Dulić: Stanovi na vojnom zemljištu

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić kaže da su u pripremi akta koja bi omogućila pretvaranje vojnog zemljišta u građevinsko.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

16:28

Default images

Dulić je rekao da se razgovara sa Ministrastvom odbrane o tome da se masovno grade stanovi na mestima gde su kasarne i dodao da "vojska ima eksluzivnu lokaciju gotovo u svim gradovima. Po meni, to su možda najbolje lokacije za buduće građevinske i stambene zone u najvećim gradovima“.

„Vojsci trebaju stanovi, državi treba građevinsko zemljište i mislim da ćemo u tom zajedničkom interesu pronaći taj resurs da bi masovna stambena gradnja sledeće godine krenula velikim tokom", rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, za masovnu stanogradnju u idućoj godini biće izdvojeno dve milijarde dinara, a u ovom trenutku najveći problem je nedostatak adekvatnog građevinskog zemljišta koje je dovoljno urbanizovano i opremljeno. "Suština je da se dogovori sa bankama da se nastavi projektno finansiranje stambene gradnje. Država će iz ovih sredstava da subvencioniše to projektno finansiranje u smislu pokrivanja kamate i svih ostalih troškova", rekao je Dulić.

On je naveo da građevinci mogu od banaka da traže sredstva za projektno finansiranje ali će morati da prodaju stanove po cenama koje će ministratsvo definisati. "Oni će imati zaradu, ali biće znatno jeftiniji kvadratni metar", rekao je Dulić i dodao da će opštine koje žele da se na njihovoj teritoriji grade stanovi morati da spuste cenu naknade za uredjenje građevinskog zemljištra za 50 odsto.

"Efekat je da će cene značajno pasti i da ćemo u sledećoj godini imati gradnju između deset i dvanaest hiljada stambenih jedinica", rekao je ministar. On je naveo da će se insistirati da se pripremne radnje završe do marta, kada počinje građevinska sezona, i da "prvi ašov na budućim gradilštima na kojima će se ovi stanovi graditi bude ukopan već u martu ili aprilu".

Dulić je dodao da bi ti stanovi mogli u zavisnosti od intenziteta gradnje da budu u prometu, odnosno da budu useljivi krajem sledeće godine ili početkom 2011. godine. "O cenama ćemo govoriti kada budemo imali zatvorenu konstrukciju. U svakom slučaju biće značajno jeftiniji nego što su danas. Limititirali smo mogućnost korišćenja ovih sredstava na obaveznost prodaje po cenama koje je ministratsvo predložilo i one su značajno niže nego što su danas", naveo je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: