Srbija

Ponedeljak, 20.10.2008.

09:30

"Država garantuje do 50.000 evra"

Vlada Srbije će povećati sumu za osiguranje bankarskih depozita sa sadašnjih 3.000 evra na 50.000 evra, "a ako bude trebalo i do 100.000 evra", kaže Cvetković.

Izvor: B92, Beta

Default images

To je najavio premijer Mirko Cvetković, koji je naveo da će vlada predložiti ukidanje poreza na kamatu na deviznu štednju do kraja 2009. godine, ukidanje poreza na kapitalnu dobit u trgovini hartijama od vrednosti i to do 2012. godine i poreza na prenos apsolutnih prava.

Reč je o merama za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, objasnio je Cvetković na skupu privrednika u Privrednoj komori Srbije.

Cvetković je kazao i da će akcize na gorivo biti povećane za četiri dinara po litru i dodao da će od iduće godine biti povećane i akcize na cigarete, ali nije naveo za koliko.

"Do kraja iduće nedelje biće precizirano na koji način će biti omogućeno odloženo plaćanje računa građanima koji se greju na gas", kazao je on.

Premijer je naveo i da je vlada predložila da Telekom Srbije odloži najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto do kraja ove godine.

Predloženo je da se od sledeće godine, dodao je Cvetković, poskupljene telefonskih impulsa obavlja fazno kako bi se došlo do ekonomski opravdane cene.

"Svetska kriza na kratki rok nije imala efekta, ali će u budžetu za 2009. godinu biti predviđena sredstva za održavanje stabilnosti bankarskog sistema i podsticanje stranih ivesticija ako se proceni da kriza ima negativne efekte na privredu i finansijski sistem Srbije", naglasio je srpski premijer predstavljajući nove mere vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Podeli: