Agrar: Suficit od izvoza 600 mil. $

Srbija će u 2007. godini imati suficit od 600 miliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

11:53

Default images

"Vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u 2007. godini biće 1,7 milijardi dolara", kazao je potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić.

Jevtić je naveo da je poljoprivreda jedna od retkih privrednih grana koja će imati suficit, jer se očekuje da će ove godine trgovinski deficit Srbije dostići devet milijardi dolara.

Kako je istakao, u ovoj godini je nastavljen trend opadanja stope poljoprivredne proizvodnje koji će iznositi oko osam odsto.

"To je treća godina za redom u kojoj poljoprivreda u Srbiji beleži negativnu stopu rasta" , kazao je Jevtić.

Japanci doniraju srpsku poljoprivredu

Vlada Japana obezbedila je donaciju od 20 miliona evra za poljoprivredu Srbije.

Ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai je kazao da će projekat "Pomoć sektoru poljoprivrede u Srbiji putem oživljavanja domaće proizvodnje đubriva" doprineti povećenju proizvodnje poljoprivrednih useva, a to je veoma značajno za Srbiju, jer je letos pretrpela veliku sušu.

Japan dugoročno pomaže Srbiji bez ikakvih interesa, jer želimo da napreduje i da bude deo Evrope u skorijoj budućnosti, a poljoprivreda je najvažniji sektor srpske industrije i njena budućnost, naglasio je Nagai. Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović kazao je da je japanska pomoć u oblasti poljoprivrede "najkvalitetniji vid pomoći", jer je karakteriše izgradnja novih objekta, nova oprema ili novac.

Oživljavanjem proizvodnje đubriva u Srbiji biće smanjena cena đubriva i ono će biti dostupno većem broju preduzetnika i poljoprivrednih proizvođača, a uticaće i na povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda smanjenjem cema ulaganja u proizvodnju, kazao je Golubovuić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: