Uskoro akreditacija za e-potpise

Za približno mesec dana počeće akreditacija tela koja izdaju sertifikate za korišćenje elektronskog potpisa,kažu u ministarstvu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

08:43

Default images

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Aleksandra Smiljanić rekla je da je počela javna rasprava za pravilnike koji uređuju akreditacioni proces za tela koja izdaju sertifikate pomoću kojih se mogu potpisivati elektronski dokumenti.

Pravilnici će biti na sajtu Ministarstva dve sedmice, nakon toga će biti održan okrugli sto pa će pravilnici biti poslati na usvajanje, rekla je ona na otvaranju Hjulit Pakard centra za obuku preduzetnika i zaposlenih u malim preduzećima.

Prema njenim rečima, usvajanje pravilnika može se očekivati za približno mesec dana, zainteresovani će tada moći da podnose prijave za akreditaciju, a od prijave do izdavanja sertifikata verovatno će proći nekoliko meseci.

Pošta i Narodna banka Srbije već izdaju nekvalifikovane sertifikate, što, kako je rekla, znači da se dokumenti sa elektronskim potpisom koje su sertifikovali mogu koristiti, ali nemaju pravnu snagu potpisa.

Zainteresovani za akreditaciju su i Privredna komora Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a verovatno i kompanija E-smart, navela je Smiljanićeva. Prema njenim rečima, u 2008. godini Ministarstvo planira donošenje nekoliko zakona koji će uređivati oblast informacionog društva - zakone o elektronskoj upravi, o elektronskom dokumentu i o elektronskoj arhivi.

"Planirano je donošenje izmena i dopuna Zakona o telekomunikacijama, kojima će biti uvedena inspekcija u ministarstvu i biće pojednostavljene procedure za izdavanje dozvola u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL)", kaže Smiljanićeva.

U 2008. godini treba da počne realizacija nekoliko projekata iz e-uprave i da počne da funkcioniše Agencija za poštanske usluge koja će davati dozvole poštanskim operatorima.

Zakon o elektronskom potpisu stupio je na snagu u decembru 2004. godine, a prve verzije pravilnika za akreditaciju sertifikacionih tela izrađene su 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: