Aktuelno 1

04.06.2024.

10:54

Opasni dani pred nama, oglasio se "Batut" FOTO

Prema najnovijoj biometeorološkoj prognozi Instituta "Batut", vreme će biti potencijalno opasno po zdravlje u petak, 7. juna i to u tri grada u Srbiji i zbog toga bi trebalo biti na oprezu.

Izvor: B92.net

Opasni dani pred nama, oglasio se "Batut" FOTO
VladisChern/Shutterstock

Podeli:

Kako podsećaju iz "Batuta", prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

Temperatura do 35 stepeni

Prema prognozi RHMZ, visoke temperature nas očekuju u četvrtak, petak, subotu i nedelju, a živa u termometru će se stići do čak 35. stepeni.

"Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 10. juna na području severne, kao i u delima zapadne i centralne Srbije. U periodu od 7. do 9. juna u pojedinim delovima severne, centralne i južne Srbije, a 10. juna u većem delu Srbije se očekuju maksimalne dnevne temperature vazduha u domenu potencijalno opasne pojave", navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Biće pakleno i u Beogradu

Prema prognozi RHMZ, vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji potencijalno opasne pojave 7. juna na teritoriji grada Beograda, južnobačkog i srednjobanatskog okruga, dok u ostalim delovima Srbije nema upozorenja.

Tabelu upozorenja "Batut" je podelio u zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Prema spomenutoj tabeli, u petak, 7. juna žuti alarm se pali u Beogradu, Surčinu, Bečeju i Zrenjaninu, gde je prognozirana temperatura 32 stepena.

Žuta tabela - potencijalno opasni vremenski uslovi

Ako su polja na tabeli žuta, u pitanju potencijalno opasna pojava.

"Slabi su izgledi za pojavu ekstremnih pojava, koje bi mogle značajnije da poremete bazičnu fiziološku ravnotežu organizma. U ovoj zoni termalnog komfora neophodno je preduzimanje mera prevencije, u slučaju namenskog izlaganja spoljašnjim mikroklimatskim uslovima, poput:

 •     povišene temperature vazduha
 •     visokog procenta relativne vlažnosti vazduha
 •     smanjene brzine strujanja vazduha
 •     povećanog indeksa UV zračenja

Postoji potencijalna opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti.

Mere prevencije:

 •     Neophodna je nadoknada tečnosti, odnosno održavanje termoregulacije unosom dovoljne količine tečnosti, kako pre, tako i u toku trajanja izloženosti povišenoj ambijentalnoj temperaturi, bez obzira na subjektivni osećaj žeđi
 •     Izbegavanje alkohola i previše kafe i šećera
 •     Treba uzimati manje, a češće obroke, i izbegavati hranu hranu sa visokim sadržajem proteina.
 •     Odeća bi trebalo da je od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh, zbog olakšanog isparavanja znoja i uticaja ubrzanog vazdušnog strujanja u intimnoj zoni

Narandžasta boja - opasni vremenski uslovi

Narandžasta boja pokazuje da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

"Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine)", navodi se na sajtu "Batuta".

Mere lične zaštite

 •     Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote
 •     Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi
 •     Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).
 •     Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature.
 •     Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.
 •     Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

Crvena boja - veoma opasni vremenski uslovi

Crvena boja označava ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

Mere prevencije

 •     Često menjanje čiste i suve odeće, trebalo bi primenjivati, kako kao preventivnu meru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa
 •     Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature
 •     Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi
 •     Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 - 2 dana
 •     Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć
Printescreen/.batut.org.rs

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: