Sve više građana kupuje osiguranja

Razlog su banke koje za odobrenje stambenih kredita umesto hipoteke kao garanciju traže da klijent bude životno osiguran.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

14:50

Default images

Životno osiguranje, međutim, nije jednostavno kupiti, jer osiguravajuća društva uključuju mnoge rizike pre nego što se odluče da nekome osiguraju život. Polisa životnog osiguranja je investicija kojom finansijski obezbeđujete budućnost svoje porodice ukoliko vam se nešto desi.

Na primer, klijenti koji su uzeli stambeni kredit, na taj način obezbeđuju da u slučaju njihove smrti kredit vrati osiguravajuća kuća, a ne članovi porodice koji zadržavaju stan.

Muškarac od 25 godina, koji u narednih 40 godina izdvoji jedan evro dnevno za životno osiguranje na kraju tog perioda prikupi osiguranu sumu od oko 16 hiljada evra. Kada ugovor istekne na tu sumu dodaje se dobit osigravajuce kuce , pa očekivana suma koju treba da dobije može da bude duplo veća, odnosno da iznosi više od 32.000 evra.

U zavisnosti od visine osigurane sume ali i starosti klijenta, osiguravajuće kuće zahtevaju i lekarske preglede. Najčešće nalaz krvi i urina, ali i nalaz pulmologa i kardiologa.

Prema rečima Dragana Filipovića, iz sektora za osiguranje Viner štediša, postoje osigurane sume gde se ne traži lekarski pregled već se postave pitanja u obrascu koji se zove ponuda za osiguranje života

"Na snovu njih se zaključi da li je on sposoban za osiguranje, u kojoj meri i da li je potrebno tražiti neke dodatne preglede", objašnjava Filipović.

Osoba koja kupuje polisu životnog osiguranja mora da bude punoletna i radno sposobna. Međutim, da li će osiguranje da proda polisu, i koliko ćete novca morati da izdvojite zavisi i od vašeg zanimanja, ali i od toga da li se iz hobija bavite nekim ekstremnim sportom.

"Ako se neki čeovek bavi nekim rizičnim zanimanjem kao što je, na primer, rad na visokoj visini onda bi morao da bude sreman da plati doplatuk jer naravano on je rizčaniji nego novinar ili na primer, ili domaćica", kaže Kristof Ketl, predsednik upravnog odbora osiguranja Grave

U Srbiji samo 2,5 odsto stanovnika ima životno osiguranje. Prosečno izdvajanje za ovu vrstu osiguranja u našoj zemlji iznosi osam evra po stanovniku godišnje, dok građani u Hrvatskoj izdvajaju 51 evro, a u Austriji čak 200 evra. Prema izveštaju Narodne banke životno osiguranje beleži blagi rast, a kako kažu stručnjaci ima velikog potencijala jer se po pravilu razvija sa standardom građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: