Telekom ne prodajemo po svaku cenu

"Telekom Srbije" neće biti prodat po svaku cenu, već je važno da ponuda bude adekvatna i po ceni i po kvalitetu ponuđača, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

11:42

Default images

"Prodaćemo 'Telekom' ukoliko ova dva uslova budu zadovoljena", rekao je Cvetković u intervjuu nedeljniku "Nin" i dodao da ta kompanija nema mogućnost da ostane u državnim rukama, a da bude efikasna.

Prema njegovom mišljenju, ovo su poslednji trenuci kada mora da se promeni vlasnička struktura u toj kompaniji, kako bi ona, u vremenu koje sledi, mogla da se nosi sa konkurencijom.

Premijer je podsetio da je norveški Telenor dobio licencu za fiksnu telefoniju i da će za godinu-dve postati "jak igrač kome nećemo moći da pariramo".

"Telekom kao državno preduzeće ima čitav niz ograničenja, od javnih nabavki, do potrebe da rešava neka socijalna pitanja, što je moguće kada je monopolista, ali ne i kada ima konkurenciju. Bilo bi strateški pogrešno kada bi čekali da Telekom počne da gubi tržišnu poziciju i vrednost i tek onda odlučili da ga prodajemo. Složićete se da bi takav scenario prodaje bio unapred osuđen na neuspeh", rekao je Cvetković.

Potrošnja novca od prodaje Telekoma biće transparentna, kaže Cvetković i usmerena na regionalne puteve koji su od strateškog značaja. "Među projektima koji su u planu su autoput Južni Jadran i regionalni putevi. Kad kažem regionalni putevi ne mislim na putiće, već na ključne regionalne puteve. Na primer, put koji će spajati Pojate, Kruševac sa Čačkom, dakle praktično spoj Koridora 10 sa putem za Južni Jadran. Zatim regionalni put od Niša, preko Prokuplja do Kosova, što će napraviti sponu sa Albanijom i Jadranskim morem. Onda imamo put od Paraćina, preko Zaječara do bugarske granice, koji će nas povezivati sa Koridorom 4".

.

Pomenute cene za Telekom neprihvatljive

Premijer Srbije nije želeo da precizira koja bi bila prihvatljiva cena za ponuđeni deo vlasništva u Telekomu, ali jasno stavio do znanja da su cifre koje su do sada bile pominjane u medijima neprihvatljive. "Ne želim da licitiram, ali mogu da vam kažem da cene koje su se pominjale, za nas nisu prihvatljive", tvrdi Cvetković.

Prema njegovim rečima ni 40 odsto vlasništva u Telekomu koje je preliminarno određeno za prodaju nije "Sveto pismo", odnosno odluka o tom procentu nije konačana.

"Privatizacioni savetnik, koga biramo, će nam reći šta je najbolje, da li 51 odsto ili 40 odsto. Smatrali smo da je to najbolje kao cifra otvaranja i da ne favorizuje nikoga, jer bismo nakon prodaje 40 odsto, imali kupca koji može lako da otkupi akcije od građana i dođe do većinskog udela. Još jedan argument za 40 odsto. U grčkom OTE-u, za koji svi kažemo da je nemački, država ima 20 odsto, a 80 odsto je prodala. Od toga, 30 odsto je kupio Dojče telekom, a 50 odsto je preko IPO-a difuzno prodat. Tamo Dojče Telekom sa 30 odsto upravlja i predstavlja presudnog akcionara. Zato smo i mi smatrali da je 40 odsto dovoljno atraktivno za bilo koga, a ne samo za Nemce. Ali da ponovim, poslušaćemo privatizacionog savetnika", objasnio je Cvetković.

Ocena savetnika, kaže Cvetković biće presudna i u odluci da li se zajedno sa Telekomom prodaje i vlasništvo nad infrastrukturom ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: