Srbija

Sreda, 17.07.2013.

11:45

Turci kupili Bus plus

Turska kompanija Kent kart postala je većinski vlasnik kompanije Apeks solušn tehnolodži koja je implementirala sistem za naplatu karata nazvanim Bus plus.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Organizacija prodaje karata i kontrola putnika u GSP-u od uvođenja novog sistema "Bus plus" bila je u nadležnosti konzorcijuma firmi koji je dobio posao na tenderu, a koji su činili "Kent kart", kao i beogradske firme "Apeks solušn tehnolodži" d.o.o. i "Lanus" d.o.o.

Kako je ranije objavljeno, Kent kart je imao mali udeo u firmi Apeks solušn tehnolodži, a sada je objavljeno da je od kompanije Lanus otkupio većinski udeo kompanije i sada poseduje 55 odsto vlasništva.

Dosadašnji većinski vlasnik Apeksa, kompanija Procescom (vlasnik kompanije Lanus), ostaje manjinski akcionar sa 21 odsto udela, a 24
odsto preduzeća preuzeo je, kako je saopšteno, Sava Terzić.


Na sajtu kompanije Kent Kart navodi se da se osim projekata u Turskoj, kompanija bavi i naplatom prevoza u Pakistanu, Kataru, Poljskoj, Makedoniji, Srbiji, ali i na Kosovu (Prizren).

Kompanija je osnovana 1998. godine kao kompanija u oblasti razvoja i implementacije informacionih sistema u javnom prevozu. Kompanija navodi da konstatno širi svoje poslovanje, a 2012. je pokrenula projekte u pet novih turskih gradova, a zatim su potpisali ugovor u Pakistanu i ugovore za dva projekta u Mađarskoj.

"Odlučili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo većinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasništva. Kao internacionalna kompanija koja je ovakav sistem uvela u više od 28 evropskih i azijskih gradova, zbog čega smo osvojili međunarodna priznanja, želimo da strategiju razvoja KentKarta usmerimo na nova tržišta", rekao je generalni direktor turske kompanije Erkan Unal. On kaže da sistem Bus plusa, koji je primenjen u Beogradu zajedno sa kompanijom Lanus, predstavlja najkompleksniji i najreprezentativniji sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu koji je ova kompanija do sada uradila.

"On omogućava kako praćenje u realnom vremenu tako i generisanje velikog broja izveštaja sa svim neophodnim podacima potrebnim za dalje poboljšanje javnog transporta u Beogradu. U narednom periodu želimo da konstantno usavršavamo i unapređujemo sistem, kako za dobrobit grada Beograda tako i za same Beograđane", kaže Unal.

Iz ove kompanije najavljuju da će kao većinski vlasnik Apexa, KentKart nastaviti da investira u nove tehnologije za dobrobit svih putnika u javnom prevozu u Beogradu, saopšteno je iz Apeksa.

Dosadašnji većinski vlasnik Apeksa, kompanija Proceskom, koja je vlasnik Lanusa, ostaje manjinski akcionar sa 21 odsto udela, a 24 procenta preduzeća preuzeo je jedan od pionira razvoja sistema za elektronske dopune i sistema za satelitsko praćenje vozila u Srbiji, Sava Terzić.

"Nedovoljan broj informacija o sistemu BusPlus u prethodnom periodu doveo je do sumnje građana da je Beograd dobio moderan sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu, i mi ćemo se potruditi da informacije o sistemu budu dostupne svima, kako bi građani shvatili da je Bus plus sistem mnogo više od prodaje karata i kontrole", izjavio je Terzić.

Kako je pojašnjeno za B92, ovom transakcijom, turska kompanija postaje većinski vlasnik sistema Apeks solušn tehnolodži. Bus plus kao sistem ostaje isti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

16 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

13 h

Podeli: