Srbija

Ponedeljak, 27.08.2007.

10:26

"Beogradski sajam na tenderu 2008."

Džinić: Raspisivanje tendera za Novosadski sajam može se očekivati već tokom decembra, a za Beogradski najkasnije na proleće.

Izvor: Blic.co.yu

Default images

"Već na prvu najavu da se priprema privatizacija Beogradskog sajma, stigla su nam pisma o namerama od nekoliko najvećih svetskih sajamskih kuća. Imena su više nego impresivna", kaže nova direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić i dodaje da očekuje da će to biti izuzetno velike transakcije.

"Pred Agenciju za privatizaciju postavljen je izuzetno ambiciozan zadatak, ali sam uverena da će zadati rok biti ispoštovan", kaže ona i dodaje da u godinu i po dana treba privatizovati preostalih hiljadu preduzeća.

Na pitanje zašto se tek sada priprema privatizacija "Geneksa" ona je rekla da ne zna zašto se toliko čekalo.

"Ali, znam da smo mi sada otvorili taj proces i da nam predstoji izuzetno komplikovan posao oko utvrđivanja dugova i imovine. Ogromne imovine, ali i dugova! Reč je o dve kompanije - „Generaleksport“ i „Internacional CG“ - i važnom pitanju: kako će institut njihove međusobne solidarne odgovornosti tretirati domaći i međunarodni sudovi? Problem je i u tome što od njih dobijamo jedne, a od poverilaca potpuno drugačije podatke o iznosu dugova, sa multiplikovano većim ciframa. Moramo, dakle, najpre da ustanovimo koliko su njihovi podaci adekvatni realnom stanju, i u tom kontekstu smo poveriocima već uputili poziv da prijave sva potraživanja", objasnila je Džinićeva.

Prema njenim rečima, predlog Agencije će, verovatno, biti taj da se u privatizaciju ovih kompanija ide kroz prodaju njihove imovine, a da se sav novac odlaže na poseban račun za namirenje poverilaca.

"Reč je o izuzetno atraktivnoj imovini, tako da će se tražiti najbolje varijante izdvojenih prodaja i animiranja potencijalno najsolventnijih kupaca", dodala je.

Što se tiče zahteva grada Beograda oko preuzimanja Zoološkog vrta, kao društvenog preduzeća, Džinićeva je rekla da ne zna kako će to pitanje biti rešeno. "Tumačeći Ustav, naši pravnici kažu da je neizvodljivo prevesti preduzeće iz statusa društvene u svojinu lokalne zajednice. Videćemo šta će o tome reći nadležne instance", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: