Za 40% Telekoma bar milijardu evra?

Vlada Srbije će u četvrtak razmatrati odluku o prodaji 40 odsto akcija Telekoma na međunarodnom tenderu, koji će prema najavama biti organizovan za par meseci.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Utorak, 23.03.2010.

00:16

Default images

Međunarodni tender biće dvoetapni, a vlada će ga raspisati u junu ili početkom septembra, saznaje Politika i navodi da najavljeni sistem prodaje umnogome podseća na transakciju s Mobtelom kada je sa najvećom ponuđenom cenom vlasnik te kompanije postao norveški Telenor.

Naime, u prvoj pretkvalifikacionoj fazi trebalo bi da se kandiduju samo ozbiljni kupci koji bi se zatim, u drugoj etapi, licitacijom nadmetali za Telekom. Početna cena na licitaciji je najviša koju ponude zainteresovani investitori na pretkvalifikacionom tenderu.

Taj iznos, kako se saznaje, neće moći da bude manji od milijardu, a možda i milijardu i po evra, a o tome će preporuku dati privatizacioni savetnik. Ministarka telekomunikacija Jasna Matić objašnjava za B92 da država razmatra da proda čak 40 odsto svog vlasništva jer se analizom došlo do zaključka da je 40 posto optimalan broj, budući da on omogućava da se posle relativno jednostavno dobije većinsko vlasništvo, nezavisno od toga ko bi bio onaj ko bi bio najveći ponuđač, odnosno ko bi kupio tih 40 posto na tenderu“.

„Za slučaj da to bude Dojče Telekom oni bi ionako imali većinu, a drugi bi mogli kupovinom akcija na berzi od građana i zaposlenih da vrlo lako stignu do tih 50 posto“, kaže ona. O početnoj ceni je rano govoriti, dodaje ministarka i navodi da će se to znati tek pošto bude angažovana konsultantska kuća, da uradi procenu vrednosti kompanije. Nema razloga da se odlaže prodaja Telekoma, kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Ona je kazala da "nije loše vreme za prodaju", naglasivši da je sektor telekomunikacija kroz globalnu krizu prošao sa najmanje štete od svih sektora globalne privrede i da je Telekom poslovao uspešno.

Interes su, nezvanično, pokazale tri velike kompanije iz sveta. Kao glavni kupac javlja se "Dojče telekom" iz Nemačke. „Dojče telekom“ kao suvlasnik grčkog OTE već ima 20 odsto akcija, a time i pravo preče kupovine. Očekuje se još potencijalnih investitora, među kojima su po jedna egipatska i turska kompanija, dodala je ministarka. Kako se nezvanično saznaje, reč je o egipatskom Oraskomu i turskom „Turk telekomu“.

„Tokom nedavne posete egipatske delegacije vlasnik Oraskoma je izrazio veliku zainteresovanost, tako da će oni sigurno učestvovati u tom procesu“, objašnjava Matićeva.

Ipak, konačnog kupca odrediće isključivo tržište, odnosno ponude koje zainteresovani kupci budu ponudili na tenderu, zbog čega su sve procene o vrednosti kapitala i eventualnoj ceni izlišne i preduhitrene. Tim pre što zvanične procene vrednosti nema.

Bajec: Budžetski fond dobra ideja

Od prodaje Telekoma mnogo je važnija namera da stvori poseban budžetski fond za finansiranje gradnje infrastrukture, a ne za javnu potrošnju, kaže Jurij Bajec. "Da je takav budžetski fond formiran od početka prodaje tih velikih sistema mi bi danas imali završen veliki deo naše infrastrukture u smislu njene izgradnje i modernizacije", istakao je Bajec, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Bajec je podsetio da su se u ranijem periodu privatizacioni prihodi u Srbiji koristili za različite oblike potrošnje, umesto da se završavaju glavni infrastrukturni projekti kao što je, naprimer, Koridor 10. "Poenta je u tome da ne dolazi u obzir da se ovako dobijena sredstva od ovako značajnog javnog preduzeća iskoriste za potrošnju ili na bilo koji drugi način", naglasio je Bajec.

Teško je proceniti, prema rečima Bajeca, da li je sada bolji momenat za prodaju dela Telekoma nego prošle godine, ali je baš minula godina pokazala da je u svetu sektor telekomunikacija bio najstabilniji, pa je čak zabeležio i pozitivne tendencije.

Zainteresovane kompanije

“Dojče telekom” - jedna od najvećih svetskih firmi u oblasti telekomunikacija, sa oko 260.000 zaposlenih širom sveta. Posluje u preko 50 zemalja sveta, između ostalog. Oni su vlasnici operatera u Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Ulaskom u OTE sada su prisutni i na tržištima Grčke, Bugarske, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine (OTE u Telekomu Srbija ima udeo od 20 odsto). Na sajtu Dojče telekoma Srbija je uvrštena kao zemlja u kojoj posluje.

Nemački gigant generiše više od polovine svog godišnjeg profita van Nemačke. U 2009. kompanija je imala je 64,6 milijardi evra profita. Vlasnička struktura: 68,3 akcija je na berzi, 14,8 odsto pripada državi Nemačkoj, a 16,9 odsto bankarskoj KfW grupi. Inače, velika želja Dojče telekoma da uđe na svaki način u srpski Telekom može se lako razumeti uvidom u poslovanje nemačke kompanije na Balkanu. Direktno ili preko grčke kompanije OTE u kojoj imaju 30 odsto plus jednu akciju, Nemci posluju u gotovo svim zemljama jugoistočne Evrope.

“Oraskom telekom” - egipatska telekomunkaciona kompanija prisutna je i u Alžiru, Libanu, Pakistanu, Bangladešu, Severnoj Koreji, Centralnoafričkoj Republici, Burundiju, Namibiji i Zimbabveu. Prema podacima sa sajta kompanije, “Oraskom” je imao 88 miliona korisnika njihove mobilne telefonije širom Afrike i Azije. Ostvarili su prihod u 2008. od 5,3 milijarde američkih dolara.

Telekom Srbija u brojkama

“Telekom Srbija” je osnovan u junu 1997. kao akcionarsko preduzeće, izdvajanjem iz PTT-a. Iste godine direktnom prodajom privatizovano je 49 odsto firme za 1,568 milijardi tadašnjih nemačkih maraka od čega je 29 odsto kupio italijanski STET, a 20 odsto grčki OTE.
Decembra 2002. godine Italijani se povlače i svoj udeo prodaju PTT-u, odnosno državi, koja postaje vlasnik 80 odsto akcija. Grčki OTE, čiji je suvlasnik “Dojče telekom”, i danas je vlasnik 20 odsto akcija “Telekoma Srbija”. Četvrtina akcija pripada građanima i bivšim i sadašnjim zaposlenima kompanije.

Republika Srbija u “Telekomu” ima “zlatnu akciju”, što joj daje pravo veta na sve važne strateške odluke Upravnog odbora. Upravni odbor čine predstavnici dva akcionara, a broj članova je proporcionalan udelu u kapitalu.

Inače, u vlasništvu “Telekoma Srbija” nalaze se i kompanije „Telekom Srpske“ i crnogorski M:tel. Srpski telekom je u decembru 2006. pobedio na tenderu Vlade Republike Srpske za otkup 65 odsto deonica “Telekoma Srpske” sa ponudom od 646 miliona evra, čime je postao većinski vlasnik ove kompanije. Prošle godine “Telekom Srpske” završio je godinu sa dobitkom od 102,6 miliona konvertibilnih maraka, što je za oko 16,5 miliona manje nego 2008. godine.

Februara 2007. godine u konzorcijumu sa kompanijom Miroslava Miškovića Ogalar, “Telekom Srbija” kupuje licencu za trećeg crnogorskog mobilnog operatora M:tel i postaje vlasnik 51 odsto kapitala. “Telekom Srpske” otkupljuje početkom godine od Miškovića 49 odsto sestrinske firme za deset miliona evra. Podgorički M:tel drži skoro 30 odsto tržišta Crne Gore i ima više od 400.000 korisnika mobilne telefonije, a 7.000 korisnika fiksne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: