Srbija

Četvrtak, 13.03.2008.

09:17

Luka BGD: Ispitati poreklo kapitala

U slučaju koncentracije vlasništva u Luci Beograd nadležni treba da ispitaju poreklo kapitala većinskog vlasnika.

Izvor: B92

Default images

Savet za borbu protiv korupcije navodi da o slučaju Luke Beograd ne postoji izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca, a slučaj ukrupnjavanja vlasništva te kompanije je vrlo indikativan za istraživanje te državne institucije.

Ukoliko se za preuzimanje kapitala kao jedini ponuđač javi kompanija iz inostranstva, poput Vorldfina iz Luksemburga, koji kao osnovni kapital u sudskom registru ima upisano 31 hiljadu evra, a kupi preduzeće za 44 miliona evra, to govori da nešto nije u redu i navodi na sumnju da je u pitanju pranje novca, smatraju u Savetu.

Savet je, povodom ukrupnjavanja vlasništva Luke Beograd, koja je u septembru 2005. preuzimanjem 93 odsto akcija po ceni od 800 dinara prešla u posed Vorldfina, ostao pri tvrdnjama u svom izveštaju da je država kroz prodaju svog dela akcija oštećena za najmanje 21 milion evra.

Član Saveta Milić Milovanović je ponovio da je vrednost akcija od 1.774 dinara, koju je utvrđena na osnovu nalaza Institut ekonomskih nauka, bila mnogo veća nego što je to navedeno u knigama, što je po njegovom mišljenju, potvrdilo i trgovanje na Beogradskoj berzi.

Milovanović je ponovio da sva dešavanja ukazuju na to da se "radilo o igri u koju su uključeni privatni interesi, ali i državni organi" i ponovio da su vlasnici Luke firma Vorldfin "koja je u vlasništvu (Miroslava) Miškovića i (Milana) Beka".

On je odbacio optužbe rukovodstva Luke Beograd da se istupanjem Saveta ruši ugled te kompanije i narušava njeno poslovanje, ističući da se u javnosti iznose isti argumenti i teze, kao i nakon privatizacije C markera.

Predsednica Saveta Verica Barać rekla je da bi trebalo istražiti i nameru Grada Beograda da se izgradi nova luka, a da se 220 hektara u centralnoj gradskoj zoni na kojima se prostire Luka Beograd, prenameni za gradnju poslovno-stambenog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: