Dinkić: Preispitati ruski predlog

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić predlaže „ozbiljno preispitivanje ruskog predloga o energetskoj saradnji“.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.12.2007.

18:14

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić zatražio je od premijera Vojislava Koštunice da se predlog sporazuma sa Rusijom u oblasti energetike ozbiljno preispita i da se ruskoj strani predloži da se iz njega izuzme Naftna industrija Srbije.

Dinkić je u pismu premijeru obrazložio razloge zbog kojih Ministarstvo ekonomije smatra da je predlog ruske strane „izuzetno nepovoljan za Srbiju i da ozbiljno ugrožava nacionalne interese zemlje u oblasti ekonomije“.

„U ovom trenutku ruska strana nam ne nudi gotovo ništa, jer ne daje nikakve garancije da će trasa gasovoda ’Južni potok’ proći kroz Srbiju, a traži da kroz direktnu pogodbu u bescenje dobije NIS – jedan od najvrednijih nacionalnih ekonomskih resursa“, naveo je Dinkić.

Predlog ministra ekonomije predsedniku vlade je da NIS bude privatizovan na tenderu, čime bi se postigla cena koja bi bila od pet do osam puta veća od sadašnje ruske ponude, dok bi ozbiljne ruske naftne kompanije svakako bile dobrodošle na tenderu.

U tom slučaju, sporazum bi se odnosio samo na gasni aranžman, koji i inače ne može biti primenjen u praksi pre 2013. godine.

Popović: U sporazumu se ne pominju cifre

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović danas je ponovio da se u energetskom sporazumu koji je Vlada Rusije ponudila Srbiji ne pominju nikakve cifre.

On nije želeo da iznosi detalje sporazuma sa Rusima dok svi detalji ne budu usaglašeni, ali je istakao da obezbeđuje Srbiji energetsku stabilnost, što i jeste osnovni cilj.

"Prolazak gasovoda 'Južni potok' preko Srbije i modernizacija Naftne industrije Srbije (NIS) građanima dugoročno garantuju redovno snabdevanje naftom i gasom", kazao je Popović i naglasio i da su te dve stvari ključne za ostvarivanje energetske stabilnosti Srbije.

Održan sastanak radne grupe, sutra sednica Vlade

U Beogradu je u petak održan sastanak Radne grupe za saradnju Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede, ali u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu želeli da kažu da li je na sednici postignut nekakav dogovor i ponovili da su prolazak gasovoda kroz Srbiju i modernizacija NIS-a prioriteti tog Ministarstva i Vlade.

Za sutra je zakazana sednica Vlade na kojoj će biti raspravljano o predlogu sporazuma Srbije i Rusije, a nezvanično se saznaje da bi vlada trebalo da usvoji platformu o nastavku pregovora sa Rusima.

Internet sajt Enerdžiobzerver objavio je da će Radna grupa za saradnju Srbije i Rusije posle novogodišnjih praznika nastaviti razgovore o energetskoj ponudi u glavnom gradu Rusije.

Prema izvoru tog sajta, ruska strana očekuje da se u Moskvi postigne dogovor u vezi ruske energetske ponude, kako bi ona mogla da se potpiše sa srpskim predstavnicima 18. januara u Sofiji, gde će boraviti ruski predsednik Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: