ove deonice, putari počinju sa sanacijom kolovoza od raskrsnice za Resnik do raskrsnice "1.000 ruža". Na ovoj trasi zadržaće se oko desetak dana, a za to vreme saobraćaj će biti preusmeren na Avalski put, Trošarinu, Crnotravsku i Borsku ulicu, posle čega će se opet uključivati na Kružni put u pravcu prema Ibarskoj magistrali", objašnjavaju u "Putevima Srbije".

Šoferi će biti prinuđeni da zaobilaze Kružni put i kada se putari presele na deonicu od Avalskog puta prema Bubanj potoku. Vozila će tada biti preusmerena na Avalu, Ralju, Sopot i Mali Požarevac, kako bi izašla na autoput za Niš. Odgovornost za produžetak radova, "poklapanje" sa izmeštanjem teretnog programa sa Gazele, duple radove i povremeni saobraćajni kolaps, zasad niko ne preuzima.

Izvođači se pravdaju da im vreme nije dozvolilo da obave ugovoreni posao, a u Ministarstvu za infrastrukturu prst upiru u "Štrabag" i "Puteve Srbije".

"Nekoliko puta izvođač radova je tražio odlaganje rokova, koje im je odobravano zbog navedenih obrazloženja", objašnjavaju u "Putevima Srbije" i dodaje da je sada prioritet da se posao uradi kvalitetno i u okviru predviđenog budžeta.

Uzroke i odgovornost u vezi oštećenja utvrdiće nezavisna laboratorija CPL na osnovu uzoraka uzetih sa terena. Utvrđivanje krivca sačekaće završetak posla, a onaj ko bude kriv snosiće troškove za sanaciju.

Obilaznica oko Beograda nije završena, pa je Kružni put jedini alternativni "živi" pravac za preusmeravanje saobraćaja sa Gazele, odnosno urađenog dela obilaznice, na autoput za Niš.

On nadomešta neizgrađene sektore pet i šest obilaznice, od čije izgradnje se odustalo zbog nedostatka sredstava. S obzirom na to da je u pitanju magistralni put, projektovan za srednje težak saobraćaj (dva miliona vozila godišnje), a da će u periodu rekonstrukcije mosta Gazela biti opterećen i do pet puta više od predviđenog, neophodna je njegova sanacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: