Skuplje gorivo, kola samo za imućne

Nakon što je Ministarstvo energetike predložilo osmo povećanje cene derivata u 2009, benzin bi na pumpama u Srbiji uskoro mogao da dostigne novu rekordnu cenu.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Sreda, 07.04.2010.

01:02

Default images

Novo, osmo poskupljenje goriva od početka godine, posle kog bi od vikenda litar motornog benzina mogao da košta 115, a dizela 104 dinara po litru, mogao bi biti dovoljan razlog da se preispitaju svi sporazumi koji su potpisani sa proizvođačima akcizne robe u Srbiji, kaže Jurij Bajec, savetnik premijera Mirka Cvetkovića.

„Činjenica je da se cena goriva menja u skladu s Uredbom“, kaže on i dodaje da „bi toliko poskupljenje benzina i dizela moglo da dovede do lančanih poskupljenja druge robe i usluga, pre svega transporta, a to nikako nije dobro.

Bajec dodaje, da bi Ministarstvo finansija verovatno već smanjilo te akcize da ima načina da na nekoj drugoj, strani nadoknadi taj minus, budući da je ovde reč o najizdašnijem prihodu u budžetu, pored PDV-a.

S druge strane ako gorivo nastavi da poskupljuje, a padne tražnja derivata to će se takođe odraziti na priliv para u budžet, pa može biti više štete od visoke akcize nego da je blagovremeno smanjena, a time skočila potrošnja goriva“, objašnjava on. Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, međutim, ne veruje da će se država odreći akciza u ceni goriva i da će derivati u Srbiji nastaviti da poskupljuju.

Prema tome, kaže, voziće se oni koji imaju para, a s obzirom na to da se tražnja za naftom na svetskoj berzi povećava, što je jedan od pokazatelja izlaska iz svetske ekonomske krize, vozači treba da računaju s tim da će i narednih meseci cena goriva u Srbiji rasti.

Upitan šta je lek da se cene obuzdaju i približe okruženju gde je gorivo jeftinije i do 20 dinara, Nikolić kaže da ne treba računati ni na kakvu subvenciju države, jer je reč o luksuznoj robi, već da treba promeniti odnos prema politici cena energenata.

To znači, pojašnjava on, da ukoliko već nemamo načina da utičemo na cenu sirove nafte na svetskoj berzi, jer je Srbija uvozno zavisna, onda ne treba stalno pominjati kako je cena struje u Srbiji najjeftinija. „Tačno je da imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi, ali struju sami proizvodimo, a sirovu naftu skupo plaćamo“, kategoričan je on.
Država bi mogla da preispita visinu akciza i u drugoj akciznoj robi i pokuša da ih dovede u srazmeru s svojim zahvatanjima u ceni goriva, kaže Nikolić. Jer, ako je država pod izgovorom svetske krize i punjenja budžeta mogla da poveća porez na mobilne telefone, zašto bi bio problem da se revidiraju sporazumi s duvandžijama ili proizvođačima alkohola, pita on.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije ne misli da bi najnovije poskupljenje goriva moglo da se odrazi na rast inflacije, jer sve korekcije od početka godine tek u jednom procentu učestvuju u rastu cena na malo. On odbija tvrdnje da se rast cena goriva lančano odražava na cene osnovne robe i usluga ističući da gorivo ni kod taksi usluga nije dominantna stavka.

Ono što je realno očekivati je da će cena sirove nafte nastaviti da raste i da ćemo za dve nedelje ponovo imati poskupljenje, ali ako je za utehu ovakva situacija potvrđuje da se približava izlazak iz svetske ekonomske krize, jer ponovo raste tražnja za crnim zlatom. Nikolić je skeptičan da će novo poskupljenje goriva uticati na odluku vlade da smanji svoja zahvatanja u ceni goriva.

Veće akcize na TNG nisu rešenje

Jedna od opcija je da se akciza na benzin spusti 10 odsto, dok bi na konto toga akciza na tečni naftni gas (TNG) bila podignuta za isti procenat. To je ujedno i predlog Udruženja vlasnika privatnih pumpi. U Ministarstvu energetike kažu da su već ovakvu mogućnost predložili Ministarstvu finansija.

S druge strane, stav Ministarstva finansija jeste da su prihodi koje država ostvaruje od akciza na TNG neuporedivo manji od prihoda od akciza na benzin i na dizel gorivo, a osnovni razlog je razlika u veličini prometa. „Takva odluka bi morala da bude praćena drugim dodatnim merama, jer Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija ne smeju da dozvole da država dođe u situaciju da ne može da ispuni deo svojih obaveza“, navode u Ministarstvu finansija.

Oni dodaju da ne treba zaboraviti ni činjenicu da odgovarajućom poreskom politikom država želi da pospeši potrošnju ekološki prihvatljivijih vrsta goriva. „Dakle, predlog Udruženja vlasnika privatnih pumpi treba detaljno razmotriti u okviru Radne grupe da ne bismo rešavanjem jednog problema otvorili druge. Takav pristup važi i za druge predloge koji se tiču smanjenja akciza na gorivo“, ističu u Ministarstvu finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: