Radujko: Nema štrajka u Telekomu

Generalni direktor Telekoma Branko Radujko kaže da neće biti štrajka, niti potrebe za štrajkom, a svako otvoreno pitanje unutar kompanije biće rešeno.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Četvrtak, 14.01.2010.

18:50

Default images

"Neće biti štrajka niti potrebe za štrajkom, a svako otvoreno pitanje unutar kompanije biće rešeno između njenih akcionara, menadžmenta i predstavnika reprezentativnih sindikata bez opterećivanja građana, privrede i šire javnosti u Srbiji", rekao je Radujko.

Prema njegovim rečima, Telekom je kompanija koja uspešno posluje u više zemalja i uživa visok međunarodni kredibilitet u oblasti telekomunikacija i bankarstva. "Kao generalni direktor tako ozbiljne kompanije, neću dozvoliti da se ugrožava poslovanje niti tržišna vrednost kompanije zbog bilo kakvih dešavanja u javnom sektoru u Srbiji", poručio je Radujko.

U tom kontekstu, generalni direktor Telekoma je obećao, da će kompanija ostati najuspešnija da će uplaćivati državi još veće dividende i da će se izboriti sa konkurencijom na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore na kojima ima preko 11 miliona zadovoljnih korisnika.

Sindikati Telekoma, koji su najavili mogućnost štrajka, traže da to preduzeće dobije pravo da samostalno formira zarade u skladu sa poslovnim uspehom, isplatu toplog obroka u visini od 15 odsto prosečne zarade i regres za godišnji odmor od 75 odsto prosečne plate u Srbiji.

Sindikat: Telekom u štrajku od 1. februara?

Ukoliko Izvršni odbor Sindikata Telekoma tako odluči, svi zaposleni u ovom preduzeću od 1. februara stupiće u štrajk. Nezadovoljni što se radnicima Telekoma, kao „tržišnog i profitabilnog“ preduzeća, neće povećati zarada, sindikati su obavestili Vladu i resorno ministarstvo da će, ukoliko ne izađu u susret njihovim zahtevima početi sa štrajkom.

Prema rečima predsednika Sindikata Telekoma Miroslava Joksimovića, oni očekuju da razgovaraju i nađu rešenje jer će u suprotnom iznaći način kako da se suprotstave „onima koji krše obećanja koja su im dali“. Prosečna plata na nivou celog Telekoma je, prema njegovim rečima, 50 hiljada dinara, a radnici sa srednjom stručnom spremom, kojih u kompaniji ima oko 70 odsto, imaju prosečnu platu od 35 hiljada dinara.

„Razlog zbog kog idemo u štrajk nisu zarade, već to što nas sve manje poštuju kao preduzeće. U pitanju je opstanak Telekoma jer smo u poslednjih pet godina otpustili četiri hiljade radnika“, napominje on i ističe da ne zna da li je i sa kim prekjuče u Vladi razgovarao direktor preduzeća Branko Radujko, ali da sigurno nije sa premijerom Cvetkovićem jer je to i sam rekao.

„Danas donosimo konačnu odluku i u ponedeljak ćemo o štrajku obavestiti i poslodavca i ministarstvo i Vladu. Ispoštovaćemo zakonski rok i sa štrajkom početi negde oko 1. februara. Naravno, bolnice, vojsku, policiju nećemo ostaviti bez telefona i trudićemo se da što manje oštetimo građane, ali će naš štrajk svakako osetiti državne službe“, napominje Joksimović. Izvršni odbor Sindikata "Telekoma Srbija" je odlučio da u ponedeljak bude formiran štrajkački odbor, a takvu odluku bi trebalo da donese i glavni odbor drugog reprezentativnog sindikata Telekoma - Jedinstveni sindikat "Telekoma Srbija", posle čega će biti formiran zajednički štrajkački odbor.

Po formiranju štrajkačkog odbora, od ponedeljka će biti istaknuti zahtevi sindikata i počeće da teče rok od 10 dana za njihovo ispunjenje, precizirao je on i dodao da će posle tog roka, ako zahtevi ne budu ispunjeni, sindikati stupiti u štrajk.

On je ponovio da su zahtevi sindikata Telekoma da to preduzeće dobije pravo da samostalno formira zarade u skladu sa poslovnim uspehom, isplata toplog obroka u visini od 15 odsto prosečne zarade i regresa za godišnji odmor od 75 odsto proslečne plate u Srbiji.

Kako je rekao Joksimović, zahtev je usvajanje nove politike zarada čime će Telekom Srbija, dobiti pravo da formira zarade u skladu sa poslovnim uspehom, nezavisno od saglasnosti Vlade Srbije i ministarstava. Prema njegovim rečima, zaposleni traže i šest odsto povećanje plate u januaru i isplatu jedne bruto zarade iz dobiti od prošle godine.

Sindikati zahtevaju i da vlada objavi koja je njena strategija za Telekom, naglasio je Joksimović napominjući da ta kompanija od juna postaje otvoreno akcionarsko društvo, čime će se "otvoriti mnoga pitanja", medju kojima je pitanje tehnološkog viška, otpremnina i druga. Samo deset odsto prihoda Telekoma sada odlazi na zarade zaposlenih, što je ispod evropskog proseka, tako da nećemo izdržati tržišnu utakmicu jer će najbolji zaposleni preći u konkurentske firme, ocenio je Joksimović.

Joksimović kaže da se Vlada samo „vadi“ na MMF i njihov uslov da ne sme biti povećanja zarada i da se to njih kao profitabilne kompanije uopšte ne tiče. On je istakao da Telekom nije javno preduzeće koje "prati" MMF, već akcionarsko društvo koje posluje sa dobitkom i puni budžet, tako da, prema njegovoj oceni, nema razloga da se njihovim zahtevima ne izadje u susret.

Inače, predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik je rekao da u Međunarodnom monetarnom fondu nisu zadovoljni što Vlada Srbije popušta zahtevima radnika državnih preduzeća, kao i da povećanje plata nije u skladu sa aranžmanom koji Srbija ima sa MMF-om jer bi rast zarada u javnim preduzećima bio teret za budžet i javni dug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

16 h

Podeli: