U EPS-u traže poštovanje sporazuma

Sindikat Elektroprivrede Srbije je saopštio da očekuje da će Vlada Srbije i poslovodstvo tog javnog preduzeća poštovati potpisani sporazum.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

14:58

Default images

Snabdevanje strujom u Srbiji neće biti dovedeno u pitanje ni jednog trenutka, naveli su u Sindikatu, ali su upozorili miinistre u Vladi Srbije da radnike EPS-a ne koriste u dnevno-političke svrhe jer će "biti prinuđeni da adekvatno odgovore na sve buduće teške uvrede".

U Sindikatu EPS-a nisu želeli da preciziraju kakav će biti taj odgovor, odnosno da li će započeti štrajk ukoliko Vlada Srbije ostane pri stavu da neće biti poskupljenja struje i povećanja plata u javnim preduzećima.

Kako se ističe u saopštenju Sindikata EPS-a, u sporazumu sa Vladom i poslovodstvom tog javnog preduzeća ne radi se o povećanju plata u Elektroprivredi, već o učešću zaposlenih u delu dobiti koje je rezultat uštede u troškovima poslovanja.

Navodi se i da će finansijski efekti povećanja cene struje biti u celosti usmereni u ulaganja prema Programu poslovanja EPS-a za 2010. godinu koji bi trebalo da odobri Vlada Srbije.

Sindikat je naveo i da "radnici Elektroprivrede Srbije nemaju velike plate, već su one izuzetno male u odnosu na proizvodnju koju daju svojim mukotrpnim radom, u veoma teškim uslovima".

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio 8. januara sa Vladom Srbije i poslovodstvom tog javnog preduzeća da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko devet hiljada dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinara iz dobiti preduzeća za 2010.

Inače, danas je gradonačelnik Beograda podržao je stav Vlade Srbije da ne treba povećavati plate u javnim preduzećima koja imaju monopolski položaj na tržištu. On je kao primer naveo da je prosečna plata u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu 65 hiljada dinara, sa regresom i toplim obrokom i dodao da je svaka priča o povećanju takve plate u vreme kada je prosečna plata duplo niža potpuno besmisleno.

Dulić: Nerealno smanjiti broj zaposlenih u RGZ-u

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da nije moguće da Republički geodetski zavod funkcioniše na dobar način ako se broj zaposlenih u toj ustanovi smanji za 30 odsto i obećava da će izaći u susret radnicima tog zavoda koji štrajkuju. "Taj broj nije realan i treba da otvorimo problem i o tome da razgovaramo u vladi, a i kroz promene Zakona koji će definisati kako će taj zavod funkcinisati u budućnosti", kazao je Dulić.

On je najavio da će izaći u susret radnicima koji štrajkuju i dodao da su oni u pravu kada tvrde da ne treba smanjivati broj zaposlenih za 30 odsto, ali da se očekuje da taj zavod u budućnosti "radi mnogo bolje, efikasnije i poštenije".

Dulić je ocenio da bez Geodetskog zavoda i Katastra nepokretnosti nije moguće izdavanje različitih dozvola, niti potvrda imovinskih odnosa nad građevinskim zemljištem i dodao da su u planu izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katrastru. On je kazao da će izmenom tog zakona, Geodetski zavod biti definisan kao posebna ustanova, koja će imati isti rang kao drugi državni organi koji funkcionišu na teritoriji lokalnih samouprava, a koji, kako je naveo, predstavljaju simbole države.

"U ovom trenutku Katastar nepokretnosti je i sinonim za sporost i neefikasnost, a nažalost i velike slučajeve korupcije i moramo tome da stanemo na put i probleme rešavamo zajednički", kazao je Dulić i dodao da će, ukoliko se uspostavi takav model, ceo sistem koji podrazumeva reformu urbanizama, gradjevine i katastra biti sproveden na dobar način.

Novi Sad: Ima prostora za dogovor

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da će pregovori sa štrajkačima iz javnih i komunalnih preduzeća biti nastavljeni sutra i da ima prostora za dogovor.
Sindikat zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti započeo je štrajk u ponedeljak zahtevajući da plate ostanu na prošlogodišnjem nivou. Odluku o smanjenju plata za deset odsto je donela skupština grada, na preporuku gradskog veća Novog Sada. "Mislim da sve ide u dobrom pravcu, ja sam optimista, postoji prostor za dogovore i razgovore", kazao je gradonačelnik Novog Sada i naveo da se raspon plata u javnim preduzećima kreće od 35 do 80 hiljada dinara.

"Razgovori idu u tom pravcu da se nešto više umanje plate onim preduzećima koja imaju prosečne plate iznad 50 hiljada dinara, a da se manje smanje zarade u onim preduzećima sa nižim platama", rekao je on.

Predstavnici sindikata najavili su da će sutra nastaviti protest i da će na svakoj gradskoj liniji saobraćati po jedan autobus manje sve dok gradske vlasti ne ispune njihove zahteve.

Gradske vlasti su najavile da će u četvrtak pred štrajkače izaći sa novim predlogom rešenja i naložile javnim preduzećima da obezbede minimum procesa rada u vreme štrajka, kako građani Novog Sada ne bi ispaštali zbog protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: