Skuplji fiksni telefon i kablovska

Usluge Telekoma Srbija u fiksnoj telefoniji i kompanije SBB u kablovskoj televiziji po svemu sudeći će poskupeti od 1. aprila, odnosno 1. marta 2010. godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.02.2010.

00:47

Default images

Kako piše Danas, Upravni odbor RATEL-a bi na sledećoj sednici trebalo da razmotri finansijske izveštaje dominantnih operatera, Telekoma Srbija u fiksnoj telefoniji i kompanije SBB u kablovskoj televiziji, kako bi analizirao opravdanost njihovih cena, a prema saznanjima Danasa, trebalo bi da bude doneta odluka da njihove usluge mogu da poskupe.

Ipak, prema dokumentima objavljenim na sajtu RATEL-a, UO te agencije već je 12. februara doneo odluke prema kojima bi pretplata za fiksnu telefoniju Telekoma Srbije trebalo da od prvog aprila poskupi sa 230 dinara na 388 dinara bez PDV-a, a oko 460 s PDV-om, dok bi istovremeno pretplata za kablovsku televiziju operatora SBB trebalo da umesto 745 dinara košta 820 dinara sa PDV-om već od prvog marta ove godine. Prema regulativi, RATEL određuje cene operatera sa dominantnim učešćem na tržištu po tzv. troškovnom modelu, nakon analize njihovih godišnjih finansijskih izveštaja odnosno troškova i zarade koju su imali.

Direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Vladimir Lučić ranije je za Danas izjavio da se u toj kompaniji nadaju da će pretplata biti podignuta na nivo iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore što iznosi pet odnosno šest evra ili 500-600 dinara. Ukoliko bi takva želja Telekoma bila uslišena to bi značilo da bi pretplata poskupela i više od 100 odsto.

S druge strane, da se u industriji kablovske televizije očekuje poskupljenje, piše Danas, svedoči i ponašanje jednog od distributera koji svojim korisnicima šalje račune za tri meseca, pa je tako iznos za poslednji mesec isti kao i u prethodnom periodu dok su računi za naredna dva već uvećani za 20 odsto. Inače, i ranije je poskupljenje usluga SBB bilo praćeno podizanjem cena od strane drugih kablovskih distributera.

Sa višim cenama pretplate za fiksni telefon Srbija bi tako uhvatila priključak sa regionom gde je, u sektoru stanovništva, najskuplja Hrvatska sa pretplatom od 10,13 evra (prema podacima iz juna 2009). Slede Makedonija (7,66), Turska (6,98), Crna Gora (5,96) i BiH (od 4,48 do 5,11 evra u zavisnosti od operatera), dok je iza Srbije jedino Albanija (2,32 evra). Prosek EU kreće se oko 14,7 evra mesečno.

Slično važi i kod pretplate za poslovne korisnike gde je najskuplja Makedonija (11,4 evra bez PDV-a), Hrvatska (9,69 evra bez poreza) i Albanija (8,56 bez PDV-a) i BiH (8,36 evra bez PDV-a) dok su ispred Srbije i Turska i Crna Gora (5,25 odnosno 5,1 evro bez PDV-a). S druge strane, u Telekomu se ne nadaju poskupljenju impulsa, po čemu je Srbija i dalje ubedljivo najjeftinija u regionu osim kod međunarodnih poziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: