Rusi iz NIS-a izvlače 350 mil. EUR?

Naftna industrija Srbije napravila je novu računovodstvenu procenu gubitaka i utvrdila minus od oko 350 miliona evra, koji nije bio prikazan pre prodaje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

08:56

Default images

Kako navodi dnevni list Pres, ruski vlasnici su ovaj iznos sada proglasili za „rezervisana sredstva", koja će namiriti iz tekućeg poslovanja kompanije. Poznavaoci stanja u NIS-u kažu da bi zbog toga Srbija mogla narednih nekoliko godina da ostane bez bilo kakvih prihoda od NIS-a, sve dok Rusi ne nadoknade svoj „gubitak".

Nakon što je NIS nedavno odlučio da „pročešlja" poslovne knjige, u srpskoj javnosti se pojavila informacija da su pronađeni veliki gubici kompanije, piše taj list i dodaje da se radi uglavnom o gubicima koji su nastali na osnovu nove vrednosti „sumnjivih" dugova, koje kompanija verovatno neće moći da naplati.

Tu su i rezervisana sredstva za sudske sporove, kao i mnoge druge stavke koje se vode po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić tvrdi da je čuo za ovakvu priču i da se verovatno radi o nagomilanim gubicima kompanije.

„Prema mojim saznanjima, to su gubici iz nekoliko prethodnih godina, a u njih ulaze i sva otpisana i sporna potraživanja. To stvara automatski smanjenje prihoda i čim smanjite prihode, vi za toliko pravite i gubitke“, kaže Rakić. Prema njegovim rečima, to su gubici koje je prikrivalo prethodno rukovodstvo NIS-a.

Rakić tvrdi da će država morati da pokrije deo ovih dugova, zbog čega neće dobijati dividende barem 10 narednih godina.

„S obzirom na to da je NIS plaćen 400 miliona evra, a Rusi su sada otkrili da su gubici kompanije oko 350, ispada da ćemo sada morati da vraćamo skoro pola novca koji su nam dali, jer 49 odsto tih dugova pada na teret države kao akcionara! Postoji opcija da država u NIS-u neće narednih 10 godina imati ni dinar dividende zbog ovakvog stanja. NIS će morati iz pozitivnog poslovanja da pokriva te gubitke“, kaže Rakić.

Član UO NIS-a Danica Drašković kaže da ovaj izveštaj još uvek nije razmatran. U NIS-u su nam potvrdili da će UO kompanije u maju biti upoznat sa izveštajem, ali nisu hteli da komentarišu njegove rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: