BDP: Godišnji rast 7 odsto do 2012.

Srbija će do 2012. dostići 80 odsto BDP-a novih država članica EU, ako bude imala prosečan rast od sedam odsto godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

15:34

Default images

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo je izjavio, predstavaljući Strategiju razovoja privrede Srbije od 2006. do 2012. godine, da su glavni uslovi za ostvarenje rasta BDP-a od sedam odsto minimalni rast izvoza od 17 procenata i dve milijarde dolara investicija godišnje.

"Vlada Srbije je za naredne dve godine već obezbedila deo tih uslova kroz Nacionalni investicioni plan i potpisivanje ugovora o izgradnji gasovoda vrednog milijardu dolara", kazao je Bubalo i dodao da je Strategijom predviđeno i smanjenje stope nezaposlenosti sa trenutnih oko 20 procenata na 15 odsto.

Važnu ulogu u privrednom razvoj Srbije imaće razvoj informacionih tehnologija, farmaceutske industrije i svih vrsta usluga, uključujući turizam, transport i ugostiteljstvo, ali neće biti zanemaren ni rast industrijske proizvodnje. On je dodao da će država podržati i razvoj metalske i tekstilne industrije.

Kurs evra bi trebalo da bude 85 dinara

Ministar Bubalo je rekao i da bi kurs evra trebalo da bude nešto viši od trenutnog i da iznosi oko 85 dinara, dopk je srednji kurs evra prema današnjoj kursnoj listi Narodne banke Srbije 78,3 dinara.

Bubalo kaže da će u sledećoj godini kurs dinara biti stabilan zbog daljeg priliva deviza kroz investicije, ali na nešto nižem nivou nego trenutno. "Privrednici će mnogo više koristi imati od stabilnih makroekonomskih uslova nego od velikog pada ili rasta kursa", rekao je on dodajući da se kurs u Srbiji formira tržišnim mehanizmima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

14 h

Podeli: