Srbija bez nuklearke bar do 2015?

Izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji nije moguća zbog moratorijuma koji zabranjuje izgradnju nuklearnih postrojenja, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2009.

09:24

Default images

Posle izjave ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina da je Rusija spremna da izgradi nuklearnu elektranu u Srbiji, resorno Ministarstvo negira postojanje takve ideje. Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić kaže da, Strategijom o energetici do 2015. godine, nije predviđena izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji.

"Prema Strategiji o energetici do 2015. godine nije predviđena izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji i do sada nisu preduzimane nikakve radnje u smislu njihovog projektovanja i izgradnje", objasnio je Škundrić.

Međutim, ideja o korišćenju nuklearne tehnologije nije iznenadila novinare koji prate energetiku u Srbiji. Pominjanje izgradnje nuklearne elektrane već se nekoliko puta moglo čuti od domaćih zvaničnika, što Jelica Putniković iz Balkan magazina tumači kao probni balon.

"Evidentno je da je Rusija zainteresovana da na Balkanu gradi nuklearku, a naši političari su najavljivali mogućnost da se okrenemo opet nukelraanom programu. Podsetiću da je iz prethodne vlade ministar Bubalo to pominjao, pominjao je i podpredsednik Đelić na početku mandata ove vlade, ministar škundrić je takođe pričao o tome da je potrebno ulagati u obrazovanje kadrova koji bi bili sposobni da prate bilo kakvu nuklearnu tehnologiju", objasnila je Putniković.

Ona podseća da Srbija trenutno nema potrebe za novim kapacitetima za proizvodnju struje jer je letos imala struje za izvoz. Uz to, planira se izgradnja Đerdapa 3 koji bi, prema najavama, mogla da podmiruje potrebe za strujom celog regiona Jugoistočne Evrope.

Sa druge strane, dekan Fakulteta za nuklearnu fiziku na kalifornijskom univerzitetu Berkli Jasmina Vujić kaže da bi izgradnja nuklearki u Srbiji bila dobra odluka jer je to i tendencija u razvoju energetike u svetu. Ona ističe da je savremena tehnologija izuzetno sigurna i da ne treba imati strah od izgradnje nuklearnih elektrana.

„Mi kao što znate imamo hidropotencijal. To je uglavnom Đerdap i ima još nešto malo neiskorišćenog hidropotencijala. Zasnivamo sve na termoelektranama što je najprljavija tehnologija a u svetu se u ovom momentu eksponencijalno grade nuklearne elektrane, naročito u zemljama koje su do sada koristile uglavnom ugalj kao što su Kina i Indija. Kina trenutno gradi 12 nuklearnih elektrana, tako da sa te strane mislim da je ovo izvanredan pomak”, objašnjava profesorka Vujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: