Hemofarm želi da kupi Galeniku?

Hemofarm će preuzeti tendersku dokumentaciju za prodaju kapitala Galenike, kaže za Danas potpredsednik i član Upravnog odbora Hemofarma Dragomir Ćurčić.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Petak, 11.12.2009.

01:48

Default images

Kako je najavljeno iz vlade Srbije, Agencija za privatizaciju trebalo bi da 15. decembra raspiše neobavezujući tender za izražavanje interesovanja za privatizaciju Galenike. Na osnovu tog neobavezujućeg tendera biće jasno koje firme su zainteresovane za kupovinu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je nedavno rekao da u toj prvoj fazi postupka vlada želi da vidi da li se neko interesuje za strateško partnerstvo sa Galenikom pri čemu je osnovni uslov da za 100 odsto kapitala neće biti prihvaćene ponude niže od 200 miliona evra.

„Ukoliko ponude u prvoj etapi budu odgovarajuće išli bismo na obavezujući tender“, rekao je Dinkić i precizirao da se u drugu fazu postupka neće ići pre januara sledeće godine jer bi do tada Galenika trebalo da završi izgradnju nove fabrike što bi kompaniji dodatno podiglo vrednost.

Nameru države da proda Galeniku potvrdio je krajem novembra i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković koji je rekao da već postoji lista potencijalnih ozbiljnih investitora u Galeniku.

Prema njegovim rečima, to je jedino veliko preduzeće čija se privatizacija može očekivati sledeće godine. "Iako dinamiku i model privatizacije tih kompanija određuje Vlada, mislim da u sledećoj godini ne treba očekivati početak privatizacije ni Telekoma, ali ni Jata, Aerodroma Nikola Tesla, EPS-a", kazao je on tom prilikom.

Galenika je prošle godine ostvarila neto dobit od 580 miliona dinara, dok je njena neto dobit u 2007. bila 60 odsto veća i iznosila je 950 miliona dinara. Inače, to preduzeće je već bilo privatizovano 1991. godine kada je prodata Milanu Paniću.

Ipak, ta prodaja je poništena s obrazloženjem da novi vlasnik nije ispunio ugovorne obaveze. Paniću je na temelju presude međunarodne arbitraže kao nadoknada isplaćeno 40 miliona dolara, a Galenika se ponovo našla u državnom vlasništvu.

Hemofarm i Alapis odranije zainteresovani

Inače, Hemofarm je i ranije pokazivao zainteresovanost da kupi Galeniku, a u javnosti se spekuliše da bi glavni konkurent na tenderu vršačkoj kompaniji mogao da bude grčki Alapis, koji je u Srbiji vlasnik Šumadijaleka. Još u maju je Miodrag Babić, predsednik UO Hemofarma i potpredsednik nemačke Štada grupe, vlasnika Hemofarma, kazao da je Štada zainteresovana za kupovinu Galenike.

„S obzirom na to da se već razgovaralo o novim ulaganjima, svakako da ćemo otkupiti dokumentaciju, pa ćemo analizirati celu situaciju. Štada već ima potvrdu opravdanosti opredeljenja da investira u srpsku privredu. Videćemo šta će stručnjaci koji će raditi analizu, sugerisati u vezi Galenike“, kazao je tada Babić.

Interes je Galeniku tada je potvrdio i Džon Georgakopulos, generalni direktor grčke kompanije Alapis koja je u Srbiju ušla pre dve godine, kupovinom Šumadijaleka. Georgakopulos je naveo da Alapis želi da bude jedan od glavnih konkurenata na tenderu i dodao da u kupovini Galenike vidi šansu da postave dobru bazu za proizvodnju u Srbiji i širenje na zapadnom Balkanu, ali i za izvoz u Rusiju.

Sindikat: Preniska cena

Sindikat zaposlenih u Galenici ima svoju procenu vrednosti i tvrdi da kompanija vredi bar duplo više od onoga što govore predstavnici države. Zoran Pantelić iz sindikata Nezavisnost Galenike kazao je u septembru da oni traže da Ministarstvo ekonomije obrazloži svoju računicu. “Cena od 200 miliona apsolutno je nerealna. Ona je preniska”, tvrdi Pantelić.

Smatramo da još uvek nije vreme da se privatizacija sprovede, upravo iz razloga što se izgradnja nove fabrike privodi kraju i početkom sledeće godine biće puštena u pogon i ubeđeni smo da će time ‘Galenika’ mnogostruko više vredeti”, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: