Sreda, 07.04.2010.

01:02

Skuplje gorivo, kola samo za imućne

Nakon što je <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&amp;mm=04&amp;dd=06&amp;nav_id=422613" class="text-link" target= "_blank">Ministarstvo energetike predložilo osmo povećanje cene derivata u 2009</a>, benzin bi na pumpama u Srbiji uskoro mogao da dostigne novu rekordnu cenu.

Izvor: Blic

Skuplje gorivo, kola samo za imuæne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

M4B0X

pre 14 godina

Ovi što potenciraju vožnju bajsom...
Uvek i svuda idem bajsom, bilo da pada kiša ili je ciča zima. Auto(porodični tj. očev)vozim samo kad prenosim neki veći teret ili nosim rodbinu. Čitav život sam verovao da ću moći jednog dana da se vozim ali sad priznajem sebi da sam bio budala. Trebao sam da otimam i lažem kao i većina ovde u Doomed Serbia.

knele

pre 14 godina

zasto je bitno da se popunjava budzet, te pare ce ionako da pokradu porodice koje su prigrabile vlast. Sto manje akcize, vise para ostaje narodu, manje para ide lopovima koji su vec ionako prebogati.
Bas me zivo interesuje da li ce i jedna partija iz opozicije obecati smanjenje akciza, pdv, poreza na imovinu, parking servisa, naknade za sto i jedna dokument od administracije koji kostaju 1000+ a u stvari su 1-2 papira i toner, itd.
Manje para lopovima vise za buducnost nase dece i nas. sa lopovima na dozivotnu robiju nista blaze i oduzeti od njih i njihove sire porodice svu opljackanu imovinu. lopovi glodari stetocine i prevaranti je sinonim za profesionalne politicare koji nista korisno nisu radili u svom zivotu vec prodavali lazna obecanja i bavili se korupcijom. treba ukionuti profesiju politicara

smesko

pre 14 godina

E, pa kome ni posle ovoga nije jasno, njemu nece nikada biti jasno: Jedin nacin da nateramo drzavu da unormali cene jeste da bojkotujemo sam proizvod! Uzdrzite se od voznje nekoliko dana, pa da vidite kako cene padaju!!!

Bulazner

pre 14 godina

Ja sam putovao 1800km po Austriji i Nemačkoj i potrošnja mi je bila sa sve zimskim gumama, grejačem zadnjeg stakla i koferom na krovu ista kao kad kod nas putujem bez kofera, sa letnjim gumama i praznim autom. Naravno da je preko benzin kvalitetniji. Uveren sam u to i pridružujem se oceni drugog komentatora da je cena OK, jer svuda benzin košta oko 1,2 eur po litri, ali je kvalitet loš.

Veliki vezir beogradski

pre 14 godina

Gospodin Bajec je opet odvalio glupost! Gospodine ako kazete da ministarstvo finansija nema prostora da snizi akcize onda mi podacima to objasnite a ja cu da vam objasnim debilnim nacinom da i vi shvatite !
Ako je Srbija prosle godine recimo trosila 40 posto vise benzina nego ove a ove u odnosu na 2008 potrosnja je pala za 60 posto onda mi objasnite seljacku racunicu da ste vi u plusu ! Drzava je samo na gubitku sa ovim ! Da objasnim vecina pogranicnih mesta se sad snabdeva u susednim zemljama sa gorivom a i hranom koja je preko jeftinija iako je nasa nego u SRbiji gde se proizvodi! Odlaze devize,druge drzave zaradajuju i pune budzete Sverc goriva je opet zaziveo i kako vi onda sa ovim akcizama imate priliv kao prosle ili one tamo godine ? Ajde da mi objasnite to !AKo ne spustite akcize i namete na gorivo prvo ce doci do jos smanjenja potrosnje, cene hrane i svega ce jos otici gore stvarate sami inflaciju koju cete dogodine opet da uracunate u akcizu! Zacaran krug za dve godine niko vise nece kupovati gorivo ili ce potrosnja pasti na svega 20 posto u odnosu na 2008 godinu! Znaci gosn Bajec idite vise u penziju maknite se kao savetnik vi jedino niste znali da savetujete! Dzaba vam ta titula i dzaba vam sto ste od Milosevica do danas savetnik kad vam je savetovanje samo bilo stetno za nas narod ! Shvatite vise manje akcize veca potrosnja veci priliv sredstava u budzetu ! Vece akcize manje para u budzetu manja potrosnja manje sve! PRosta seljacka ekonomijam!

Zdravlje

pre 14 godina

Misli nasa vlast na zdravlje svog naroda pa zato toliko povecava cenu goriva! Bicikle u ruke, kola, ionako su stara, u garaze! Vlast na...

ivan

pre 14 godina

Zarada po litru iz bugarske = 20 din
Litara u cisterni = 4000
Zarada po prevezenoj cisterni iz Bugarske = 800 eur

Zna neko gde se iznajmljuju cisterne?

Beogradjanin

pre 14 godina

@Bojan Nikolic
Dodaj i to da je poruku poslao sa nekog "izdajnickog" telefona poput Nokia, Samsung itd dok je npr. sedeo u OPEL-u i pusio recimo Marlboro i tek onda LoL a sad na temu! Podrzavam ovo sa jos jednom rafinerijom.

Nggorche

pre 14 godina

Ja sam vec pripremio stare serpe, pistaljke i ostalo sto stvara vecu buku. Vidim da ce mi uskoro trebati jer nam se lagano vracaju 90te. Inace, komsija vec uveliko sprema flase i kantice i naravno sakrivene rezervoare u staroj dobroj Ladi.

Bro

pre 14 godina

Ne razumem iz kog razloga normalne zemlje placaju duplo nize cene??? Jesmo li mi osudjeni??? Ili samo nemamo pravo izbora???

(stonisamseik, 7. april 2010 10:59) Tacno tako. Uzivamo u plodovima javasluka koji se pojavio posle Slobe. Nemoj da se slucajno neko pojavi i da se pravda Slobom, Kostunicom, Seseljem, Tomom i slicnima. Za vreme Slobe smo bili izolovani i pod sankcijama, ali ovakva korupcija nije postojala, iako je posla bilo malo - nije ti trebala veza niti reket. A nije bilo ni X privatnih fakulteta tako da sada imamo nestrucne politicke direktore koji unistavaju celu privredu.

Jedva cekam sledece izbore. LDP jedina alternativa!

sone

pre 14 godina

..mislim da je nova cena u redu ali kvalitet nije u redu..nas benzin je razblazen..tj sipajte benzin u austriji ili sl. i auto manje trosi...pa ko hoce da se vozi nek plati

Bojan Nikolic, Vidikovac, Beograd

pre 14 godina

Vidi ovog patriJotu iz SNP ili kako se vec zove, sto pise latinicom i koristi "W". Sta drugo nego LoL. Nego da se vratimo na temu...

Tony

pre 14 godina

Odgovor za Miograga
Za tvoju informaciju,dizel je skuplji od benzina u Australiji.Govorim ti posto zivim u AU,a sto se tice registracije kola to je $600,ali tu jos ide normalno i osiguranje,koje moze biti nekih $600 za staru kantu od 20 godina,dok za nova kola se placa odprilike $1200-$1500 godisnje.To je naprimer za novu Hondu Accord 2.4 Za luksuzna kola se placa vise,normalno.Ovde se nafta uvozi iz Singapura i mi je placamo uvek skuplje nego sto je na americkoj berzi.Eto malo informacija nije na odmet.
Puno pozdrava iz Melburna za sve citaoce.

Zodijak

pre 14 godina

Posle izjave da je gorivo luksuzna roba, gospodin Ivan Nikolic moze bez problema da pocepa svoju diplomu ekonomskog fakulteta i da trazi neko drugo zanimanje. Jezivo kakve neznalice se u ovoj zemlji proglasavaju strucnjacima. Sramno, sramno, sramno...

izbavitelj

pre 14 godina

@Petar - u Hrvatskoj cijena dizela nije viša od benzina kao i u svim normalnim zemljama. Tu su cijene na INA-inim benzinskim stanicama, a isto ti je i na svim drugim:

www.ina.hr/default.aspx?id=203

MUKNAVI

pre 14 godina

Oni ce da voze,gaze ..a mi cemo da pisemo komentare,secemo prste,lezimo po prugama..i cekamo ,da nam se promeni status od onih ,koji ce doci sa Marsa.Kad neki ,od nas drmne samar nekome od njih,osudicemo ga ko siledju,koj uznemirava ,velike drcmne.Kad oni opice novinara,sablaznjavacemo se,nad njim i njegovom sudbinom..i cekati ,da stupimo u kontakt ..sa Marsom.Narvno ,na izbore cemo izlaziti,i menjati jahace,na nasim ledjima..hm..dok ne pukne...grbaca.Cija?Ne znam..videcemo.

predrag

pre 14 godina

Država treba da stvara uslove da se aktivira i stimuliše proizvodnja,što je interes svih poreskih obveznika a ne da se distancira od svih problema koji su evidentni u sektoru proizvodnje.
Predrag,Čačak

m

pre 14 godina

Osnovana je grupa na FB sa nazivom SMANJIMO POTROŠNJU BEZOBRAZNO SKUPIH NAFTNIH DERIVATA pogledajte pa dajte svoj doprinos ideji da je glupo da nas deru na takav način. Nabavite bicikl za 10.000 ili skuter za 50.000 i smanjite potrošnju još više.
Inače da alkohol i duvan poskupe 100 puta ne bih imao problem sa tim jer Alkohol bih potpuno prestao da konzumiram, a duvan me i onako iritira preko svake mere.
Kako uporediti potrebu za kretanjem (vitalnu) i potrebu za ostalim akciznim robama.
Zemljo Srbijo.
Jedno je sigurno, standard ne raste, a Vlast se bavi demagogijom. Neke stvari se nikada neće promeniti.
Samoorganizacija. Internet je jedini doneo pravu slobodu, iskoristite je.

coolmih

pre 14 godina

Pricatajte ovaj tekst dosta toga bice vam jasnije u kakvom svetu zivimo!
http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=323&Itemid=742

Dzoni

pre 14 godina

@ja
Mozda i stoji dosta toga sto kazes ali shvati da je akciza+PDV tj zahvatanja budzeta 70 DINARA PO 1 LITRU i da ova nazovi drzava se finansira od toga.Eto kaze Cvetko da nismo komunisticka drzava vec moderna drzava koja samo smislja nove nacine za pljacku.
Pa euro dizel je na slobodnom uvozu tj nema veze sa rusima pa je ubedljivo najskuplji u regionu.
Uskoro cemo sve da prodamo i necemo imati nista pa ni tu energetiku tj struju ,imacemo najskuplje cena na svetu i najmanje plate u evropi mada i sad imamo najmanju platu u evropi a i sa cenama nismo daleko.

Dusan Silni

pre 14 godina

Skuplje gorivo,takse na kucne ljubimce,porez na mobilne impulse,samo govore da stize kraj Tadicevog knjazovanja u srbiji.Spasnije u dovodjenju na vlast slicnih njemu vec u protektoratu EU ili cemo ionako za pola do jednog veka izumreti a kosovo ce biti cela srbija.

bata

pre 14 godina

O kojoj "drzavi" Srbiji vi, uopste, pricate. Ovo nije nikakva drzava vec "drzavna karikatura" predvidjena "lopovskom bandom".
Jedini spas za ovu sredinu je "pozitivna strana okupacija" jer se vlast zaniva samo i iskljucivo na "lopovskoj rotaciji".

Pex

pre 14 godina

Taj vas 'budzet' zamisljam kao neki cup pun nasih para koje se u njega slivaju kada kupimo i jednu zvaku. E, dace Bog da se isusi do kraja, da crknete grebuci po dnu tog vaseg cupa..a kada se okrenete oko sebe shvaticete da se cela zemlja iselila i da nemate od koga da ubirate PDV, akcizu na ovo ili ono...dace Bog...A sto se setnji tice bicu prvi u koloni..jedino smo vas tu zeznuli - setacemo a ne voziti kola. Na noge nam jos niste nabili akcizu..

Julian Kish

pre 14 godina

Tko god smatra da je gorivo luksuzna roba nije pogodan da se bavi ekonomijom ili slicnim poslovima jer to za takvu osobu nije.

ja

pre 14 godina

Jedan od pisaca pominje Ruse i kaze nisu nam oni krivi. Jesu i te kako.Jer ako smo im dzabe dali nis zaove dve godine su mogli od svojih para da pocnu rekonstrukciju Rafineriju Pancevo.Izgleda da povecanjem cene prerade hoce da uzmu profit da pokriju dugove i od tih para pocnu rekonstrukciju.Od svojih para nista. Znaci mi gradjani treba da modernizujemo rafineriju. Drugo vec su izasli sa zahtevom vladi da se monopol na uvoz derivata koji istice 2011 produzi zajos koju godinu.Trece mi smo .poslednja zemlja u Evropi koja vozi olovni benzin jer su pametni rukovodioci NIS-a uvezli 350 tona tetra metil olova.Cetvrto neki od zagovornika prodaje NISAsu uparlamentu na sav glas mahali hartijom da cemo od rusa dobijati najjeftiniju naftu.Malo morgen.Peto. Drzava nezajazljiva jer enema drugih prihoda i daj po dzepu gradjana.Ne daju nam da uhvatimo malo vazduha. Stalno nam drze usta na nivou vode. Ili da udahnemo ili da se udavimo.Kamo srece da nemamo rafinerije, fabrike automobila, avio saobracaj i da kao mala zemlja se bacimo na ono sto prirodno imamo, poljoprivreda, energetika i informaciona tehnologija jer imamo pametne ljude

Zivota Tezak

pre 14 godina

Zivim u Novom Sadu, znaci 100-tinak kilometara od Segedina. Zena i ja smo izracunali da nam se vise isplati da odemo tamo i kupimo kobasice, sardine, sireve i kucnu hemiju i da natocim pun rezervoar evro dizela. Sigurno cemo tako i da uradimo.

Miloš

pre 14 godina

U ovom članku sam pročitao da se benzin u 21. veku smatra luksuznom robom?!?!

Mogli bi i taksu za bojler da uvedu, po meni je luksu kupati se toplom vodom kad može i hladnom.

sai baba

pre 14 godina

Svi hoce da se voze, a uvoz goriva nam pravi najveci deficit. Ko ce da izvozi nesto da pokrije toliki deficit? Niko. Treba jos da poskupi gorivo, jer je luksuz u ovakvim okolnostima. Udruzite se pa napravite auto na struju, vetar, sunce, drva ...nesto domace.

Vlada

pre 14 godina

lepo vec neko rece, jedini problem je velicina drzavnog aparata jer treba sve njih nahraniti jer su neradnici koji sebe ne mogu nahraniti... ali, pre tog suda zapitajte sebe, da li bi radili pri drzavi u bilo kom obliku??? siguran sam da bi ogromna vecina pozelela to, a upravo to ne valja... sta time dobijate???

Transparentno

pre 14 godina

Imam auto star 10 godina i sa 2500 kubika. Registracija je neverovatnih 48000 dinara a njegova vrednost je ispod 5000 evra. Od toga na budzet republike Srbije ide cak opet neverovatnih 30.000 dinara.Vrednost novog Reno Klia 1.5 je 13.500 evra a registracija istog 18.000 dinara. Sad prosudite sami kakvi nam "eksperti" pisu propise i vode ekonomiju.A u Americi je registracija za bilo koji auto 78 $ ili pretvoreno u dinare 5600 dinara.Smatra DRZAVA da narod mora da bude mobilan i da je to potreba. Mi bi u evropsku uniju ali na biciklama, a samo ONI u A8 i to da im mi placamo registraciju na luksuz.

stonisamseik

pre 14 godina

Daj ljudi nebudalite. Negde od polovine osamdasetih svaka vlast zivi naracu radnicke klase i seljaka. Nadao sam se da kad sklonimo Misketa i Miru bice bolje, mesto jednog Milosevica mi smo posle sestooktobarske revolucije dobili deset Milosevica. Ovo je osveta kupljenih diploma, zacinjena nemoralom i partijskim poltronstvom. Samo sebi pare stavite na racune mandat je kratak iko zna da li ce se ponoviti.

mr Milan Jugovic

pre 14 godina

Bezobrazno skupo! Ne bi mi bilo tesko da placam najskuplje gorivo, kada bih znao da te pare idu na reforme ili neke investicije. Ali, posto znam da taj novac najvecim delom ide za budzetske rashode, e tada mi uopste nije dobro!

Cene sirove nafte na svetskim berzama beleze 18-mesecne vrsne vrednosti, ali jos uvek nije dostignuta cena od pre izbijanja krize! Samo kod nas je cena derivata "preskocila" cenu od pre krize!

Situacija je bezizlazna, u ovom slucaju! Jedino sto moze spustiti cenu derivata jeste ukidanje monopola na preradu sirove nafte! Postoje najave da ce to biti pocetkom iduce godine, ali ne bih bio iznenadjen ako se to i ne desi! Sto se smanjenja akciza tice, nisam neki optimista, jer ne vidim gde bi to drzava mogla uzeti te prihode koje bi na ovoj poziciji smanjila.

Tesko samo ovom narodu! Jos malo i bicikl ce biti luksuz!

Bane

pre 14 godina

Svi na bicikle!!! Em je zdravije, em jeftinije! Za 10-15000 dinara koliko košta jedan prosečni bicikl može da se pređe hiljade kilometara! "Matematika je jasna, sinak..."

djape071

pre 14 godina

Potpuno se slazem sa Dejanovim komentarom i ponavljam da je ovom drustvenom sistemu u interesu samo da se povecavaju cene jer kroz PDV namiruje administraciju. Jos bih hteo da konstatujem da vladi ne pada na pamet da poveca akcize na alkohol i cigarete jer zna da bi se u tom slucaju gradjani prvo odrekli tih poroka i na taj nacin bi drzavi smanjili redovan priliv novca u budzet. Pivare i industrija duvana cvetaju, na svakom cosku imate frizidere sa pivom i kioske sa cigaretama, raste broj hronicnih bolesnika od malignih obolenja a drzavu bas briga za to (jer je bas briga i za zdravstveni sistem). Najlakse je povecati cene tamo gde znaju da mora doci do potrosnje, jer privreda ne moze bez nafte. Samo guse i ovo malo privrede sto ima, potenciraju uvoznicki lobi koji ih kljuka parama kroz PDV i guraju drzavu u ekonomski krah i duznicko ropstvo. Neka im neko ugasi svetlo...

dr

pre 14 godina

Jel sam ja lud ili mi se cini da su Toma Nikolic, Kostunica i ostala kompanija, na sva usta vikali koko cemo imati najjeftinije i najbolje gorivo cim Rusima prodamo NIS?

Nikola

pre 14 godina

Pre 20-30 godine pre ove tzv "demokratije" za prosecnu radnicku platu si mogao da kupis 800 litara benzina,danas radnik za platu moze da kupi 180 litara.
Voznja kola je postala privilegija ljudi koji zive u Beogradu dok su magistralni putevi izmedju gradova juzno od BG-a opusteli.Sto je najgore bice samo gore jer ova drzava zivi od kredita i od pljacke naroda.

Andrej

pre 14 godina

Ne krivim toliko vladu za skuplje gorivo! Mozda 10%, ostalo su spekulanti krivi!!!

Pogledajte kako se razvila cena sirove nafte na svetskim trzistima. Ako je prosle godine u ovo vreme bila oko 40USD/Barelu, danas je na 85USD/Barel!

Tako je i u Nemackoj litar supera skocio sa 1,10 na 1,45!

A kada vidim kako se u Srbiji ophode sa tako skupocenim energetskim nosacem (odoh kolima po cigare u prvu trafiku itd.) malo je i 3EUR po litru!

janos

pre 14 godina

Vlada se dodvorava pusacima (proizvodjacima duvanskih proizvoda( i alkoholicarima (proizvodjacima i uvozinicima alkoholnih pica) jer nece da podigne akcizu za ove proizvode.Gospodin Mirce je u zabludi, Vlada vrlo dobro zna kako da uzme nove namete. Za razliku od dosadasnje prakse gde je glavni posao uzimanja poreza obavljalo Ministarstvo finansija, sada ne zaostaju ni Ministarstvo zivotne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvo ekonomije. Naime, uvedene su silne naknade na proizvode koji postaju posebni tokovi otpada, naknade za zastitu zivotne sredine itd. Sada se uvodi i turisticka naknada koju ce biti duzni da placaju, izmedju ostalih i trgovci na malo.
Ostaje samo da Ministarstvo zdravlja uzme kredit i obavi javnu nabavku spirometara pa da se svim stanovnicima izmeri kapacitet pluca i da se uvede naknada za zagadjenje zivotne sredine, imajuci u vidu da izdisemo ugljen dioksid. Ako ne bude bilo nikoga da nam da kredit mozemo jednostavnijom metodom da utvrdimo visinu naknade mereci obim pluca krojackim santimetrom. Dokle ce da nam uzimaju meru ne znam, ali da smo sebi navukli bedu (u pravom smislu) i bednike (u moralnom smislu) na vrat, jesmo.

tod

pre 14 godina

Ne mogu da napisem sta mislim o ovima iz vlade jer nece ovi ljudi da mi dopuste da se izrazim kao propalica. Grdni mi Srbi,uvek cutimo dok nas pljacka sopstvena drzava,tako smo cutali od kraja osamdesetih do kraja devedesetih,tako cutimo ovima,pa cemo kad se pojave neki novi "oslobodioci" da cutimo a oni se pjavljuju,napune dzepove i odlaze u zaborav,da uzivaju do kraja svog zivota a nas ko ........Mozda se narod osvesti.

Nele

pre 14 godina

Ne razumem zasto je nemoguce resti taj problem. Gorivo je vazan ekonomski parametar i cena mora biti takva da mu potrosnja ne opada, inace ekonomija trpi. Sa druge strane, imamo cigarete koje se u Srbiji trose izuzetno mnogo, a cena im je veoma niska. Mogu se komotno udvostruciti akcize na cigarete, drzava ce mnogo vise zaraditi, sto od same akcize, sto od eventualnog smanjenja broja pusaca na duzi period kroz smanjenje ogromnih troskova u zdravstvu. Manje trujes ljude, gorivo jeftinije, bar deo "gubitka" novca se nadoknadjuje odmah. Resenje elegantno, zdravo i jednostavno.

Mare

pre 14 godina

E pa vreme je da organizujemo dane izbegavanja pumpi. 10.04-11.04 zaobidjimo pumpe i kupovinu goriva. Organizujmo svakog meseca nedelju dana zaobilazenja pumpi pa da vidimo sta ce da rade

imam Rolere

pre 14 godina

EJ ,SAD STE PREKARDASILI!
Svakom na stan i postarsko sanduce sa cenama i tarifama struje kako obracunavate,a kako drugi ,gorivo,gas,....
cene istog energenta druga drzava.nemoramo daleko posto nemo njihov standard,evo okolne zemlje na primer.
i kad pokazete vas sistem obracunavanja po tarifama skapirate da tu nesto ne stima.nema jeftina i skupa struja, ona je ista.njenu cenu samo menja izviz-uvoz.pa se jasno vidi da eps-u kao i nis-u ...i ostali rade pljacku naroda usled nemoci privrede da zalegne pare koje su uz put spiskali,pa sad nema odakle.Mi kao sa banana da smo sisli pa mislite da ce vam ovo proci.Smanjite kupovnu moc gradjana,pojacate komunalne taxe,jer vi zaista smatrate da isto mozete da naplatite,a znate i sami kako ste zakidali(NA GREJANJU,NA CISTOCIposebno oko buvljaka i pijaca) ,pa ljudima niste uplacivali radni staz,PIO,...,privatnik nije u obavezi i sve po zakonu i nekakvom pravu,vasim uredbama.ekonomisti se pobrinu da plata u startu kasni dva-tri meseca u naj blazem slucaju i to je sreca jer je u opste i dobijes.a zdravstveni radnici ne mogu doci do izrazaja i glasa od t.milosavljevica i miskovica i njihove brige za naciju.OVDE JE SVE ZRELO ZA IZBORE...ALI ZA KOGA KAD SU SVI ISTI SE IZREDJALI,mozda je resenje da se uvede zabrana bavljenja politikom duze od 8 godina.Da to nije profesija,profesija se zna sta je to je skolovanje, ali politicar je moc govora a ne naucna disciplina.sto se dokazalo

pavle-PSG

pre 14 godina

pa lepo, nego mi samo nije jasno shto ne dignu odmah za npr 20-30 dinara, a ne ovako svaku nedelju po dinar ?! dignesh lepo brale za 20 pa smo barem svi mirni jedno mesec-dva dana pa opet... kategorichan sam ja ...

ekspert

pre 14 godina

Ekspet Ivan Nikolic kaze da mi skupo placamo uvoznu naftu jer je nemamo, a da li ostale zemlje Evrope leze na izvorima nafte, mozda imaju tajne izvore te im je cena goriva uskladjena sa zaradama.

St. Dejan

pre 14 godina

Vidim jа biće šetnji.:-)

No, i u tome ima nečeg dobrog-manje zagađenja, više druženja i zdravlja a Boga mi, neko će i da zapamti narod.

nazad u istoriju

pre 14 godina

politicari se vracaju po potrebi u daleku istoriju, a sto ne bi i narod i setio se narodnih pesama-i drumovi ce se pozeleti Turaka... a oni su uzimali samo desetak od svih primanja....biti gazda-vlast to treba znati a ovakva vladavina, to moze svako...

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

ljudi, da ne neko ne shvati pogresno, radim u management-u visko kotirane firme pri aviaciji, plata mi nije mala ali mi tesko pada kada u CH skoci benzin 1.6 CHF, jos mi teze pada da narod Srbije ne kapira da ih Dinkic i Banda vuku za nos, gde je sada taj OTPOR i one serpe grdne u koje ste lupali i trazili novu vlast??? benzin vam je skoro 2 CHF a za razliku od moje plate, primate sigurno 10-15x manje od mene... ovo nije hvalisanje, ovo je samo pokusaj da se narod probudi iz DINKI-LANDa jer Srbija nije bedna drzava, Srbija ima potencijal, ima mladost, ima skole... izbacite ljubomoru i zavist i glave, ne zavidite nama van Srbije, moj radni dan traje 14-18h, nosim 2 mobilna, on call sam 24h dok mnogi od vas niti imaju posla niti zele da rade. ne ljutite se mom komentaru, ne psujte me, znam to iz prve ruke, imam i ja rodjake i prijatelje dole... svu bi ste vi u EU a ne kapirate da ste vi odavno to izgubili, YU je bila bolje od EU, i kada udje Srbija u eu, sta ce te onda??? Nedajte da se rasproda Srbija, nedajte lopovima da vas pljackaju, OTPOR je na ovu vlast kriv,OTPOR ju je doveo u kozne fotelje, OTPOR neka i i skine, kostalo koliko kostalo... ne dozvolite da vas \"vozikaju\" sitnim parama, Srbija moze vise, Srbija i narod Srbine umeju da rade, treba samo zaznojiti zadnjicu i ostati koji sat prekovremeno a ne da se pojavite na kapijama preduzeca u 14:30h a radno vreme vam je do 15h... toga nema na zapadu & EU... prst na celo, nedajte bagri da vas pljacka vise.

Ivan

pre 14 godina

Dokle bre vise... Svi imamo telefone ,kablovsku,grejanje, struju, kucne ljubimce(*?!?!). Volimo ponekad i da se provozamo negde pa i da se vidimo sa nekim... Pa i kad odemo do lekara...
A ova vlada na celu sa Predsednikom je u poslednjih par meseci sve ovo poskupela... A od svog osnivanja moju platu od 38000 din sa 504e je svela na manje od 380e zbog pametne politike kursa!!!
Moze Predsednik i Demokratska Stranka da pricaju sta zele ali jadni su a i mi sa njima. Pa Kostunica je za vas velicina!!! Pustite te namestene analize narodu je sve gore i idite da vam vidimo ledja.

bexedrin

pre 14 godina

Ko sa Rusima tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Vecinska Srbija je poklonila "braci Rusima" sektor naftnih energenata, sta je trazila, dobila je.

Pera

pre 14 godina

Objasnjenja za ovo sistematsko dranje naroda su krajnje glupa! Sta drugo reci... Tanmi vilajet!
I jos nesto - na moj glas vise ne racunajte!

mirce

pre 14 godina

Ova Vlada bi mogla i da razmotri mogucnost kolektivne ostavke jer je evidentno da je nesposobna sem u izmisljanju novih haraca.Nista bolje ne ocekujem ni od ovih sto su promenuli odela ili se spremaju da se pregrupisu kako bi nam gulili kozu jos koji mandat.Potrebne su nove mlade , postene snage da se nesto zaista promeni pa da spremimo cipele i jos ponesto za setnju ako ne uspe ni ovog puta mozemo da odleprsamo preko grane ,jer onda bojle i ne zasluzujemo od ovih sto nam uzese i crno ispod nokata.Ulica i stomak Nas zovu.

Dejan

pre 14 godina

OK sve, ali šta više spominjete Ruse? Nisu nam Risu krivi što imamo nesposobnu vladu! Uostalom, sve ovo je došlo zajedno sa ljudim koji su propagirali/propagiraju priču ulaska u EU što naravno ne znači da nam je i EU kriva.

Dr Petrović

pre 14 godina

Osnova sve problematike je da državu vode mafijaške marionete koje forsiraju trgovinu ( od toga mafija živi) a ubijaju proizvodnju ( od toga država živi)- Ko će da preživi, odlučiće "radni ljudi i građani".
Ako dođu nja vlast oni koji hoće da se proizvodi, biće nam super. Sada su na vlasti lopovi.

Dejan

pre 14 godina

Jedino resenje za smanjenje akciza (drugi naziv za porez) je smanjenje ogromne drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji.
U maloprodajnoj ceni goriva akcize iznose oko 2/3 cene, i ako bi se smanjile za 50% cena goriva bi mogla da se obori za tridesetak dinara po litru. U ovakvoj situaciji to je nemoguce. Evo zbog cega.
Ako bi vlast oborila akcize za 50%, onda ona ne bi imali odakle da finansiraj neradnike iz drzavne administracije, pa bi krenuli da izmisljaju nove namete, sto vec sada rade, samo sto bi tada bili jos gori. Pored poreza za ekologiju i kucne ljubimce, alavi vlastodrsci bi pokusali da oporezuju i vodu i vazduh, a vec postojece poreze bi povecavali. Zbog toga se ja zalazem za drasticno smanjenje drzavne administracije kao osnovni preduslov smanjenja svih poreza...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku dnavno 3.5 sata, a primaju platu za 8 sati. Isto istrazivanje je pokasalo da zaposleni kod privatnika dnevno efektivno rade 7 sati, duplo vise od onih u drzavnoj administraciji. To znaci da je 50% zaposlenih u drzavnoj administraciji visak. Njih treba smesta otpustiti i poslati na biro.
Ne zaboravite da mi nismo tu zbog njih, nego oni zbog nas! Oni bi trebalo da sluze nama, a ne mi njima...

Petar

pre 14 godina

Ima dobar bicikl da se uzme za nekih 7-8000 RSD
Taman malo da smanjimo ugljen monoiksid, skinemo po koji kg, a i ustedimo koji dinar od benzina za poskupljenje struje koje ce verovatno da bude kad krene grejna sezona...

Nenad

pre 14 godina

Ma ko će nama da kaže da su kola samo za imućne i to u 21 veku, alo 2010. godina je.

Spremajte se polako, valja nam na ulice izaći. Odmorili smo se ovih 10 godina, predahnuli smo i probali iz sve snage civilizovano, da trpimo i guramo dalje.

Mi imamo taj bunt u sebi, malo je uspavan pričama i lažnim obećanjima. Ugasite televizor, pogledajte gde živite i kako vam je a kako ste mislisli da će vam biti 2010. godine.

Budite se, opet ćemo šetati zajedno Srbijom, nismo se predali. Tu smo, postojimo kao nekada, spremajte se u glavi na to da vam ne bude ništa ne obično da protestvujete zbog stanja u kom je Srbija. Samo polako, za sada samo mislima, recite sebi svaki dan, spreman sam na pobunu, neću ćutati, hoću bolji život. Ništa naglo idemo za početak sami u sebi da probudimo ono što je tu svo vreme!

jeremija

pre 14 godina

koga vi pravite ludim, pa ako se cena goriva poveca na primer za 1 dinar, onda su veci i prihodi od PDV-a za 0,18 dinara po litru, bez obzira na akcizu. to niko ne pominje. Kako onda nema mesta smanjenju akciza, ako je gorivo poskupelo za kratko vreme za 20 dinara, to znaci da se samo po osnovu PDV-a uzima nekih 3,5 dinara po litru vise nego ranije. gde su ti novci ?

Pera

pre 14 godina

Skundric i njegova poskupljenja, nedelja, ne mesec vec nedelja dana nije prosla da nije najavljivano neko poskupljenje iz njegovog resora. I pored toga sto su povremeno cene nafte na svetskom trzistu padale.

...

Nenad

pre 14 godina

Ma ko će nama da kaže da su kola samo za imućne i to u 21 veku, alo 2010. godina je.

Spremajte se polako, valja nam na ulice izaći. Odmorili smo se ovih 10 godina, predahnuli smo i probali iz sve snage civilizovano, da trpimo i guramo dalje.

Mi imamo taj bunt u sebi, malo je uspavan pričama i lažnim obećanjima. Ugasite televizor, pogledajte gde živite i kako vam je a kako ste mislisli da će vam biti 2010. godine.

Budite se, opet ćemo šetati zajedno Srbijom, nismo se predali. Tu smo, postojimo kao nekada, spremajte se u glavi na to da vam ne bude ništa ne obično da protestvujete zbog stanja u kom je Srbija. Samo polako, za sada samo mislima, recite sebi svaki dan, spreman sam na pobunu, neću ćutati, hoću bolji život. Ništa naglo idemo za početak sami u sebi da probudimo ono što je tu svo vreme!

jeremija

pre 14 godina

koga vi pravite ludim, pa ako se cena goriva poveca na primer za 1 dinar, onda su veci i prihodi od PDV-a za 0,18 dinara po litru, bez obzira na akcizu. to niko ne pominje. Kako onda nema mesta smanjenju akciza, ako je gorivo poskupelo za kratko vreme za 20 dinara, to znaci da se samo po osnovu PDV-a uzima nekih 3,5 dinara po litru vise nego ranije. gde su ti novci ?

Dejan

pre 14 godina

Jedino resenje za smanjenje akciza (drugi naziv za porez) je smanjenje ogromne drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji.
U maloprodajnoj ceni goriva akcize iznose oko 2/3 cene, i ako bi se smanjile za 50% cena goriva bi mogla da se obori za tridesetak dinara po litru. U ovakvoj situaciji to je nemoguce. Evo zbog cega.
Ako bi vlast oborila akcize za 50%, onda ona ne bi imali odakle da finansiraj neradnike iz drzavne administracije, pa bi krenuli da izmisljaju nove namete, sto vec sada rade, samo sto bi tada bili jos gori. Pored poreza za ekologiju i kucne ljubimce, alavi vlastodrsci bi pokusali da oporezuju i vodu i vazduh, a vec postojece poreze bi povecavali. Zbog toga se ja zalazem za drasticno smanjenje drzavne administracije kao osnovni preduslov smanjenja svih poreza...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku dnavno 3.5 sata, a primaju platu za 8 sati. Isto istrazivanje je pokasalo da zaposleni kod privatnika dnevno efektivno rade 7 sati, duplo vise od onih u drzavnoj administraciji. To znaci da je 50% zaposlenih u drzavnoj administraciji visak. Njih treba smesta otpustiti i poslati na biro.
Ne zaboravite da mi nismo tu zbog njih, nego oni zbog nas! Oni bi trebalo da sluze nama, a ne mi njima...

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

ljudi, da ne neko ne shvati pogresno, radim u management-u visko kotirane firme pri aviaciji, plata mi nije mala ali mi tesko pada kada u CH skoci benzin 1.6 CHF, jos mi teze pada da narod Srbije ne kapira da ih Dinkic i Banda vuku za nos, gde je sada taj OTPOR i one serpe grdne u koje ste lupali i trazili novu vlast??? benzin vam je skoro 2 CHF a za razliku od moje plate, primate sigurno 10-15x manje od mene... ovo nije hvalisanje, ovo je samo pokusaj da se narod probudi iz DINKI-LANDa jer Srbija nije bedna drzava, Srbija ima potencijal, ima mladost, ima skole... izbacite ljubomoru i zavist i glave, ne zavidite nama van Srbije, moj radni dan traje 14-18h, nosim 2 mobilna, on call sam 24h dok mnogi od vas niti imaju posla niti zele da rade. ne ljutite se mom komentaru, ne psujte me, znam to iz prve ruke, imam i ja rodjake i prijatelje dole... svu bi ste vi u EU a ne kapirate da ste vi odavno to izgubili, YU je bila bolje od EU, i kada udje Srbija u eu, sta ce te onda??? Nedajte da se rasproda Srbija, nedajte lopovima da vas pljackaju, OTPOR je na ovu vlast kriv,OTPOR ju je doveo u kozne fotelje, OTPOR neka i i skine, kostalo koliko kostalo... ne dozvolite da vas \"vozikaju\" sitnim parama, Srbija moze vise, Srbija i narod Srbine umeju da rade, treba samo zaznojiti zadnjicu i ostati koji sat prekovremeno a ne da se pojavite na kapijama preduzeca u 14:30h a radno vreme vam je do 15h... toga nema na zapadu & EU... prst na celo, nedajte bagri da vas pljacka vise.

Pera

pre 14 godina

Skundric i njegova poskupljenja, nedelja, ne mesec vec nedelja dana nije prosla da nije najavljivano neko poskupljenje iz njegovog resora. I pored toga sto su povremeno cene nafte na svetskom trzistu padale.

...

Dr Petrović

pre 14 godina

Osnova sve problematike je da državu vode mafijaške marionete koje forsiraju trgovinu ( od toga mafija živi) a ubijaju proizvodnju ( od toga država živi)- Ko će da preživi, odlučiće "radni ljudi i građani".
Ako dođu nja vlast oni koji hoće da se proizvodi, biće nam super. Sada su na vlasti lopovi.

Miloš

pre 14 godina

U ovom članku sam pročitao da se benzin u 21. veku smatra luksuznom robom?!?!

Mogli bi i taksu za bojler da uvedu, po meni je luksu kupati se toplom vodom kad može i hladnom.

Zivota Tezak

pre 14 godina

Zivim u Novom Sadu, znaci 100-tinak kilometara od Segedina. Zena i ja smo izracunali da nam se vise isplati da odemo tamo i kupimo kobasice, sardine, sireve i kucnu hemiju i da natocim pun rezervoar evro dizela. Sigurno cemo tako i da uradimo.

Pera

pre 14 godina

Objasnjenja za ovo sistematsko dranje naroda su krajnje glupa! Sta drugo reci... Tanmi vilajet!
I jos nesto - na moj glas vise ne racunajte!

imam Rolere

pre 14 godina

EJ ,SAD STE PREKARDASILI!
Svakom na stan i postarsko sanduce sa cenama i tarifama struje kako obracunavate,a kako drugi ,gorivo,gas,....
cene istog energenta druga drzava.nemoramo daleko posto nemo njihov standard,evo okolne zemlje na primer.
i kad pokazete vas sistem obracunavanja po tarifama skapirate da tu nesto ne stima.nema jeftina i skupa struja, ona je ista.njenu cenu samo menja izviz-uvoz.pa se jasno vidi da eps-u kao i nis-u ...i ostali rade pljacku naroda usled nemoci privrede da zalegne pare koje su uz put spiskali,pa sad nema odakle.Mi kao sa banana da smo sisli pa mislite da ce vam ovo proci.Smanjite kupovnu moc gradjana,pojacate komunalne taxe,jer vi zaista smatrate da isto mozete da naplatite,a znate i sami kako ste zakidali(NA GREJANJU,NA CISTOCIposebno oko buvljaka i pijaca) ,pa ljudima niste uplacivali radni staz,PIO,...,privatnik nije u obavezi i sve po zakonu i nekakvom pravu,vasim uredbama.ekonomisti se pobrinu da plata u startu kasni dva-tri meseca u naj blazem slucaju i to je sreca jer je u opste i dobijes.a zdravstveni radnici ne mogu doci do izrazaja i glasa od t.milosavljevica i miskovica i njihove brige za naciju.OVDE JE SVE ZRELO ZA IZBORE...ALI ZA KOGA KAD SU SVI ISTI SE IZREDJALI,mozda je resenje da se uvede zabrana bavljenja politikom duze od 8 godina.Da to nije profesija,profesija se zna sta je to je skolovanje, ali politicar je moc govora a ne naucna disciplina.sto se dokazalo

Transparentno

pre 14 godina

Imam auto star 10 godina i sa 2500 kubika. Registracija je neverovatnih 48000 dinara a njegova vrednost je ispod 5000 evra. Od toga na budzet republike Srbije ide cak opet neverovatnih 30.000 dinara.Vrednost novog Reno Klia 1.5 je 13.500 evra a registracija istog 18.000 dinara. Sad prosudite sami kakvi nam "eksperti" pisu propise i vode ekonomiju.A u Americi je registracija za bilo koji auto 78 $ ili pretvoreno u dinare 5600 dinara.Smatra DRZAVA da narod mora da bude mobilan i da je to potreba. Mi bi u evropsku uniju ali na biciklama, a samo ONI u A8 i to da im mi placamo registraciju na luksuz.

ekspert

pre 14 godina

Ekspet Ivan Nikolic kaze da mi skupo placamo uvoznu naftu jer je nemamo, a da li ostale zemlje Evrope leze na izvorima nafte, mozda imaju tajne izvore te im je cena goriva uskladjena sa zaradama.

Nikola

pre 14 godina

Pre 20-30 godine pre ove tzv "demokratije" za prosecnu radnicku platu si mogao da kupis 800 litara benzina,danas radnik za platu moze da kupi 180 litara.
Voznja kola je postala privilegija ljudi koji zive u Beogradu dok su magistralni putevi izmedju gradova juzno od BG-a opusteli.Sto je najgore bice samo gore jer ova drzava zivi od kredita i od pljacke naroda.

St. Dejan

pre 14 godina

Vidim jа biće šetnji.:-)

No, i u tome ima nečeg dobrog-manje zagađenja, više druženja i zdravlja a Boga mi, neko će i da zapamti narod.

Ivan

pre 14 godina

Dokle bre vise... Svi imamo telefone ,kablovsku,grejanje, struju, kucne ljubimce(*?!?!). Volimo ponekad i da se provozamo negde pa i da se vidimo sa nekim... Pa i kad odemo do lekara...
A ova vlada na celu sa Predsednikom je u poslednjih par meseci sve ovo poskupela... A od svog osnivanja moju platu od 38000 din sa 504e je svela na manje od 380e zbog pametne politike kursa!!!
Moze Predsednik i Demokratska Stranka da pricaju sta zele ali jadni su a i mi sa njima. Pa Kostunica je za vas velicina!!! Pustite te namestene analize narodu je sve gore i idite da vam vidimo ledja.

Dejan

pre 14 godina

OK sve, ali šta više spominjete Ruse? Nisu nam Risu krivi što imamo nesposobnu vladu! Uostalom, sve ovo je došlo zajedno sa ljudim koji su propagirali/propagiraju priču ulaska u EU što naravno ne znači da nam je i EU kriva.

bata

pre 14 godina

O kojoj "drzavi" Srbiji vi, uopste, pricate. Ovo nije nikakva drzava vec "drzavna karikatura" predvidjena "lopovskom bandom".
Jedini spas za ovu sredinu je "pozitivna strana okupacija" jer se vlast zaniva samo i iskljucivo na "lopovskoj rotaciji".

djape071

pre 14 godina

Potpuno se slazem sa Dejanovim komentarom i ponavljam da je ovom drustvenom sistemu u interesu samo da se povecavaju cene jer kroz PDV namiruje administraciju. Jos bih hteo da konstatujem da vladi ne pada na pamet da poveca akcize na alkohol i cigarete jer zna da bi se u tom slucaju gradjani prvo odrekli tih poroka i na taj nacin bi drzavi smanjili redovan priliv novca u budzet. Pivare i industrija duvana cvetaju, na svakom cosku imate frizidere sa pivom i kioske sa cigaretama, raste broj hronicnih bolesnika od malignih obolenja a drzavu bas briga za to (jer je bas briga i za zdravstveni sistem). Najlakse je povecati cene tamo gde znaju da mora doci do potrosnje, jer privreda ne moze bez nafte. Samo guse i ovo malo privrede sto ima, potenciraju uvoznicki lobi koji ih kljuka parama kroz PDV i guraju drzavu u ekonomski krah i duznicko ropstvo. Neka im neko ugasi svetlo...

Zodijak

pre 14 godina

Posle izjave da je gorivo luksuzna roba, gospodin Ivan Nikolic moze bez problema da pocepa svoju diplomu ekonomskog fakulteta i da trazi neko drugo zanimanje. Jezivo kakve neznalice se u ovoj zemlji proglasavaju strucnjacima. Sramno, sramno, sramno...

Petar

pre 14 godina

Ima dobar bicikl da se uzme za nekih 7-8000 RSD
Taman malo da smanjimo ugljen monoiksid, skinemo po koji kg, a i ustedimo koji dinar od benzina za poskupljenje struje koje ce verovatno da bude kad krene grejna sezona...

mirce

pre 14 godina

Ova Vlada bi mogla i da razmotri mogucnost kolektivne ostavke jer je evidentno da je nesposobna sem u izmisljanju novih haraca.Nista bolje ne ocekujem ni od ovih sto su promenuli odela ili se spremaju da se pregrupisu kako bi nam gulili kozu jos koji mandat.Potrebne su nove mlade , postene snage da se nesto zaista promeni pa da spremimo cipele i jos ponesto za setnju ako ne uspe ni ovog puta mozemo da odleprsamo preko grane ,jer onda bojle i ne zasluzujemo od ovih sto nam uzese i crno ispod nokata.Ulica i stomak Nas zovu.

Julian Kish

pre 14 godina

Tko god smatra da je gorivo luksuzna roba nije pogodan da se bavi ekonomijom ili slicnim poslovima jer to za takvu osobu nije.

stonisamseik

pre 14 godina

Daj ljudi nebudalite. Negde od polovine osamdasetih svaka vlast zivi naracu radnicke klase i seljaka. Nadao sam se da kad sklonimo Misketa i Miru bice bolje, mesto jednog Milosevica mi smo posle sestooktobarske revolucije dobili deset Milosevica. Ovo je osveta kupljenih diploma, zacinjena nemoralom i partijskim poltronstvom. Samo sebi pare stavite na racune mandat je kratak iko zna da li ce se ponoviti.

m

pre 14 godina

Osnovana je grupa na FB sa nazivom SMANJIMO POTROŠNJU BEZOBRAZNO SKUPIH NAFTNIH DERIVATA pogledajte pa dajte svoj doprinos ideji da je glupo da nas deru na takav način. Nabavite bicikl za 10.000 ili skuter za 50.000 i smanjite potrošnju još više.
Inače da alkohol i duvan poskupe 100 puta ne bih imao problem sa tim jer Alkohol bih potpuno prestao da konzumiram, a duvan me i onako iritira preko svake mere.
Kako uporediti potrebu za kretanjem (vitalnu) i potrebu za ostalim akciznim robama.
Zemljo Srbijo.
Jedno je sigurno, standard ne raste, a Vlast se bavi demagogijom. Neke stvari se nikada neće promeniti.
Samoorganizacija. Internet je jedini doneo pravu slobodu, iskoristite je.

Mare

pre 14 godina

E pa vreme je da organizujemo dane izbegavanja pumpi. 10.04-11.04 zaobidjimo pumpe i kupovinu goriva. Organizujmo svakog meseca nedelju dana zaobilazenja pumpi pa da vidimo sta ce da rade

MUKNAVI

pre 14 godina

Oni ce da voze,gaze ..a mi cemo da pisemo komentare,secemo prste,lezimo po prugama..i cekamo ,da nam se promeni status od onih ,koji ce doci sa Marsa.Kad neki ,od nas drmne samar nekome od njih,osudicemo ga ko siledju,koj uznemirava ,velike drcmne.Kad oni opice novinara,sablaznjavacemo se,nad njim i njegovom sudbinom..i cekati ,da stupimo u kontakt ..sa Marsom.Narvno ,na izbore cemo izlaziti,i menjati jahace,na nasim ledjima..hm..dok ne pukne...grbaca.Cija?Ne znam..videcemo.

bexedrin

pre 14 godina

Ko sa Rusima tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Vecinska Srbija je poklonila "braci Rusima" sektor naftnih energenata, sta je trazila, dobila je.

nazad u istoriju

pre 14 godina

politicari se vracaju po potrebi u daleku istoriju, a sto ne bi i narod i setio se narodnih pesama-i drumovi ce se pozeleti Turaka... a oni su uzimali samo desetak od svih primanja....biti gazda-vlast to treba znati a ovakva vladavina, to moze svako...

tod

pre 14 godina

Ne mogu da napisem sta mislim o ovima iz vlade jer nece ovi ljudi da mi dopuste da se izrazim kao propalica. Grdni mi Srbi,uvek cutimo dok nas pljacka sopstvena drzava,tako smo cutali od kraja osamdesetih do kraja devedesetih,tako cutimo ovima,pa cemo kad se pojave neki novi "oslobodioci" da cutimo a oni se pjavljuju,napune dzepove i odlaze u zaborav,da uzivaju do kraja svog zivota a nas ko ........Mozda se narod osvesti.

dr

pre 14 godina

Jel sam ja lud ili mi se cini da su Toma Nikolic, Kostunica i ostala kompanija, na sva usta vikali koko cemo imati najjeftinije i najbolje gorivo cim Rusima prodamo NIS?

Pex

pre 14 godina

Taj vas 'budzet' zamisljam kao neki cup pun nasih para koje se u njega slivaju kada kupimo i jednu zvaku. E, dace Bog da se isusi do kraja, da crknete grebuci po dnu tog vaseg cupa..a kada se okrenete oko sebe shvaticete da se cela zemlja iselila i da nemate od koga da ubirate PDV, akcizu na ovo ili ono...dace Bog...A sto se setnji tice bicu prvi u koloni..jedino smo vas tu zeznuli - setacemo a ne voziti kola. Na noge nam jos niste nabili akcizu..

Nele

pre 14 godina

Ne razumem zasto je nemoguce resti taj problem. Gorivo je vazan ekonomski parametar i cena mora biti takva da mu potrosnja ne opada, inace ekonomija trpi. Sa druge strane, imamo cigarete koje se u Srbiji trose izuzetno mnogo, a cena im je veoma niska. Mogu se komotno udvostruciti akcize na cigarete, drzava ce mnogo vise zaraditi, sto od same akcize, sto od eventualnog smanjenja broja pusaca na duzi period kroz smanjenje ogromnih troskova u zdravstvu. Manje trujes ljude, gorivo jeftinije, bar deo "gubitka" novca se nadoknadjuje odmah. Resenje elegantno, zdravo i jednostavno.

ja

pre 14 godina

Jedan od pisaca pominje Ruse i kaze nisu nam oni krivi. Jesu i te kako.Jer ako smo im dzabe dali nis zaove dve godine su mogli od svojih para da pocnu rekonstrukciju Rafineriju Pancevo.Izgleda da povecanjem cene prerade hoce da uzmu profit da pokriju dugove i od tih para pocnu rekonstrukciju.Od svojih para nista. Znaci mi gradjani treba da modernizujemo rafineriju. Drugo vec su izasli sa zahtevom vladi da se monopol na uvoz derivata koji istice 2011 produzi zajos koju godinu.Trece mi smo .poslednja zemlja u Evropi koja vozi olovni benzin jer su pametni rukovodioci NIS-a uvezli 350 tona tetra metil olova.Cetvrto neki od zagovornika prodaje NISAsu uparlamentu na sav glas mahali hartijom da cemo od rusa dobijati najjeftiniju naftu.Malo morgen.Peto. Drzava nezajazljiva jer enema drugih prihoda i daj po dzepu gradjana.Ne daju nam da uhvatimo malo vazduha. Stalno nam drze usta na nivou vode. Ili da udahnemo ili da se udavimo.Kamo srece da nemamo rafinerije, fabrike automobila, avio saobracaj i da kao mala zemlja se bacimo na ono sto prirodno imamo, poljoprivreda, energetika i informaciona tehnologija jer imamo pametne ljude

Bane

pre 14 godina

Svi na bicikle!!! Em je zdravije, em jeftinije! Za 10-15000 dinara koliko košta jedan prosečni bicikl može da se pređe hiljade kilometara! "Matematika je jasna, sinak..."

mr Milan Jugovic

pre 14 godina

Bezobrazno skupo! Ne bi mi bilo tesko da placam najskuplje gorivo, kada bih znao da te pare idu na reforme ili neke investicije. Ali, posto znam da taj novac najvecim delom ide za budzetske rashode, e tada mi uopste nije dobro!

Cene sirove nafte na svetskim berzama beleze 18-mesecne vrsne vrednosti, ali jos uvek nije dostignuta cena od pre izbijanja krize! Samo kod nas je cena derivata "preskocila" cenu od pre krize!

Situacija je bezizlazna, u ovom slucaju! Jedino sto moze spustiti cenu derivata jeste ukidanje monopola na preradu sirove nafte! Postoje najave da ce to biti pocetkom iduce godine, ali ne bih bio iznenadjen ako se to i ne desi! Sto se smanjenja akciza tice, nisam neki optimista, jer ne vidim gde bi to drzava mogla uzeti te prihode koje bi na ovoj poziciji smanjila.

Tesko samo ovom narodu! Jos malo i bicikl ce biti luksuz!

Dzoni

pre 14 godina

@ja
Mozda i stoji dosta toga sto kazes ali shvati da je akciza+PDV tj zahvatanja budzeta 70 DINARA PO 1 LITRU i da ova nazovi drzava se finansira od toga.Eto kaze Cvetko da nismo komunisticka drzava vec moderna drzava koja samo smislja nove nacine za pljacku.
Pa euro dizel je na slobodnom uvozu tj nema veze sa rusima pa je ubedljivo najskuplji u regionu.
Uskoro cemo sve da prodamo i necemo imati nista pa ni tu energetiku tj struju ,imacemo najskuplje cena na svetu i najmanje plate u evropi mada i sad imamo najmanju platu u evropi a i sa cenama nismo daleko.

Dusan Silni

pre 14 godina

Skuplje gorivo,takse na kucne ljubimce,porez na mobilne impulse,samo govore da stize kraj Tadicevog knjazovanja u srbiji.Spasnije u dovodjenju na vlast slicnih njemu vec u protektoratu EU ili cemo ionako za pola do jednog veka izumreti a kosovo ce biti cela srbija.

pavle-PSG

pre 14 godina

pa lepo, nego mi samo nije jasno shto ne dignu odmah za npr 20-30 dinara, a ne ovako svaku nedelju po dinar ?! dignesh lepo brale za 20 pa smo barem svi mirni jedno mesec-dva dana pa opet... kategorichan sam ja ...

Bro

pre 14 godina

Ne razumem iz kog razloga normalne zemlje placaju duplo nize cene??? Jesmo li mi osudjeni??? Ili samo nemamo pravo izbora???

(stonisamseik, 7. april 2010 10:59) Tacno tako. Uzivamo u plodovima javasluka koji se pojavio posle Slobe. Nemoj da se slucajno neko pojavi i da se pravda Slobom, Kostunicom, Seseljem, Tomom i slicnima. Za vreme Slobe smo bili izolovani i pod sankcijama, ali ovakva korupcija nije postojala, iako je posla bilo malo - nije ti trebala veza niti reket. A nije bilo ni X privatnih fakulteta tako da sada imamo nestrucne politicke direktore koji unistavaju celu privredu.

Jedva cekam sledece izbore. LDP jedina alternativa!

janos

pre 14 godina

Vlada se dodvorava pusacima (proizvodjacima duvanskih proizvoda( i alkoholicarima (proizvodjacima i uvozinicima alkoholnih pica) jer nece da podigne akcizu za ove proizvode.Gospodin Mirce je u zabludi, Vlada vrlo dobro zna kako da uzme nove namete. Za razliku od dosadasnje prakse gde je glavni posao uzimanja poreza obavljalo Ministarstvo finansija, sada ne zaostaju ni Ministarstvo zivotne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvo ekonomije. Naime, uvedene su silne naknade na proizvode koji postaju posebni tokovi otpada, naknade za zastitu zivotne sredine itd. Sada se uvodi i turisticka naknada koju ce biti duzni da placaju, izmedju ostalih i trgovci na malo.
Ostaje samo da Ministarstvo zdravlja uzme kredit i obavi javnu nabavku spirometara pa da se svim stanovnicima izmeri kapacitet pluca i da se uvede naknada za zagadjenje zivotne sredine, imajuci u vidu da izdisemo ugljen dioksid. Ako ne bude bilo nikoga da nam da kredit mozemo jednostavnijom metodom da utvrdimo visinu naknade mereci obim pluca krojackim santimetrom. Dokle ce da nam uzimaju meru ne znam, ali da smo sebi navukli bedu (u pravom smislu) i bednike (u moralnom smislu) na vrat, jesmo.

sai baba

pre 14 godina

Svi hoce da se voze, a uvoz goriva nam pravi najveci deficit. Ko ce da izvozi nesto da pokrije toliki deficit? Niko. Treba jos da poskupi gorivo, jer je luksuz u ovakvim okolnostima. Udruzite se pa napravite auto na struju, vetar, sunce, drva ...nesto domace.

izbavitelj

pre 14 godina

@Petar - u Hrvatskoj cijena dizela nije viša od benzina kao i u svim normalnim zemljama. Tu su cijene na INA-inim benzinskim stanicama, a isto ti je i na svim drugim:

www.ina.hr/default.aspx?id=203

Nggorche

pre 14 godina

Ja sam vec pripremio stare serpe, pistaljke i ostalo sto stvara vecu buku. Vidim da ce mi uskoro trebati jer nam se lagano vracaju 90te. Inace, komsija vec uveliko sprema flase i kantice i naravno sakrivene rezervoare u staroj dobroj Ladi.

Vlada

pre 14 godina

lepo vec neko rece, jedini problem je velicina drzavnog aparata jer treba sve njih nahraniti jer su neradnici koji sebe ne mogu nahraniti... ali, pre tog suda zapitajte sebe, da li bi radili pri drzavi u bilo kom obliku??? siguran sam da bi ogromna vecina pozelela to, a upravo to ne valja... sta time dobijate???

Andrej

pre 14 godina

Ne krivim toliko vladu za skuplje gorivo! Mozda 10%, ostalo su spekulanti krivi!!!

Pogledajte kako se razvila cena sirove nafte na svetskim trzistima. Ako je prosle godine u ovo vreme bila oko 40USD/Barelu, danas je na 85USD/Barel!

Tako je i u Nemackoj litar supera skocio sa 1,10 na 1,45!

A kada vidim kako se u Srbiji ophode sa tako skupocenim energetskim nosacem (odoh kolima po cigare u prvu trafiku itd.) malo je i 3EUR po litru!

coolmih

pre 14 godina

Pricatajte ovaj tekst dosta toga bice vam jasnije u kakvom svetu zivimo!
http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=323&Itemid=742

predrag

pre 14 godina

Država treba da stvara uslove da se aktivira i stimuliše proizvodnja,što je interes svih poreskih obveznika a ne da se distancira od svih problema koji su evidentni u sektoru proizvodnje.
Predrag,Čačak

Bojan Nikolic, Vidikovac, Beograd

pre 14 godina

Vidi ovog patriJotu iz SNP ili kako se vec zove, sto pise latinicom i koristi "W". Sta drugo nego LoL. Nego da se vratimo na temu...

sone

pre 14 godina

..mislim da je nova cena u redu ali kvalitet nije u redu..nas benzin je razblazen..tj sipajte benzin u austriji ili sl. i auto manje trosi...pa ko hoce da se vozi nek plati

Veliki vezir beogradski

pre 14 godina

Gospodin Bajec je opet odvalio glupost! Gospodine ako kazete da ministarstvo finansija nema prostora da snizi akcize onda mi podacima to objasnite a ja cu da vam objasnim debilnim nacinom da i vi shvatite !
Ako je Srbija prosle godine recimo trosila 40 posto vise benzina nego ove a ove u odnosu na 2008 potrosnja je pala za 60 posto onda mi objasnite seljacku racunicu da ste vi u plusu ! Drzava je samo na gubitku sa ovim ! Da objasnim vecina pogranicnih mesta se sad snabdeva u susednim zemljama sa gorivom a i hranom koja je preko jeftinija iako je nasa nego u SRbiji gde se proizvodi! Odlaze devize,druge drzave zaradajuju i pune budzete Sverc goriva je opet zaziveo i kako vi onda sa ovim akcizama imate priliv kao prosle ili one tamo godine ? Ajde da mi objasnite to !AKo ne spustite akcize i namete na gorivo prvo ce doci do jos smanjenja potrosnje, cene hrane i svega ce jos otici gore stvarate sami inflaciju koju cete dogodine opet da uracunate u akcizu! Zacaran krug za dve godine niko vise nece kupovati gorivo ili ce potrosnja pasti na svega 20 posto u odnosu na 2008 godinu! Znaci gosn Bajec idite vise u penziju maknite se kao savetnik vi jedino niste znali da savetujete! Dzaba vam ta titula i dzaba vam sto ste od Milosevica do danas savetnik kad vam je savetovanje samo bilo stetno za nas narod ! Shvatite vise manje akcize veca potrosnja veci priliv sredstava u budzetu ! Vece akcize manje para u budzetu manja potrosnja manje sve! PRosta seljacka ekonomijam!

knele

pre 14 godina

zasto je bitno da se popunjava budzet, te pare ce ionako da pokradu porodice koje su prigrabile vlast. Sto manje akcize, vise para ostaje narodu, manje para ide lopovima koji su vec ionako prebogati.
Bas me zivo interesuje da li ce i jedna partija iz opozicije obecati smanjenje akciza, pdv, poreza na imovinu, parking servisa, naknade za sto i jedna dokument od administracije koji kostaju 1000+ a u stvari su 1-2 papira i toner, itd.
Manje para lopovima vise za buducnost nase dece i nas. sa lopovima na dozivotnu robiju nista blaze i oduzeti od njih i njihove sire porodice svu opljackanu imovinu. lopovi glodari stetocine i prevaranti je sinonim za profesionalne politicare koji nista korisno nisu radili u svom zivotu vec prodavali lazna obecanja i bavili se korupcijom. treba ukionuti profesiju politicara

smesko

pre 14 godina

E, pa kome ni posle ovoga nije jasno, njemu nece nikada biti jasno: Jedin nacin da nateramo drzavu da unormali cene jeste da bojkotujemo sam proizvod! Uzdrzite se od voznje nekoliko dana, pa da vidite kako cene padaju!!!

ivan

pre 14 godina

Zarada po litru iz bugarske = 20 din
Litara u cisterni = 4000
Zarada po prevezenoj cisterni iz Bugarske = 800 eur

Zna neko gde se iznajmljuju cisterne?

Bulazner

pre 14 godina

Ja sam putovao 1800km po Austriji i Nemačkoj i potrošnja mi je bila sa sve zimskim gumama, grejačem zadnjeg stakla i koferom na krovu ista kao kad kod nas putujem bez kofera, sa letnjim gumama i praznim autom. Naravno da je preko benzin kvalitetniji. Uveren sam u to i pridružujem se oceni drugog komentatora da je cena OK, jer svuda benzin košta oko 1,2 eur po litri, ali je kvalitet loš.

Tony

pre 14 godina

Odgovor za Miograga
Za tvoju informaciju,dizel je skuplji od benzina u Australiji.Govorim ti posto zivim u AU,a sto se tice registracije kola to je $600,ali tu jos ide normalno i osiguranje,koje moze biti nekih $600 za staru kantu od 20 godina,dok za nova kola se placa odprilike $1200-$1500 godisnje.To je naprimer za novu Hondu Accord 2.4 Za luksuzna kola se placa vise,normalno.Ovde se nafta uvozi iz Singapura i mi je placamo uvek skuplje nego sto je na americkoj berzi.Eto malo informacija nije na odmet.
Puno pozdrava iz Melburna za sve citaoce.

Beogradjanin

pre 14 godina

@Bojan Nikolic
Dodaj i to da je poruku poslao sa nekog "izdajnickog" telefona poput Nokia, Samsung itd dok je npr. sedeo u OPEL-u i pusio recimo Marlboro i tek onda LoL a sad na temu! Podrzavam ovo sa jos jednom rafinerijom.

Zdravlje

pre 14 godina

Misli nasa vlast na zdravlje svog naroda pa zato toliko povecava cenu goriva! Bicikle u ruke, kola, ionako su stara, u garaze! Vlast na...

M4B0X

pre 14 godina

Ovi što potenciraju vožnju bajsom...
Uvek i svuda idem bajsom, bilo da pada kiša ili je ciča zima. Auto(porodični tj. očev)vozim samo kad prenosim neki veći teret ili nosim rodbinu. Čitav život sam verovao da ću moći jednog dana da se vozim ali sad priznajem sebi da sam bio budala. Trebao sam da otimam i lažem kao i većina ovde u Doomed Serbia.

bexedrin

pre 14 godina

Ko sa Rusima tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Vecinska Srbija je poklonila "braci Rusima" sektor naftnih energenata, sta je trazila, dobila je.

Andrej

pre 14 godina

Ne krivim toliko vladu za skuplje gorivo! Mozda 10%, ostalo su spekulanti krivi!!!

Pogledajte kako se razvila cena sirove nafte na svetskim trzistima. Ako je prosle godine u ovo vreme bila oko 40USD/Barelu, danas je na 85USD/Barel!

Tako je i u Nemackoj litar supera skocio sa 1,10 na 1,45!

A kada vidim kako se u Srbiji ophode sa tako skupocenim energetskim nosacem (odoh kolima po cigare u prvu trafiku itd.) malo je i 3EUR po litru!

Ivan

pre 14 godina

Dokle bre vise... Svi imamo telefone ,kablovsku,grejanje, struju, kucne ljubimce(*?!?!). Volimo ponekad i da se provozamo negde pa i da se vidimo sa nekim... Pa i kad odemo do lekara...
A ova vlada na celu sa Predsednikom je u poslednjih par meseci sve ovo poskupela... A od svog osnivanja moju platu od 38000 din sa 504e je svela na manje od 380e zbog pametne politike kursa!!!
Moze Predsednik i Demokratska Stranka da pricaju sta zele ali jadni su a i mi sa njima. Pa Kostunica je za vas velicina!!! Pustite te namestene analize narodu je sve gore i idite da vam vidimo ledja.

dr

pre 14 godina

Jel sam ja lud ili mi se cini da su Toma Nikolic, Kostunica i ostala kompanija, na sva usta vikali koko cemo imati najjeftinije i najbolje gorivo cim Rusima prodamo NIS?

Bro

pre 14 godina

Ne razumem iz kog razloga normalne zemlje placaju duplo nize cene??? Jesmo li mi osudjeni??? Ili samo nemamo pravo izbora???

(stonisamseik, 7. april 2010 10:59) Tacno tako. Uzivamo u plodovima javasluka koji se pojavio posle Slobe. Nemoj da se slucajno neko pojavi i da se pravda Slobom, Kostunicom, Seseljem, Tomom i slicnima. Za vreme Slobe smo bili izolovani i pod sankcijama, ali ovakva korupcija nije postojala, iako je posla bilo malo - nije ti trebala veza niti reket. A nije bilo ni X privatnih fakulteta tako da sada imamo nestrucne politicke direktore koji unistavaju celu privredu.

Jedva cekam sledece izbore. LDP jedina alternativa!

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

ljudi, da ne neko ne shvati pogresno, radim u management-u visko kotirane firme pri aviaciji, plata mi nije mala ali mi tesko pada kada u CH skoci benzin 1.6 CHF, jos mi teze pada da narod Srbije ne kapira da ih Dinkic i Banda vuku za nos, gde je sada taj OTPOR i one serpe grdne u koje ste lupali i trazili novu vlast??? benzin vam je skoro 2 CHF a za razliku od moje plate, primate sigurno 10-15x manje od mene... ovo nije hvalisanje, ovo je samo pokusaj da se narod probudi iz DINKI-LANDa jer Srbija nije bedna drzava, Srbija ima potencijal, ima mladost, ima skole... izbacite ljubomoru i zavist i glave, ne zavidite nama van Srbije, moj radni dan traje 14-18h, nosim 2 mobilna, on call sam 24h dok mnogi od vas niti imaju posla niti zele da rade. ne ljutite se mom komentaru, ne psujte me, znam to iz prve ruke, imam i ja rodjake i prijatelje dole... svu bi ste vi u EU a ne kapirate da ste vi odavno to izgubili, YU je bila bolje od EU, i kada udje Srbija u eu, sta ce te onda??? Nedajte da se rasproda Srbija, nedajte lopovima da vas pljackaju, OTPOR je na ovu vlast kriv,OTPOR ju je doveo u kozne fotelje, OTPOR neka i i skine, kostalo koliko kostalo... ne dozvolite da vas \"vozikaju\" sitnim parama, Srbija moze vise, Srbija i narod Srbine umeju da rade, treba samo zaznojiti zadnjicu i ostati koji sat prekovremeno a ne da se pojavite na kapijama preduzeca u 14:30h a radno vreme vam je do 15h... toga nema na zapadu & EU... prst na celo, nedajte bagri da vas pljacka vise.

Petar

pre 14 godina

Ima dobar bicikl da se uzme za nekih 7-8000 RSD
Taman malo da smanjimo ugljen monoiksid, skinemo po koji kg, a i ustedimo koji dinar od benzina za poskupljenje struje koje ce verovatno da bude kad krene grejna sezona...

Dejan

pre 14 godina

OK sve, ali šta više spominjete Ruse? Nisu nam Risu krivi što imamo nesposobnu vladu! Uostalom, sve ovo je došlo zajedno sa ljudim koji su propagirali/propagiraju priču ulaska u EU što naravno ne znači da nam je i EU kriva.

Nenad

pre 14 godina

Ma ko će nama da kaže da su kola samo za imućne i to u 21 veku, alo 2010. godina je.

Spremajte se polako, valja nam na ulice izaći. Odmorili smo se ovih 10 godina, predahnuli smo i probali iz sve snage civilizovano, da trpimo i guramo dalje.

Mi imamo taj bunt u sebi, malo je uspavan pričama i lažnim obećanjima. Ugasite televizor, pogledajte gde živite i kako vam je a kako ste mislisli da će vam biti 2010. godine.

Budite se, opet ćemo šetati zajedno Srbijom, nismo se predali. Tu smo, postojimo kao nekada, spremajte se u glavi na to da vam ne bude ništa ne obično da protestvujete zbog stanja u kom je Srbija. Samo polako, za sada samo mislima, recite sebi svaki dan, spreman sam na pobunu, neću ćutati, hoću bolji život. Ništa naglo idemo za početak sami u sebi da probudimo ono što je tu svo vreme!

sai baba

pre 14 godina

Svi hoce da se voze, a uvoz goriva nam pravi najveci deficit. Ko ce da izvozi nesto da pokrije toliki deficit? Niko. Treba jos da poskupi gorivo, jer je luksuz u ovakvim okolnostima. Udruzite se pa napravite auto na struju, vetar, sunce, drva ...nesto domace.

Transparentno

pre 14 godina

Imam auto star 10 godina i sa 2500 kubika. Registracija je neverovatnih 48000 dinara a njegova vrednost je ispod 5000 evra. Od toga na budzet republike Srbije ide cak opet neverovatnih 30.000 dinara.Vrednost novog Reno Klia 1.5 je 13.500 evra a registracija istog 18.000 dinara. Sad prosudite sami kakvi nam "eksperti" pisu propise i vode ekonomiju.A u Americi je registracija za bilo koji auto 78 $ ili pretvoreno u dinare 5600 dinara.Smatra DRZAVA da narod mora da bude mobilan i da je to potreba. Mi bi u evropsku uniju ali na biciklama, a samo ONI u A8 i to da im mi placamo registraciju na luksuz.

coolmih

pre 14 godina

Pricatajte ovaj tekst dosta toga bice vam jasnije u kakvom svetu zivimo!
http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=323&Itemid=742

Nele

pre 14 godina

Ne razumem zasto je nemoguce resti taj problem. Gorivo je vazan ekonomski parametar i cena mora biti takva da mu potrosnja ne opada, inace ekonomija trpi. Sa druge strane, imamo cigarete koje se u Srbiji trose izuzetno mnogo, a cena im je veoma niska. Mogu se komotno udvostruciti akcize na cigarete, drzava ce mnogo vise zaraditi, sto od same akcize, sto od eventualnog smanjenja broja pusaca na duzi period kroz smanjenje ogromnih troskova u zdravstvu. Manje trujes ljude, gorivo jeftinije, bar deo "gubitka" novca se nadoknadjuje odmah. Resenje elegantno, zdravo i jednostavno.

ja

pre 14 godina

Jedan od pisaca pominje Ruse i kaze nisu nam oni krivi. Jesu i te kako.Jer ako smo im dzabe dali nis zaove dve godine su mogli od svojih para da pocnu rekonstrukciju Rafineriju Pancevo.Izgleda da povecanjem cene prerade hoce da uzmu profit da pokriju dugove i od tih para pocnu rekonstrukciju.Od svojih para nista. Znaci mi gradjani treba da modernizujemo rafineriju. Drugo vec su izasli sa zahtevom vladi da se monopol na uvoz derivata koji istice 2011 produzi zajos koju godinu.Trece mi smo .poslednja zemlja u Evropi koja vozi olovni benzin jer su pametni rukovodioci NIS-a uvezli 350 tona tetra metil olova.Cetvrto neki od zagovornika prodaje NISAsu uparlamentu na sav glas mahali hartijom da cemo od rusa dobijati najjeftiniju naftu.Malo morgen.Peto. Drzava nezajazljiva jer enema drugih prihoda i daj po dzepu gradjana.Ne daju nam da uhvatimo malo vazduha. Stalno nam drze usta na nivou vode. Ili da udahnemo ili da se udavimo.Kamo srece da nemamo rafinerije, fabrike automobila, avio saobracaj i da kao mala zemlja se bacimo na ono sto prirodno imamo, poljoprivreda, energetika i informaciona tehnologija jer imamo pametne ljude

Bojan Nikolic, Vidikovac, Beograd

pre 14 godina

Vidi ovog patriJotu iz SNP ili kako se vec zove, sto pise latinicom i koristi "W". Sta drugo nego LoL. Nego da se vratimo na temu...

imam Rolere

pre 14 godina

EJ ,SAD STE PREKARDASILI!
Svakom na stan i postarsko sanduce sa cenama i tarifama struje kako obracunavate,a kako drugi ,gorivo,gas,....
cene istog energenta druga drzava.nemoramo daleko posto nemo njihov standard,evo okolne zemlje na primer.
i kad pokazete vas sistem obracunavanja po tarifama skapirate da tu nesto ne stima.nema jeftina i skupa struja, ona je ista.njenu cenu samo menja izviz-uvoz.pa se jasno vidi da eps-u kao i nis-u ...i ostali rade pljacku naroda usled nemoci privrede da zalegne pare koje su uz put spiskali,pa sad nema odakle.Mi kao sa banana da smo sisli pa mislite da ce vam ovo proci.Smanjite kupovnu moc gradjana,pojacate komunalne taxe,jer vi zaista smatrate da isto mozete da naplatite,a znate i sami kako ste zakidali(NA GREJANJU,NA CISTOCIposebno oko buvljaka i pijaca) ,pa ljudima niste uplacivali radni staz,PIO,...,privatnik nije u obavezi i sve po zakonu i nekakvom pravu,vasim uredbama.ekonomisti se pobrinu da plata u startu kasni dva-tri meseca u naj blazem slucaju i to je sreca jer je u opste i dobijes.a zdravstveni radnici ne mogu doci do izrazaja i glasa od t.milosavljevica i miskovica i njihove brige za naciju.OVDE JE SVE ZRELO ZA IZBORE...ALI ZA KOGA KAD SU SVI ISTI SE IZREDJALI,mozda je resenje da se uvede zabrana bavljenja politikom duze od 8 godina.Da to nije profesija,profesija se zna sta je to je skolovanje, ali politicar je moc govora a ne naucna disciplina.sto se dokazalo

pavle-PSG

pre 14 godina

pa lepo, nego mi samo nije jasno shto ne dignu odmah za npr 20-30 dinara, a ne ovako svaku nedelju po dinar ?! dignesh lepo brale za 20 pa smo barem svi mirni jedno mesec-dva dana pa opet... kategorichan sam ja ...

Dusan Silni

pre 14 godina

Skuplje gorivo,takse na kucne ljubimce,porez na mobilne impulse,samo govore da stize kraj Tadicevog knjazovanja u srbiji.Spasnije u dovodjenju na vlast slicnih njemu vec u protektoratu EU ili cemo ionako za pola do jednog veka izumreti a kosovo ce biti cela srbija.

Tony

pre 14 godina

Odgovor za Miograga
Za tvoju informaciju,dizel je skuplji od benzina u Australiji.Govorim ti posto zivim u AU,a sto se tice registracije kola to je $600,ali tu jos ide normalno i osiguranje,koje moze biti nekih $600 za staru kantu od 20 godina,dok za nova kola se placa odprilike $1200-$1500 godisnje.To je naprimer za novu Hondu Accord 2.4 Za luksuzna kola se placa vise,normalno.Ovde se nafta uvozi iz Singapura i mi je placamo uvek skuplje nego sto je na americkoj berzi.Eto malo informacija nije na odmet.
Puno pozdrava iz Melburna za sve citaoce.

jeremija

pre 14 godina

koga vi pravite ludim, pa ako se cena goriva poveca na primer za 1 dinar, onda su veci i prihodi od PDV-a za 0,18 dinara po litru, bez obzira na akcizu. to niko ne pominje. Kako onda nema mesta smanjenju akciza, ako je gorivo poskupelo za kratko vreme za 20 dinara, to znaci da se samo po osnovu PDV-a uzima nekih 3,5 dinara po litru vise nego ranije. gde su ti novci ?

ekspert

pre 14 godina

Ekspet Ivan Nikolic kaze da mi skupo placamo uvoznu naftu jer je nemamo, a da li ostale zemlje Evrope leze na izvorima nafte, mozda imaju tajne izvore te im je cena goriva uskladjena sa zaradama.

Bane

pre 14 godina

Svi na bicikle!!! Em je zdravije, em jeftinije! Za 10-15000 dinara koliko košta jedan prosečni bicikl može da se pređe hiljade kilometara! "Matematika je jasna, sinak..."

sone

pre 14 godina

..mislim da je nova cena u redu ali kvalitet nije u redu..nas benzin je razblazen..tj sipajte benzin u austriji ili sl. i auto manje trosi...pa ko hoce da se vozi nek plati

Pera

pre 14 godina

Skundric i njegova poskupljenja, nedelja, ne mesec vec nedelja dana nije prosla da nije najavljivano neko poskupljenje iz njegovog resora. I pored toga sto su povremeno cene nafte na svetskom trzistu padale.

...

tod

pre 14 godina

Ne mogu da napisem sta mislim o ovima iz vlade jer nece ovi ljudi da mi dopuste da se izrazim kao propalica. Grdni mi Srbi,uvek cutimo dok nas pljacka sopstvena drzava,tako smo cutali od kraja osamdesetih do kraja devedesetih,tako cutimo ovima,pa cemo kad se pojave neki novi "oslobodioci" da cutimo a oni se pjavljuju,napune dzepove i odlaze u zaborav,da uzivaju do kraja svog zivota a nas ko ........Mozda se narod osvesti.

Zivota Tezak

pre 14 godina

Zivim u Novom Sadu, znaci 100-tinak kilometara od Segedina. Zena i ja smo izracunali da nam se vise isplati da odemo tamo i kupimo kobasice, sardine, sireve i kucnu hemiju i da natocim pun rezervoar evro dizela. Sigurno cemo tako i da uradimo.

Zodijak

pre 14 godina

Posle izjave da je gorivo luksuzna roba, gospodin Ivan Nikolic moze bez problema da pocepa svoju diplomu ekonomskog fakulteta i da trazi neko drugo zanimanje. Jezivo kakve neznalice se u ovoj zemlji proglasavaju strucnjacima. Sramno, sramno, sramno...

izbavitelj

pre 14 godina

@Petar - u Hrvatskoj cijena dizela nije viša od benzina kao i u svim normalnim zemljama. Tu su cijene na INA-inim benzinskim stanicama, a isto ti je i na svim drugim:

www.ina.hr/default.aspx?id=203

Dr Petrović

pre 14 godina

Osnova sve problematike je da državu vode mafijaške marionete koje forsiraju trgovinu ( od toga mafija živi) a ubijaju proizvodnju ( od toga država živi)- Ko će da preživi, odlučiće "radni ljudi i građani".
Ako dođu nja vlast oni koji hoće da se proizvodi, biće nam super. Sada su na vlasti lopovi.

Julian Kish

pre 14 godina

Tko god smatra da je gorivo luksuzna roba nije pogodan da se bavi ekonomijom ili slicnim poslovima jer to za takvu osobu nije.

m

pre 14 godina

Osnovana je grupa na FB sa nazivom SMANJIMO POTROŠNJU BEZOBRAZNO SKUPIH NAFTNIH DERIVATA pogledajte pa dajte svoj doprinos ideji da je glupo da nas deru na takav način. Nabavite bicikl za 10.000 ili skuter za 50.000 i smanjite potrošnju još više.
Inače da alkohol i duvan poskupe 100 puta ne bih imao problem sa tim jer Alkohol bih potpuno prestao da konzumiram, a duvan me i onako iritira preko svake mere.
Kako uporediti potrebu za kretanjem (vitalnu) i potrebu za ostalim akciznim robama.
Zemljo Srbijo.
Jedno je sigurno, standard ne raste, a Vlast se bavi demagogijom. Neke stvari se nikada neće promeniti.
Samoorganizacija. Internet je jedini doneo pravu slobodu, iskoristite je.

MUKNAVI

pre 14 godina

Oni ce da voze,gaze ..a mi cemo da pisemo komentare,secemo prste,lezimo po prugama..i cekamo ,da nam se promeni status od onih ,koji ce doci sa Marsa.Kad neki ,od nas drmne samar nekome od njih,osudicemo ga ko siledju,koj uznemirava ,velike drcmne.Kad oni opice novinara,sablaznjavacemo se,nad njim i njegovom sudbinom..i cekati ,da stupimo u kontakt ..sa Marsom.Narvno ,na izbore cemo izlaziti,i menjati jahace,na nasim ledjima..hm..dok ne pukne...grbaca.Cija?Ne znam..videcemo.

Bulazner

pre 14 godina

Ja sam putovao 1800km po Austriji i Nemačkoj i potrošnja mi je bila sa sve zimskim gumama, grejačem zadnjeg stakla i koferom na krovu ista kao kad kod nas putujem bez kofera, sa letnjim gumama i praznim autom. Naravno da je preko benzin kvalitetniji. Uveren sam u to i pridružujem se oceni drugog komentatora da je cena OK, jer svuda benzin košta oko 1,2 eur po litri, ali je kvalitet loš.

Pera

pre 14 godina

Objasnjenja za ovo sistematsko dranje naroda su krajnje glupa! Sta drugo reci... Tanmi vilajet!
I jos nesto - na moj glas vise ne racunajte!

Nikola

pre 14 godina

Pre 20-30 godine pre ove tzv "demokratije" za prosecnu radnicku platu si mogao da kupis 800 litara benzina,danas radnik za platu moze da kupi 180 litara.
Voznja kola je postala privilegija ljudi koji zive u Beogradu dok su magistralni putevi izmedju gradova juzno od BG-a opusteli.Sto je najgore bice samo gore jer ova drzava zivi od kredita i od pljacke naroda.

djape071

pre 14 godina

Potpuno se slazem sa Dejanovim komentarom i ponavljam da je ovom drustvenom sistemu u interesu samo da se povecavaju cene jer kroz PDV namiruje administraciju. Jos bih hteo da konstatujem da vladi ne pada na pamet da poveca akcize na alkohol i cigarete jer zna da bi se u tom slucaju gradjani prvo odrekli tih poroka i na taj nacin bi drzavi smanjili redovan priliv novca u budzet. Pivare i industrija duvana cvetaju, na svakom cosku imate frizidere sa pivom i kioske sa cigaretama, raste broj hronicnih bolesnika od malignih obolenja a drzavu bas briga za to (jer je bas briga i za zdravstveni sistem). Najlakse je povecati cene tamo gde znaju da mora doci do potrosnje, jer privreda ne moze bez nafte. Samo guse i ovo malo privrede sto ima, potenciraju uvoznicki lobi koji ih kljuka parama kroz PDV i guraju drzavu u ekonomski krah i duznicko ropstvo. Neka im neko ugasi svetlo...

Pex

pre 14 godina

Taj vas 'budzet' zamisljam kao neki cup pun nasih para koje se u njega slivaju kada kupimo i jednu zvaku. E, dace Bog da se isusi do kraja, da crknete grebuci po dnu tog vaseg cupa..a kada se okrenete oko sebe shvaticete da se cela zemlja iselila i da nemate od koga da ubirate PDV, akcizu na ovo ili ono...dace Bog...A sto se setnji tice bicu prvi u koloni..jedino smo vas tu zeznuli - setacemo a ne voziti kola. Na noge nam jos niste nabili akcizu..

Dejan

pre 14 godina

Jedino resenje za smanjenje akciza (drugi naziv za porez) je smanjenje ogromne drzavne administracije u koju su se mnogi uhlebili po stranackoj liniji.
U maloprodajnoj ceni goriva akcize iznose oko 2/3 cene, i ako bi se smanjile za 50% cena goriva bi mogla da se obori za tridesetak dinara po litru. U ovakvoj situaciji to je nemoguce. Evo zbog cega.
Ako bi vlast oborila akcize za 50%, onda ona ne bi imali odakle da finansiraj neradnike iz drzavne administracije, pa bi krenuli da izmisljaju nove namete, sto vec sada rade, samo sto bi tada bili jos gori. Pored poreza za ekologiju i kucne ljubimce, alavi vlastodrsci bi pokusali da oporezuju i vodu i vazduh, a vec postojece poreze bi povecavali. Zbog toga se ja zalazem za drasticno smanjenje drzavne administracije kao osnovni preduslov smanjenja svih poreza...
Nedavno je jedno istrazivanje pokazalo da zaposleni u drzavnoj administraciji rade u proseku dnavno 3.5 sata, a primaju platu za 8 sati. Isto istrazivanje je pokasalo da zaposleni kod privatnika dnevno efektivno rade 7 sati, duplo vise od onih u drzavnoj administraciji. To znaci da je 50% zaposlenih u drzavnoj administraciji visak. Njih treba smesta otpustiti i poslati na biro.
Ne zaboravite da mi nismo tu zbog njih, nego oni zbog nas! Oni bi trebalo da sluze nama, a ne mi njima...

mirce

pre 14 godina

Ova Vlada bi mogla i da razmotri mogucnost kolektivne ostavke jer je evidentno da je nesposobna sem u izmisljanju novih haraca.Nista bolje ne ocekujem ni od ovih sto su promenuli odela ili se spremaju da se pregrupisu kako bi nam gulili kozu jos koji mandat.Potrebne su nove mlade , postene snage da se nesto zaista promeni pa da spremimo cipele i jos ponesto za setnju ako ne uspe ni ovog puta mozemo da odleprsamo preko grane ,jer onda bojle i ne zasluzujemo od ovih sto nam uzese i crno ispod nokata.Ulica i stomak Nas zovu.

St. Dejan

pre 14 godina

Vidim jа biće šetnji.:-)

No, i u tome ima nečeg dobrog-manje zagađenja, više druženja i zdravlja a Boga mi, neko će i da zapamti narod.

nazad u istoriju

pre 14 godina

politicari se vracaju po potrebi u daleku istoriju, a sto ne bi i narod i setio se narodnih pesama-i drumovi ce se pozeleti Turaka... a oni su uzimali samo desetak od svih primanja....biti gazda-vlast to treba znati a ovakva vladavina, to moze svako...

Mare

pre 14 godina

E pa vreme je da organizujemo dane izbegavanja pumpi. 10.04-11.04 zaobidjimo pumpe i kupovinu goriva. Organizujmo svakog meseca nedelju dana zaobilazenja pumpi pa da vidimo sta ce da rade

janos

pre 14 godina

Vlada se dodvorava pusacima (proizvodjacima duvanskih proizvoda( i alkoholicarima (proizvodjacima i uvozinicima alkoholnih pica) jer nece da podigne akcizu za ove proizvode.Gospodin Mirce je u zabludi, Vlada vrlo dobro zna kako da uzme nove namete. Za razliku od dosadasnje prakse gde je glavni posao uzimanja poreza obavljalo Ministarstvo finansija, sada ne zaostaju ni Ministarstvo zivotne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvo ekonomije. Naime, uvedene su silne naknade na proizvode koji postaju posebni tokovi otpada, naknade za zastitu zivotne sredine itd. Sada se uvodi i turisticka naknada koju ce biti duzni da placaju, izmedju ostalih i trgovci na malo.
Ostaje samo da Ministarstvo zdravlja uzme kredit i obavi javnu nabavku spirometara pa da se svim stanovnicima izmeri kapacitet pluca i da se uvede naknada za zagadjenje zivotne sredine, imajuci u vidu da izdisemo ugljen dioksid. Ako ne bude bilo nikoga da nam da kredit mozemo jednostavnijom metodom da utvrdimo visinu naknade mereci obim pluca krojackim santimetrom. Dokle ce da nam uzimaju meru ne znam, ali da smo sebi navukli bedu (u pravom smislu) i bednike (u moralnom smislu) na vrat, jesmo.

Vlada

pre 14 godina

lepo vec neko rece, jedini problem je velicina drzavnog aparata jer treba sve njih nahraniti jer su neradnici koji sebe ne mogu nahraniti... ali, pre tog suda zapitajte sebe, da li bi radili pri drzavi u bilo kom obliku??? siguran sam da bi ogromna vecina pozelela to, a upravo to ne valja... sta time dobijate???

mr Milan Jugovic

pre 14 godina

Bezobrazno skupo! Ne bi mi bilo tesko da placam najskuplje gorivo, kada bih znao da te pare idu na reforme ili neke investicije. Ali, posto znam da taj novac najvecim delom ide za budzetske rashode, e tada mi uopste nije dobro!

Cene sirove nafte na svetskim berzama beleze 18-mesecne vrsne vrednosti, ali jos uvek nije dostignuta cena od pre izbijanja krize! Samo kod nas je cena derivata "preskocila" cenu od pre krize!

Situacija je bezizlazna, u ovom slucaju! Jedino sto moze spustiti cenu derivata jeste ukidanje monopola na preradu sirove nafte! Postoje najave da ce to biti pocetkom iduce godine, ali ne bih bio iznenadjen ako se to i ne desi! Sto se smanjenja akciza tice, nisam neki optimista, jer ne vidim gde bi to drzava mogla uzeti te prihode koje bi na ovoj poziciji smanjila.

Tesko samo ovom narodu! Jos malo i bicikl ce biti luksuz!

stonisamseik

pre 14 godina

Daj ljudi nebudalite. Negde od polovine osamdasetih svaka vlast zivi naracu radnicke klase i seljaka. Nadao sam se da kad sklonimo Misketa i Miru bice bolje, mesto jednog Milosevica mi smo posle sestooktobarske revolucije dobili deset Milosevica. Ovo je osveta kupljenih diploma, zacinjena nemoralom i partijskim poltronstvom. Samo sebi pare stavite na racune mandat je kratak iko zna da li ce se ponoviti.

bata

pre 14 godina

O kojoj "drzavi" Srbiji vi, uopste, pricate. Ovo nije nikakva drzava vec "drzavna karikatura" predvidjena "lopovskom bandom".
Jedini spas za ovu sredinu je "pozitivna strana okupacija" jer se vlast zaniva samo i iskljucivo na "lopovskoj rotaciji".

Miloš

pre 14 godina

U ovom članku sam pročitao da se benzin u 21. veku smatra luksuznom robom?!?!

Mogli bi i taksu za bojler da uvedu, po meni je luksu kupati se toplom vodom kad može i hladnom.

Dzoni

pre 14 godina

@ja
Mozda i stoji dosta toga sto kazes ali shvati da je akciza+PDV tj zahvatanja budzeta 70 DINARA PO 1 LITRU i da ova nazovi drzava se finansira od toga.Eto kaze Cvetko da nismo komunisticka drzava vec moderna drzava koja samo smislja nove nacine za pljacku.
Pa euro dizel je na slobodnom uvozu tj nema veze sa rusima pa je ubedljivo najskuplji u regionu.
Uskoro cemo sve da prodamo i necemo imati nista pa ni tu energetiku tj struju ,imacemo najskuplje cena na svetu i najmanje plate u evropi mada i sad imamo najmanju platu u evropi a i sa cenama nismo daleko.

predrag

pre 14 godina

Država treba da stvara uslove da se aktivira i stimuliše proizvodnja,što je interes svih poreskih obveznika a ne da se distancira od svih problema koji su evidentni u sektoru proizvodnje.
Predrag,Čačak

Beogradjanin

pre 14 godina

@Bojan Nikolic
Dodaj i to da je poruku poslao sa nekog "izdajnickog" telefona poput Nokia, Samsung itd dok je npr. sedeo u OPEL-u i pusio recimo Marlboro i tek onda LoL a sad na temu! Podrzavam ovo sa jos jednom rafinerijom.

Nggorche

pre 14 godina

Ja sam vec pripremio stare serpe, pistaljke i ostalo sto stvara vecu buku. Vidim da ce mi uskoro trebati jer nam se lagano vracaju 90te. Inace, komsija vec uveliko sprema flase i kantice i naravno sakrivene rezervoare u staroj dobroj Ladi.

ivan

pre 14 godina

Zarada po litru iz bugarske = 20 din
Litara u cisterni = 4000
Zarada po prevezenoj cisterni iz Bugarske = 800 eur

Zna neko gde se iznajmljuju cisterne?

Zdravlje

pre 14 godina

Misli nasa vlast na zdravlje svog naroda pa zato toliko povecava cenu goriva! Bicikle u ruke, kola, ionako su stara, u garaze! Vlast na...

Veliki vezir beogradski

pre 14 godina

Gospodin Bajec je opet odvalio glupost! Gospodine ako kazete da ministarstvo finansija nema prostora da snizi akcize onda mi podacima to objasnite a ja cu da vam objasnim debilnim nacinom da i vi shvatite !
Ako je Srbija prosle godine recimo trosila 40 posto vise benzina nego ove a ove u odnosu na 2008 potrosnja je pala za 60 posto onda mi objasnite seljacku racunicu da ste vi u plusu ! Drzava je samo na gubitku sa ovim ! Da objasnim vecina pogranicnih mesta se sad snabdeva u susednim zemljama sa gorivom a i hranom koja je preko jeftinija iako je nasa nego u SRbiji gde se proizvodi! Odlaze devize,druge drzave zaradajuju i pune budzete Sverc goriva je opet zaziveo i kako vi onda sa ovim akcizama imate priliv kao prosle ili one tamo godine ? Ajde da mi objasnite to !AKo ne spustite akcize i namete na gorivo prvo ce doci do jos smanjenja potrosnje, cene hrane i svega ce jos otici gore stvarate sami inflaciju koju cete dogodine opet da uracunate u akcizu! Zacaran krug za dve godine niko vise nece kupovati gorivo ili ce potrosnja pasti na svega 20 posto u odnosu na 2008 godinu! Znaci gosn Bajec idite vise u penziju maknite se kao savetnik vi jedino niste znali da savetujete! Dzaba vam ta titula i dzaba vam sto ste od Milosevica do danas savetnik kad vam je savetovanje samo bilo stetno za nas narod ! Shvatite vise manje akcize veca potrosnja veci priliv sredstava u budzetu ! Vece akcize manje para u budzetu manja potrosnja manje sve! PRosta seljacka ekonomijam!

smesko

pre 14 godina

E, pa kome ni posle ovoga nije jasno, njemu nece nikada biti jasno: Jedin nacin da nateramo drzavu da unormali cene jeste da bojkotujemo sam proizvod! Uzdrzite se od voznje nekoliko dana, pa da vidite kako cene padaju!!!

knele

pre 14 godina

zasto je bitno da se popunjava budzet, te pare ce ionako da pokradu porodice koje su prigrabile vlast. Sto manje akcize, vise para ostaje narodu, manje para ide lopovima koji su vec ionako prebogati.
Bas me zivo interesuje da li ce i jedna partija iz opozicije obecati smanjenje akciza, pdv, poreza na imovinu, parking servisa, naknade za sto i jedna dokument od administracije koji kostaju 1000+ a u stvari su 1-2 papira i toner, itd.
Manje para lopovima vise za buducnost nase dece i nas. sa lopovima na dozivotnu robiju nista blaze i oduzeti od njih i njihove sire porodice svu opljackanu imovinu. lopovi glodari stetocine i prevaranti je sinonim za profesionalne politicare koji nista korisno nisu radili u svom zivotu vec prodavali lazna obecanja i bavili se korupcijom. treba ukionuti profesiju politicara

M4B0X

pre 14 godina

Ovi što potenciraju vožnju bajsom...
Uvek i svuda idem bajsom, bilo da pada kiša ili je ciča zima. Auto(porodični tj. očev)vozim samo kad prenosim neki veći teret ili nosim rodbinu. Čitav život sam verovao da ću moći jednog dana da se vozim ali sad priznajem sebi da sam bio budala. Trebao sam da otimam i lažem kao i većina ovde u Doomed Serbia.