Srbija

Utorak, 08.12.2009.

08:49

Veliki interes za TE - TO Novi Sad

Petnaest svetskih energetskih kompanija zainteresovano je da ulaže u modernizaciju Termoelektrane-toplane Novi Sad, saopštila je EPS.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Pisma o zainteresovanosti za učešće u međunarodnom tenderu za izbor strateškog partnera za ulaganje u modernizaciju i proširenje Termoelektrane-toplane Novi Sad dostavilo petnaest svetskih energetskih kompanija iz 11 zemalja.

Za izgradnju novosadske Termoelektrane - toplane zainteresovane su kompanije iz Srbije, Slovačke, Italije, Rusije, Grčke, Češke, Slovenije, Velike Britanije, Austrije, Kine, Kanade, navedeno je u saopštenju Elektroprivrede Srbije.

Rok za dostavljanje pisama istekao je 1. decembra, a predviđeno je da izbor strateškog partnera bude završen u prvoj polovini 2010. godine.

Postupak izbora strateškog partnera i druge pripremne radnje za realizaciju investicije vodi novosadsko preduzeće "Energija", koje su kao ravnopravni partneri osnovali grad Novi Sad i EPS.

Predsednik Upravnog odobra "Energije" Zoran Manasijević izjavio je tim povodom da među kompanijama koje su pokazale zainteresovanost za taj projekat ima i nekoliko svetski poznatih.

"One su dostavile ne samo detaljna obrazloženja za svoje namere, već i svoj portfolio, na šta nisu bile obavezne u ovoj fazi. To nam budi nadu da je iza ovakvog odziva i pristupa tih kompanija zaista stoji ozbiljna namera da učestvuju u tenderskoj utakmici i da će konkurencija biti značajna", rekao je Manasijević.
On je dodao da će sledeći konkretan potez u tom poslu biti u drugoj polovini januara, zbog predstojećih praznika kao i zbog vremena koje je potrebno da zainteresovane kompanije popune kvalifikacione upitnike, na osnovu kojih će se utvrditi ko od njih ispunjava kriterijume za učešće na tenderu.

Kompanijama koje budu kvalifikovane i ispune zahteve iz tenderske dokumentacije biće upućeno pismo sa pozivom da otkupe tendersku dokumentaciju.

Inače, novi proizvodni kapacitet TE - TO Novi Sad treba da obezbede stabilno snabdevanje Novog Sada toplotnom energijom i povećanje proizvodnje struje u Srbiji, kao i da poboljšaju zaštitu životne sredine u tom gradu, jer će se, korišćenjem gasa umesto mazuta, smanjiti emisija štetnih materija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: