“Priprema predloga kazne za Deltu”

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da komisija priprema obrazloženje i predlog kazne za kompaniju "Delta".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.11.2007.

18:09

Default images

Od Komisije za zaštitu konkurencije se očekuje da napiše obrazloženje kazne, koja se kreće u rasponu od tri do deset odsto ukupnog prihoda kompanije u prethodnoj godini, ako je prekršila zakon, a posle toga predlog izlazi na sto sudije za prekršaje i taj sudija izriče kaznu, rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, u slučaju kompanije "Delta", kao i u drugim sličnim slučajevima, uočeno je da postoje manjkavosti u Zakonu o zaštiti konkurencije.

On je najavio da će zbog toga predložiti izmene i dopune zakona kako bi se komisiji omogućilo da ona izriče kazne.

"Želimo da izmenama zakona omogućimo da komisija izriče te kazne u prvom stepenu, a uvek mora da postoji pravni lek, naravno pred Vrhovnim sudom", kazao je Đelić.

Đelić je rekao da je u razgovoru sa članovima Komisija za zaštitu konkurencije, na njihov zahtev, razmatrano pitanje jačanje budžetske podrške toj instituciji.

"Ta instucija mora da ima nezavisnu analitičku moć da izađe na teren i ima ljude koji su stručni da analiziraju kakva je situacija na terenu i da ne mora u potpunosti da se oslanja na neke druge instituicije kao što je sada slučaj", istakao je Đelić.

On je kazao da su "pojačane njihove ingerencije u traženju podataka" i njihova moć da zatraže i poverljive poslovne podatke od preduzeća koja su osumnjičena da imaju povlašćeni položaj na tržištu.

"U našoj javnosti neko pokušava da se predstavi kako anđeo, neko kao đavo, a u prirodi biznisa je da se štiti kada da se širi i otvara radna mesta i izlazi na inostrano tržiste, ali kada taj biznis preti nekim državnim činovnicima ili pokušava da pređe crtu, on mora da bude zaustavljen", istakao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: