Delovi iz Hrvatske u "zastavi 10"?

Hrvatska preduzeća su u pregovorima sa "Zastavom", u okviru projekta proizvodnje delova za "zastavu 10" u Kragujevcu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

09:48

Default images

Tri hrvatska preduzeća, "Ina", "Lipik glas" i "Munja", trebalo bi da uskoro potpišu ugovore kojima bi bilo određeno koje će njihove komponente "Zastava auto" u Kragujevcu ugrađivati u "zastavu 10", tvrdi "Jutarnji list".

Prema rečima Hrvoja Dujmića, direktora "HD auta", zastupnika "Zastave" u Hrvatskoj, osim "Ine", "Lipik glasa" i "Munje", "Zastava auto" je u pregovorima najdalje odmakla s "Plastikom" iz Solina i "Elkonom" iz Zlatar Bistrice.

Dujmić je u Kragujevcu boravio s predstavnicima 29 hrvatskih preduzeća koja žele da budu dobavljači delova za "zastavu 10", a ukupno 13 hrvatskih preduzeća je, zasad, zadovoljilo osnovne tehničke uslove za to.

Radojević: Pregovori sa "GM-om" u završnoj fazi

Sklapanje nulte serije "zastave10" (punto) u pogonima kragujevačke fabrike će početi krajem juna, kaže generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević.

Naglašavajući da je u opremu za proizvodnju "zastave10" već investirano oko šest miliona evra, Radojević je podsetio da je ukupna investicija tog projekta oko 14 miliona evra te da će i preostali iznos biti plaćan sukcesivno do kraja godine, jer je deo opreme uzet na kredit, a deo na lizing.

"Izvori za plaćanje preostale opreme su prodaja zavisnih društava 'Zastave' poput fabrika u Somboru, Rezervnih delova i Zastava hortikulture u Kragujevcu", objasnio je Radojević.

On je podsetio da je kragujevačka fabrika krajem 2005. godine potpisala ugovor o saradnji sa italijanskim "Fijatom" o proizvodnji "punta" sa oznakom "zastava10" u kragujevačkim pogonima. "Zastava10" se za sada proizvodi u italijanskoj fabrici u Torinu.

Kada je reč o najavljivanom potpisivanju ugovora sa Dženeral Motorsom (GM) Radojević je rekao da su pregovori u završnoj fazi, ali nije mogao da precizira detalje, kao ni rok i datum potpisivanja ugovora i dodao "da su posle Vladine odluke izvršene određene korekcije".

"Reč je o korekciji obima 'opelovih' automobila, ali ona nije suštinski ništa bitno promenila naše prethodne dogovore", ocenio je Radojević.

On je naglasio "da je dogovoreno da se za dve godine uveze 8.300 'opelovih' automobila, i da bi se zajednički radilo na proizvodnji dva 'opelova' modela u Kragujevcu".

Naglašavajući "da su vizija Zastave, koja sa domaćim programom nije uspela da izađe na evropsko tržište, modeli poznatih proizvođača", Radojević je izrazio uverenje da će "Zastava" 2009. proizvoditi u svojim pogonima tri modela poznatih proizvodjača koja će biti konkurentna na domaćem ali i stranom tržištu.

"Mi moramo i imaćemo modele u A klasi, zatim u B i C klasi, koji će zadovoljiti šire tržište", rekao je Radojević i podsetio da je neophodno, da bi fabrika u tome uspela, da se ne prekidaju subvencije države do 2010. godine kako bi, kako je rekao, "bila u pogonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: