Zamrzavanje primanja obara standard

Plate i penzije ostaće na sadašnjem nivou i narednih 17 meseci, a stručnjaci upozoravaju da će ta odluka praćena inflacijom značiti veliki pad standarda građana

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

17:19

Default images

Dogovorom sa MMF-om o uštedama u budžetu odlučeno je da i tokom naredne godine budu zamrznute plate i penzije, a potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić kaže da će ta odluka ostati na snazi do 1. aprila 2011. godine.

Primanja najstarijih usklađivaće se s kretanjem zarada od 2011. godine, potvrdio je Krkobabić i dodao da je to rezultat poslednjih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom čime je izbegnuta mogućnost povećanja PDV-a i drugih dažbina.

Međutim, ono što znači zaradu za državu, ne znači isto za prosečnog građanina. Uz platu koja neće rasti naredne godine, građanin Srbije biće dodatno opterećen novim poskupljenima.

Za sada se zna da će sigurno poskupeti struja, a inflacija se očekuje na ovogodišnjem nivou. Sve to pokazuje da će sigurno doći do pada standarda stanovništva, kaže direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

On kaže da će rezultati o padu standarda biti poynati tek sledeće godine, kada budu vršene analize, ali dodaje da je jasno da će se pad standarda najviše osetiti kod najsiromašnijih kategorija stanovništva i onih koji budu ostali bez posla.

Ekonomisti takođe nisu optimisti da bi sledeće godine, bar što se standarda građana tiče, moglo da dođe do bilo kakvog poboljšanja, pa tako, Miroslav Prokopijević očekuje i težu 2010. nego što je bila 2009. godina.
On kaže da je pitanje da li će to uopšte biti ostvareno jer se radi o velikom broju birača i dodaje da ne bi bilo prvi put da se tako nešto obećava a da do toga ne dođe.

Uz prosečnu beogradsku zaradu od skoro 39 hiljada dinara, žitelj glavnog grada jedva pokrije potrošačku korpu tešku oko 36 hiljada dinara, pa mnogi i dalje na mišiće preguraju mesec.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, očekuje da će sledeće godine još više opasti kupovna moć stanovništva jer će cene robe i usluga i dalje rasti u skladu s rastom evra. „Potrošači će smanjiti potrošnju onoga čege se mogu odreći, što će dovesti i do pada proizvodnje te robe” kaže on i dodaje da će to uticati na to da će se više kupovati jeftinija roba.

Kada dođe 1. april 2011. godine i odmrznu se plate i penzije iz vlade je najavljeno da će prosečna penzija pratiti rast prosečne zarade do nivoa od 70 odsto. To teorijski znači da, ukoliko privredni rast bude takav da omogući veći rast zarada, prosečna penzija, koja je sada nominalno 63 odsto prosečne zarade, neće rasti preko nivoa od 70 odsto prosečne zarade.

Inače, prema istraživanju Udruženja potrošača ove, a to se očekuje i sledeće godine, građani u Srbiji najpre će odustati od kupovine obuće i odeće, bele tehnike, nameštaja, tepiha i kućnih aparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: